Első receptként és a padlizsánszezon végére álljon itt egyik első saját kreálmányom, amit több padlizsánkrém-receptből gyúrtam össze, hogy végül egyszerű, finom és vegán legyen. A recepteknél nálam tényleg fontos, hogy egyszerű legyen: nem tagadom, hogy például szabad tűzön sütött padlizsánnal ez lehet finomabb (van, aki erre esküszik), de erre sajnos sosem volt meg a lehetőségem. Ellenben sütőm majdnem mindig volt. 🙂 Így tehát itt az egyszerű, vegán padlizsánkrém recept:
Hozzávalók:
3 padlizsán
1 fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
(Olíva)olaj
Só, bors
A padlizsánokat megmossuk, villával megszurkáljuk, majd egy órára 200 fokos sütőbe tesszük. Addig felkarikázzuk a lilahagymát és kevés olajon serpenyőben megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Ha a padlizsán megsült és valamennyire kihűlt, a villa hátoldalával megnyomkodjuk, így ki tud folyni a leve, ami keserű. Ezután felvágjuk és kanállal kikaparjuk a belsejét. Ezt a sült lilahagymával és a fokhagymával összeturmixoljuk, majd sóval, borssal ízesítjük. Én tönkölykenyérrel és paradicsommal eszem, néha füstölt házisajttal.