Barion Pixel

Egyszerűbb gyermekkor – nem érti a család?

Egyszerűbb gyermekkor – nem érti a család?

Egyszerűbb gyermekkor – nem érti a család? szimplán.

Ha szülőként elköteleződtél az egyszerűbb élet mellett, felmerülhet kérdésként, hogy hogyan tudod a tágabb családodnak is átadni ezt a szemléletmódot. Nyilván nincs arra szükség, hogy körülötted mindenki egy véleményen legyen és minimalista módon éljen. A legtöbben már azzal is megelégszünk, ha tiszteletben tartják az ajándékozásra vonatkozó kéréseinket vagy nem tesznek megjegyzéseket a nevelési módszereinkre. Az alábbiakban megosztok pár ötletet arra vonatkozóan, hogy hogyan tudjátok megosztani az Egyszerűbb gyermekkor gondolkodásmódját családotokkal, barátaitokkal.

Előrebocsátom: mint sok minden az életben, ez sem oldódik meg egy csapásra, nincs rá olyan „gyógyszer”, amit csak beveszel (vagy még inkább beadsz a másik embernek, hiszen benne van a „hiba”, nem igaz…?) és minden problémád megszűnik. Viszont az alábbiakban felsorolt lépések segítenek elmélyíteni a kapcsolatot, ezáltal megértést hoznak közétek, és ez segít majd abban, hogy az egyszerűsítés témáját is jól fogadja a család. Úgyhogy a legjobb, ha rászánsz néhány hetet, vagy akár hónapot erre a folyamatra – megéri, hiszen sok évig kell majd együttműködnötök ezen a területen (is).

Ne hibáztass!

Valószínűleg már Te is tapasztaltad, hogy nehezen jutsz dűlőre a másik emberrel, amikor kritikával, netán heves negatív érzelmekkel nyitod a mondandódat – kivéve, ha a másik fél nagyon tudatos, nyitott és elfogadó. A legtöbben a támadásra védekezéssel reagálunk, és elutasítjuk, amit a másik mondani szeretne. Itt arra is érdemes gondolni, hogy ha olyan emberrel beszélsz, akinek szintén van gyereke (netán éppen Te vagy az), fontos, hogy ne vegye kritikának azt, hogy Te másként neveled a sajátodat. Így jobb, ha megpróbálsz a pozitívumokra koncentrálni.

Ne várj addig, amíg kiborulsz!

Éppen a fentiekben leírtak miatt nem érdemes addig várni, amíg elszakad Nálad a cérna – például amikor valamelyik családtag beállít egy olyan ajándékkal, ami szerinted abszolút nem való a gyerekeidnek. Egyrészt ő addigra ráköltött egy csomó pénzt erre az ajándékra. Másrészt Te tele leszel indulattal, főleg, ha a megkérdezésed nélkül már oda is adta a gyerekeidnek, és tudod, hogy nehéz lesz kivonni a játékaik közül, vagy megvigasztalni őket, amikor tíz perc után elromlik. Bármennyire is próbálod magad türtőztetni, ez az indulat érezhető lesz rajtad és egy negatív felhangot ad a beszélgetéseteknek, ami eleve megnehezíti az együttműködést.

Ezért jobban teszed, ha előre kiválasztasz egy időpontot, amikor beszélni szeretnél az illető családtaggal az egyszerűsítési elveidről és az ő szerepéről ebben. Még jobb, ha ez egy olyan alkalom, amin ő várhatóan jól fogja érezni magát, hiszen a pozitív alaphangulat nem árt egy ilyen beszélgetéshez. Az sem árt, ha ez az alkalom pár hónappal egy nagyobb ünnep, karácsony vagy születésnap előtt van, amikor még nem kezdte el megvenni az ajándékokat.

Készülj fel!

Olvass utána a témának, akár készülhetsz kutatásokkal is, ha úgy érzed, ez meggyőző lehet a szóban forgó családtagod számára. Van, akit a számok, statisztikák győznek meg, és van, akit más – erről mindjárt bővebben is írok. A lényeg, hogy tudd, hogy miről beszélsz, érezze azt a beszélgetőpartnered, hogy megalapozott a gondolatmeneted.

Kezdd pozitívan!

Ahogy fentebb is írtam, a kritikát sokan támadásként értékelik, és rögtön védekező üzemmódba váltanak át. Így inkább indítsd a beszélgetést azzal, amit igazán értékelsz a másikban, illetve abban, ahogy a gyermekeddel bánik, vagy amilyen kapcsolat kialakult közöttük. Biztosítsd arról, hogy fontos Neked, hogy köztük megvan (vagy hogy kialakuljon) ez a jó kapcsolat, ami rengeteget adhat gyermekednek.

Egy boldog pillanat

Mesélhetsz akár a saját gyermekkorodról vagy megkérheted a beszélgetőpartnered arra, hogy meséljen ő olyan pillanatokról a gyermekkorából, amikor felhőtlenül boldog volt. (Vigyázat! Sajnos nem mindenki tud ilyet felidézni. Ha úgy sejted, ezzel csak rossz érzéseket hoznál fel, természetesen kerüld ki ezt a témát.) Arról is kérdezheted, hogy a saját gyermeke(i) gyerekkorából fel tud-e idézni ilyen pillanatot, amikor boldogan, felhőtlenül együtt voltak. Vagy akár a Te gyermekeddel. (Ha Te emlékszel olyan pillanatra, amikor ők ketten jól összehangolódtak, azzal is nyithatod a beszélgetést, mint pozitívummal.) Az Egyszerűbb gyermekkorban gyakran dolgozunk ezekkel a „ragyogó” pillanatokkal és nagyon erős a hatásuk, mivel a legtöbb ember ilyenkor az együttlétre vagy a szabad játékra, esetleg a természetre emlékszik. Ezek a pillanatok saját pozitív tapasztalatainkon keresztül mutatják meg, hogy mik a valóban fontos dolgok az életben. Amikor erről beszéltek, elmondhatod, hogy éppen ezt szeretnéd a gyermekeidnek is: minél több ilyen pillanatot, és úgy gondolod, ezt az egyszerűsítés által érheted el.

