Főzőcske

Nyári töltött cukkini

Itt a cukkiniszezon! Talán már írtam, hogy a cukkini az a zöldség, amit még nem sikerült megunnom, pedig komolyan szoktam tesztelni a határaimat. Részben az én kedvemért Anyukámék konyhakertjének egy jelentős részét cukkini teszi ki, aminek egy jelentős része nálunk köt ki. Tegnap is gyönyörű cukkinikat kaptam tőlük, az egyikből ma hirtelen felindulásból ezt a töltött cukkinit készítettem. De a héten lesz még cukkinifőzelék (vagy cukkinis tojáslepényke?), cukkinis kenyérfeltét és cukkinis lecsó. De volt az utóbbi időben nálunk cukkinis lasagne és tejszínes-(vegánoknak paradicsomos-)cukkinis tészta. És akkor még az isteni rántott cukkiniről nem is beszéltünk! Hihetetlenül sokoldalúan lehet felhasználni a cukkinit, és szerintem minden étel isteni finom vele. Úgyhogy ha kipróbálnátok ezt az egyszerű, olaszos cukkinis receptet is, olvassatok tovább!

Mostanában kicsit kevesebb időm jutott a blogra, mert nyaraltunk, aztán Lenke volt beteg, közben Lenke nagy családi születésnapját is szerveztük. E héten újabb kihívás elé állok, mert Zoli öt napra elutazott, addig Lenkével egyedül vagyunk. Azaz nem egészen, mert lesz mindenféle segítségem, barátnők, Zoli lánya, Anyukám… Tegnap még az egész napos utószülinapot ünnepeltük a nagymamánál, Zoli ma délelőtt indult, én pedig egészen büszke vagyok magamra, hogy körülbelül tíz perces gondolkodással, fél óra előkészítéssel és fél óra sütéssel isteni ebédet dobtam össze. Az a szerencsém, hogy Lenke mostanában 11-től alszik, és csak azután ebédelünk, hogy felébredt, úgyhogy volt időm főzni. És persze óriási szerencsém, hogy már nem úgy alszik, mint múlt héten, amikor kijönni sem tudtam mellőle. Ezután a felvezetés után jöjjön a recept:

Hozzávalók:

(2 nagy adaghoz)

  • Ilyen volt…

    1 közepes cukkini (a méret a cukkininál olyan relatív szerintem… A salátacukkinitól az óriási, tök méretűig minden van. Itt a közepesnél igazából arra gondolok, hogy kisebb tölteni való méret legyen.)

  • 2 fej lilahagyma
  • 4 nagy gerezd fokhagyma
  • 3 paradicsom
  • 100g kuszkusz
  • kb. 2 dl víz
  • Kb. 5 dkg sajt vagy néhány evőkanál sörélesztőpehely
  • Bazsalikom, oregánó, só, bors

A cukkinit négy részre vágjuk (hosszában félbe, majd keresztben félbe) és eltávolítjuk a magjait. Aki biztosra akar menni, hogy a cukkini jó puhára sül, az még kicsit vájja is ki, hogy csak kb. 1 cm vastag fala maradjon. A lilahagymát felkockázzuk és kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot (ráérősek megpucolhatják – egy pillanatra forró vízbe kell mártani, majd hideg víz alá tartani, így könnyen

…ilyen lett. 🙂

lehúzható a héja -, de én siettem), az áttört fokhagymát és a fűszereket. Ha kivájtuk a cukkinit, a kivájt darabokat is most adjuk hozzá. Egy kicsit együtt pároljuk, míg eltűnik a leve, aztán hozzáadjuk a kuszkuszt és felöntjük a forró vízzel (a 2 dl sacc, inkább azt figyeljük, hogy jó sűrű ragu legyen belőle). Még egyszer-kétszer megkeverjük, majd levesszük a tűzről és a tűzálló tálba helyezett, kivájt cukkinikba töltjük. A megtöltött cukkinikat lefedve kb. 25 percre sütőbe tesszük (kb. 180 fokra legyen előmelegítve), majd megszórjuk a reszelt sajttal / néhány evőkanál sörélesztőpehellyel és még 5 percre visszatesszük a sütőbe, hogy kicsit megpiruljon.

 

Én most füstölt sajtot használtam, mert Lenkének már igénye van a sajtra és ez volt itthon, ami termelői. De a parmezán is jó lehet hozzá. Az ötletet egyébként Zizi töltött sütőtök receptje adta, amit ősszel imádunk elkészíteni. Aki nem kisgyereknek adja, tehet a töltelékbe egy kis tökmagot, napraforgómagot is.

Finom, könnyű, nyári étel, és tényleg gyorsan elkészül. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.