Főzőcske

Heti menüterv

Kitört a nyár! Ezt nem csak az időjáráson érzékelhetjük, hanem például a szatyor tartalmán is. 🙂 A heti válogatásban nincs sem krumpli, sem répa, van viszont mindenféle nyári finomság: tök, cukkini, uborka, paprika, sárgabarack… Annyi minden került a válogatásba, hogy szinte nem is tudok vele mit kezdeni. Még jó, hogy a következő hetekben eggyel többen leszünk itthon. (Zoli vegán lánya is velünk lakik majd a hétköznapokon.) Vegán, vegetáriánus, húsos menüterv-variációk a Szatyor szezonális válogatásából, termelői és bio zöldségekből.

A heti kisszatyor tartalma:

mennyiség
Csalamádé, doboz 1 Tóth Miklós
Mángold, csokor 1 Tóth Miklós
Új cékla, bio, csokor 1 Zsámboki Biokertészet
Salátauborka, bio kg 0.8 Zsámboki Biokertészet
Főzőtök, bio kg 0.8 Zsámboki Biokertészet
Paprika, édes db 2 Széles Bence
Vajbab, kg 0.5 Széles Bence
Cukkini, kg 0.5 Széles Bence
Petrezselyem, csokor 1 Széles Bence
Sárgabarack 0.6 Szomor

A nagyszatyorban mindenből kétszer ennyi van, én abból szoktam főzni hármunkra, 3×4 adagot, így csak kétnaponta főzünk. Egyelőre elég négy adag két napra, mert Lenkével meg tudom osztani a saját adagomat. Kedden délig lehet rendelni, ez csütörtökön vagy pénteken lesz átvehető, és a hétvégén kezdhetünk főzni belőle. Én ezt ötlöttem ki a következő hétre a szatyor tartalma alapján:

Tökfőzelék céklás magsülttel

A héten megtapasztalhattuk, hogy Lenke képes kézzel enni a szószos dolgokat is, úgyhogy úgy döntöttem, irány végre a főzelékek világa! Én imádom a tökfőzeléket, úgyhogy az e heti tököt erre fogjuk felhasználni. Lehet készíteni Apukám klasszikus receptje alapján is, de én vegán verziót csinálok: vagy szójatejföllel fogom elkészíteni a rántást, vagy rántás helyett egyszerűen turmixolom a tök egy részét, ez fogja sűríteni a főzeléket. Azért jó, ha valami megszokott is kerül a “kísérleti” főzelékünk mellé, úgyhogy a kedvenc magsültemet is elkészítjük, ezúttal répa helyett céklával (kesudió helyett pedig dió, tökmag, szezámmag és kesudió keverékével – ez olcsóbb és környezetbarátabb megoldás). Nem pontosan a recept szerint fűszereztem, mert nincsenek itthon ilyen keverékeim, ezért nálam ezek kerültek bele: koriander, kömény, római kömény, majoranna, szegfűbors, oregánó, rozmaring, pirospaprika, só és bors. De a céklás verzióhoz valószínűleg több oregánót teszek majd, és egy kis kakukkfüvet is. Aki szeretne mindenképp húst enni, készítsen a főzelékhez fasírtot, a céklából pedig szendvicskrémet főtt tojással, például ilyesmit.

Vajbabpörkölt tésztával

Nekem először meglepő volt, hogy a húson és a gombán kívül például zöldbabból és akár cukkiniből is lehet pörköltet készíteni. Még meglepőbb volt, hogy a szüleimnél kóstoltam először zöldbabpörköltet, pedig ők nem igazán voltak a reformtáplálkozás hívei. 🙂 Vegetáriánusok készítsék a tejfölös verziót, vegánok az anélkülit. A húsevők készíthetnek zöldbabos marhatokányt, bár végül is Apukám is nagy húsevő volt, mégis élvezte ezt a vegetáriánus fogást. Húsmentes hétfő rulez. 🙂

Cukkinis palacsinta mángold-pesztóval / Mángoldos-cukkinis lasagne

A cukkini és a mángold felhasználására két ötletem is van, sőt, valójában három (ld. alább a leveseknél). Egyelőre a lasagne felé hajlok – ez esetben a recepthez képest annyi a különbség, hogy spenót helyett mángoldot használunk, és a felkockázott cukkinit megpirítva a mángold és a besamelmártás közé rétegezzük. Az én vegán verzióm alapja ez a vegetáriánus recept. Bár a cukkinis palacsinta is nagyon izgalmasan hangzik… Ez esetben a (vegán vagy nem vegán) palacsintatésztába belekeverjük a legyalult cukkinit, a pesztót pedig egy korábbi receptem alapján készíthetjük. A lasagnébe nem tudom elképzelni a húst, a palacsintához talán párolt csirkét meg lehet próbálni, az úgy tudom, szereti a pesztót. 🙂

Levesek

Ha szeretnétek levest készíteni, és a múlt héten nem próbáltátok ki a hideg uborkalevest, akkor mindenképpen tegyétek meg! Egy forróbb napon nagyon jól tud esni. Szintén hideg leves-ötlet a cukkinileves (a végén kiderül, hogy Apukám mégis nagy reformszakács volt, annyit linkelek hozzá :)), ha a cukkinit kihagyjátok a palacsintából/lasagnéből. Ezt is lehet szójajoghurttal készíteni, vagy teljesen kihagyni a joghurtot. Amikor én készítettem, annyira nem lett esztétikus, úgyhogy érdemes lehet összeturmixolni, ilyenkor végképp nem hiányzik belőle a joghurt. Ez utóbbi egyébként szerintem melegen is finom.

Szép hetet, kellemes főzőcskézést és az ételekhez jó étvágyat kívánok!

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.