Oszd meg a saját utadat!

Mesélj arról, hogy hogyan találtál rá az egyszerűsítésre, milyen problémáidra adott választ. Ha tudod, hogy van olyan téma, amely nemcsak Téged, hanem a beszélgetőpartneredet is komolyan érdekli, mesélj arról. Például sokaknak jó érv lehet, ha arról beszélsz, hogy a kreatív, újító gondolkodás, az alkalmazkodókészség és a szociális érzék lesz egyre inkább fontos a munkahelyeken (is), így az ilyen készségek birtokában nagyobb az esély arra, hogy gyermeked boldog, sikeres életet éljen. Ezeket a készségeket pedig nagyon jól fejleszti a szabad játék, amelynek az Egyszerűbb gyermekkor által több időt és teret hagyunk. Így az illető láthatja, hogy bár más módon, de ugyanazért a célért dolgozol, amelyet ő is fontosnak tart. Hiszen mindenki azt szeretné, hogy a gyermeke, unokája boldog legyen.

Több és jobb idő együtt

Elmondhatod, hogy az egyszerűsítés által a gyerekeid kiegyensúlyozottabbak, és több a szabadidejük. Ezáltal több időtök juthat arra a személyre, akivel éppen beszélsz, és ez az együtt töltött idő békésebben telhet. Sokaknál egyébként az a tapasztalat, hogy az őket körülvevő emberek, még ha viccelődnek is az egyszerű életmódjukon, előbb-utóbb észreveszik, hogy a gyerekeken látszik, hogy kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak, felhőtlenebbek. Remélhetőleg az összefüggést is felfedezik a nevelési mód és az „eredmény” közt. 😉

Támogasd a kapcsolódást!

Ha például az egyik nagyszülővel van nehézséged, amiért olyan ajándékokat vesz a gyerekeidnek, amelyekkel Te nem értesz egyet, gondolj arra: ő így próbál kapcsolatot teremteni a gyerekkel. Mutasd meg neki, hogy erre más lehetősége is van: engedd be jobban az életetekbe, hívd el olyan programokra, amelyek az egyszerűbb életmód keretei között történnek – akár egy sétára a parkban. Sőt, azt is megteheted, hogy amikor gyermeked valamilyen nehézséggel küzd, akkor tőle kértek tanácsot – lehet, hogy az élettapasztalata által segíteni tud gyermekednek, így elmélyül köztük a kapcsolat, és kevésbé fogja azt érezni, hogy tárgyakkal kell pótolnia azt.

„Ti neveltetek így, hogy kiálljak az értékeim mellett!” 🙂

Ez ugye akkor működik, amikor a szüleiddel szeretnél beszélni az egyszerűsítés témájáról. Elmondhatod, hogy (ha) tőlük azt láttad, van egy értékrend, amely mellett kitartanak, és Téged is ilyen szellemben neveltek. Valószínűleg nincs két teljesen egyforma értékrendű ember a világon, így az sem meglepő, hogy nem pontosan az ő értékrendjük szerint élsz. Ugyanakkor azt átvetted tőlük, hogy ha valamit jónak és követendőnek tartasz, akkor mindent megteszel azért, hogy kitarts mellette. Talán így könnyebben megértik az álláspontodat.

Ha az anyósoddal, apósoddal kellene beszélni, egyébként is jobb, ha párod teszi ezt meg. Más a kapcsolatuk, jobban ismerik egymást, talán kevésbé akar megfelelni nekik. Ha a párod nem támogat ebben a kérdésben, akkor viszont a szüleivel sem érdemes beszélni – csak olyasmire kérjétek meg őket, amelyben Ti ketten egyet tudtok érteni.

Együttműködés a gyerek érdekében

Egy gyereknek fontos, hogy érezze, egy biztonságos közegben nő fel, ebből tudja kibontakoztatni a saját személyiségét. Ehhez hozzátartozik az is, hogy érzi, hogy a családja mögötte áll. Ha megérzi (márpedig megérzi) azt, hogy a család nem egységes, hogy a szülők nem szívesen bízzák rá őket bizonyos családtagokra, az összezavarja: úgy fogja érezni, hogy vagy a szülei, vagy a nagyszülei (nagynénje, nagybátyja) elől kell rejtegetnie valamit. Ha erről mesélsz a szóban forgó családtagnak, az is segíthet abban, hogy megtaláljátok a közös nevezőt.

 

Ha pedig már valamennyire sikerült átadnod magát a szemléletmódot, rátérhettek a konkrétumokra is, akár az ajándékozással, akár az időbeosztással, az információkkal vagy a képernyőhasználattal kapcsolatban vannak kéréseid.

Remélem, a segítségedre volt ez a gyűjtemény! Szívesen venném a visszajelzésed, hogy melyik ötlet vált be a legjobban. Sok sikert kívánok, bízom benne, hogy jobb lesz az együttműködés a családotokban!

És ha további minimalista ötleteket szeretnél gyűjteni, gyere el a SimpliCity Fesztiválra június 2-án, ahol én is előadok a tárgyak témájában, de rengeteg más izgalmas előadás is lesz!

A bejegyzés Kim John Payne munkáján alapszik.

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!