Főzőcske

Heti menüterv

Sokaknak fejtörést okoz, hogy hogyan főzzenek változatosan, szezonális alapanyagokból, főleg, ha vegán vagy vegetáriánus menüt szeretnének. Én minden héten megosztom itt a blogon a saját menütervemet, amit a Szatyor bevásárlóközösség heti válogatásából készítek el. Ők minden héten összeállítanak egy ún. kisszatyrot, amiben fix összegért szezonális, bio vagy termelői zöldségek, gyümölcsök vannak. Ebből főzünk mi, ezen a héten az alábbiakat.

A heti kisszatyor tartalma:

mennyiseg
Mángold, bio kg 0.4 Zsámboki Biokert
Sárgarépa, bio, kg 0.5 Gódor Biokertészet
Pakchoy, bio db 1 Zsámboki Biokert
Spárga 1 Kőröshegyi Béla
Krumpli, kifli, bio, kg 1 Rábcakapi biokert
Rukkola, bio csokor 1 Zsámboki Biokert
Újhagyma, bio csokor 1 Gódor Biokertészet
Citrom, bio, db 1 Rábcakapi biokert
Alma, Florina, bio kg 0.4 Rábcakapi biokert

A nagyszatyorban mindenből kétszeres mennyiség található, én ebből főzök. Minden receptem négy adagos, így két napig esszük Zolival, Lenke pedig az enyémből kap. Kedden délig rendelhető a szatyor, csütörtökre vagy péntekre érkezik meg, így én szombattól tervezem az alábbi ételeket.

Mángoldos lasagne

Be kell, hogy valljam, az e heti szatyor egy kis utánaolvasást igényelt a részemről, mert például még sosem készítettem mángoldot. Mivel azt olvastam, hogy a spenóthoz nagyon hasonlóan viselkedik, készülhet belőle quiche vagy pesztós tészta is, de én most valami újat szeretnék kipróbálni. Ezt a receptet fogom elkészíteni, a vajat margarinnal, a tejet növényi tejjel helyettesítve, “sajt” pedig csak a tetejére kerül, kesudióból készítve (ó igen, itt tartozom egy fordítással – időközben elkészült. :)). Nem vegánok persze követhetik az eredeti receptet. 🙂 Húsevőknek erre nem tudok mit kitalálni, bár a recept írója szerint is néha jól esik egy-egy húsmentes nap (nem beszélve arról, hogy a környezetnek milyen jót tesz).

Répa-krumplifasírt párolt spárgával és rukkolával

A saját krumplifasírt receptemet módosítom: az elején, amikor krumplipürét készítünk, fél kiló répát is megfőzünk a krumplival együtt. Ez a krumpli-répa püré adja majd a fasírtunk alapját. Ha az újhagymát nem esszük meg reggelire (vagy inkább vacsorára, ha nap közben emberekkel találkozunk…), belekarikázhatunk valamennyit a fasírtba is. Köretként spárgát párolunk hozzá és a rukkolából salátát készítünk. Így még mindig marad egy kiló krumplink és fél kiló répánk, ha a nagyszatyorból rendeltünk. A répát elhasználjuk a következő fogáshoz, a krumplit pedig jobb ötlet híján elteszem jövő hétre. Húsevőknek, hmmm, néhány fasírtba gyúrjunk sonkadarabokat. Tejtermék-evőknek pedig egy kevés reszelt sajtot keverhetünk a fasírtba, vagy a tetejére is szórhatjuk a sütés végénél.

Wokban sült zöldségek tofuval és rizzsel

A másik, ami utánaolvasást igényelt, a pak choi volt. Kiderült, hogy ez a kínai kel, ami már egy fokkal ismerősebb. A nosalty szerint kifejezetten sokáig eltartható, így ebből főzzük az utolsó négy adagos ételt, ami nagyjából szerda-csütörtökön lesz az ebédünk. Mivel az ázsiai konyha szívesen használja ezt a káposztafélét, a jolly joker wokban sült zöldségeim jutottak eszembe. Például répával, póréhagymával, kápia vagy kaliforniai paprikával, gombával, brokkolival, tofuval sütöm meg wokban és gyömbérrel, chilivel, római köménnyel fűszerezem. Nem BLW-zők tehetnek mellé földimogyorót is (BLW-zők is, csak dugják el a gyerek elől, mert fulladásveszélyes). Húsevők tofu helyett használhatnak csirkehúst is. Rizzsel, barna rizzsel fogjuk tálalni, legalább kiderül, Lenke mennyire tudja már kezelni az ilyen apró szemű ételeket.

Citromos tiramisu

Igen, összegyűlt a hat citromunk! 🙂 Viszont közben megint megcsináltam ezt az édességet és rájöttem, hogy elég bele öt is, különben túl savanyú lesz. Mindenesetre itt találjátok a receptet két másik  tiramisu-verzióval együtt.

Remélem, kipróbáljátok valamelyik receptet és örömmel veszek minden kérdést, visszajelzést! Kellemes főzőcskézést és jó étvágyat Nektek!

Mentés

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.