Barion Pixel

Heti menüterv

Heti menüterv

Heti menüterv szimplán.

Mióta Lenkénél megkezdtük a hozzátáplálást – azaz nem pontos ez a kifejezés, mert ő kezdte meg önmaga táplálását az elé tett ételekből – próbálok arra figyelni, hogy szezonális, helyi, lehetőleg termelői vagy bio élelmiszert kapjon. Így kezdtem el újra a Szatyorból rendelni, akik hetente összeállítanak egy válogatást az éppen aktuálisan elérhető élelmiszerekből. Régebben fejtörést okozott, hogy mit lehet főzni egy ilyen előre összeállított csomagból, de mostanában élvezem megtervezni a heti menünket. Úgy gondoltam, másoknak talán segíthet, ha megosztom ezt a menütervet itt a blogon – ha nem is a Szatyorból rendelsz, itt gyorsan elkészíthető, egészséges, vegán, szezonális ételeket találsz, vegetáriánus és húsevő opciókkal.

A heti kisszatyor tartalma:

mennyiség
Új cékla, kg 0.5 Tóth Miklós
Újburgonya sárga, bio, kg 1 Zsámboki Biokertészet
Új sárgarépa, bio, csokor 1 Zsámboki Biokertészet
Főzőtök, bio db 1 Zsámboki Biokertészet
Kapor, csokor 1 Széles Bence
Főzőhagyma, édes, bio, csokor 1 Zsámboki Biokertészet
Római saláta, db 1 Széles Bence
Spenót, csomag 1 Széles Bence
Meggy, kg 0.6 Borka

Mi a nagyszatyrot szoktuk rendelni, abban mindenből kétszer ennyi van, bár a tartalom időnként változhat, ha időközben kifogynak valamiből. Ebből a mennyiségből tudok tervezni 3×4 adag ételt, amit hat napig eszünk (kétnaponta főzök négy adagot, Lenke és én egy adagot eszünk), a hetediken pedig általában valahogy mindig van mit enni. 🙂 Kedden délig lehet rendelni a Szatyorból, amit csütörtökön vagy pénteken lehet átvenni, így általában szombattól kezdve főzünk ezekből az alapanyagokból.

Spenótos krumplifasírt salátával

Hétvégén ezzel az egyszerű zöldségfasírttal kezdünk. A múltkor a zabpehelyfasírt is nagyon finom volt spenóttal, úgyhogy most krumpliból is hasonlót készítünk. Azt hiszem, az a titka, hogy jó sok fokhagymát tegyünk hozzá, 5-6 gerezdet. A salátát pedig a fantáziánkra bízom – bár mióta van finom paradicsom, általában azt is teszek hozzá, esetleg bazsalikommal megszórva. Aki nem kisgyerekkel eszi, szórjon rá tökmagot és/vagy napraforgómagot is, nagyon feldobja! Ha tejtermékkel szeretnénk dúsítani, keverjünk a fasírt masszájába sütés előtt egy kis reszelt sajtot, illetve a krumplit is összetörhetjük vajjal, mint egy sima, nem vegán krumplipürét. Húsevők darabolhatnak bele sonkát, esetleg darált húst.

Répás-tökös-kapros magsült új krumplival

A főzőtökre persze az első gondolatom a tökfőzelék volt, ez adja magát a kaporral együtt. De Lenke még nem eszik kanállal, én pedig nem etetem, úgyhogy a főzelék és a leves nálunk kiesik egyelőre. A második gondolatom a juhtúrós-tökös tészta volt, de az nem vegán. (Akit érdekel: hagymát kockázok, megpirítom, hozzáadom a lereszelt tököt, összezúzott fokhagymát és megpárolom, a végén kevés juhtúrót és kaprot adok hozzá, és ez az öntet kerül főtt tésztára.) Úgyhogy újra a szerelmetes magsült következik, amivel nem tudok betelni, és jelentem, bármilyen maggal jól működik: múlt héten tökmag, napraforgómag, mogyoró és kesudió keverékéből készült. Mivel most tököt adunk hozzá, legjobb, ha lesózzuk, miután lereszeltük, hagyjuk tíz percig állni, amíg levet ereszt és kinyomkodjuk belőle. Ha ezt nem tesszük meg, számítsunk rá, hogy levet ereszt és adjunk kevesebb vizet a masszához, de ezt azért elég nehéz kiszámítani. Az egyik csokor répát is hozzátesszük a recept szerint. A répa másik felét ehhez a muffinhoz tervezem felhasználni. Ez az az étel, ami annyira finom így, ahogy van, hogy nem ajánlok hozzá vegetáriánus és húsos verziót, legalább van mit enni a húsmentes hétfőn. 🙂

Céklakrémes penne

Ezt a finom tésztaételt már jó párszor elkészítettem Zizi receptje alapján. Elég gyorsan elkészül (főleg, amikor Anyukámtól kapunk előre lereszelt főtt céklát), és a pirított mákkal egész különleges íze van. A recept eredetileg vegetáriánus, de vegán verzióra is ad ötletet. Viszont a növényi sajt helyett sörélesztőpelyhet is lehet hozzátenni. A húsevők süthetnek hozzá csirkét, esetleg halat, és feldarabolva hozzáadhatják a szószhoz.

Több, mint egy kiló meggy is lesz a nagyszatyorban. Amit nem tudunk megenni, azt szerintem aszalni fogom, isteni finom tud lenni!

Szép hetet, kellemes főzőcskézést és jó étvágyat a fogásokhoz!

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!