Főzőcske

Vegán kesudiós “sajtszósz”

Be kell, hogy valljam, én azért szeretem a sajtot. De Lenkének (még) nem szeretnék adni állati eredetű terméket, így nagyon megörültem, amikor egy viszonylag egyszerűnek tűnő receptet találtam a sajt helyettesítésére. Hát még hogy örültem, amikor megkóstoltam…! Nem mondom, hogy gyorsabb, mint sajtot reszelni, vagy hogy ugyanolyan íze van. De ha valaki vegán alternatívát keres, ez egy nagyon finom, sajtos állagú szósz, amit szívesen ajánlok bárkinek.

Először spárgás tésztával próbáltuk ki Drea receptjét, de hasonló szószt öntöttünk már quiche tetejére is, ahol a sajthoz hasonlóan szépen megpirult. Úgyhogy a felhasználási lehetőségek végtelenek, csak győzzük aprítani (és venni…) a kesudiót. Íme a fordításom a megjegyzéseimmel:

Hozzávalók 4 adaghoz:

(például négy adag tésztára, négy adag pizzára, stb.)

  • 1 bögre kesudió (nem pörkölt, nem sózott)
  • 1  citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • zöldfűszerek (szerintem ez az ételtől függő, amihez használjuk az öntetet, magába a szószba nem szükséges)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál sörélesztőpehely (az eredeti recept szerint elhagyható, de szerintem sokat dob az ízén)
A kesudiót legalább egy órára, de akár egy egész éjszakára beáztatjuk, majd leszűrjük és a vizet félretesszük. Ezután az összes hozzávalót összeturmixoljuk egy aprítógépben, közben a kesudió áztatóvizéből apránként adunk hozzá néhány evőkanálnyit, hogy elérjük a kívánt, sajtszószra emlékeztető állagot.
Jelentem, én persze elfelejtettem előre beáztatni a kesudiót, de anélkül is működött a dolog. Csak több vizet kellett hozzáadni és talán az aprítógép is kicsit jobban megizzadt az erőlködésben, de nem panaszkodott. 🙂
Próbáljátok ki, szerintem megéri! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.