Barion Pixel

Környezetvédelem és minimalizmus

Környezetvédelem és minimalizmus

Környezetvédelem és minimalizmus 150 150 szimplán.

Vajon a környezetvédelem és a minimalizmus ellentétes fogalmak? Szerintem nem, a pazarlás csökkentése például közös cél. Összegyűjtöttem pár környezetbarát megoldást, ami egyáltalán nem teszi az életünket bonyolultabbá, és olyan területeket is, ahol talán nehezebbnek tűnhet a környezetbarát megközelítés, nekem mégis jó tapasztalataim vannak.

Már jó néhány bejegyzés-téma várja, hogy kibontsam őket, és ahogyan ezeken gondolkodom, újra meg újra beugrik valami, amit szeretnék leszögezni: a minimalizmus számomra egyáltalán nem azt jelenti, hogy mindenből a gyorsat, az eldobhatót, helyettesíthetőt választom. A fejemben, lelkemben akkor van rend, ha az elveimnek megfelelőek a tetteim, és ebbe beletartozik az is, hogy vigyázok a környezetemre. Felesleges lenne most arról írni hosszasan, hogy miért van erre szükség, hová tart a világ. Nagyon sok más oldalon megteszik ezt szerencsére olyanok, akik nálam jobban értenek a témához. Itt most legyen elég annyi, hogy megpróbálok a lehetőségeimhez mérten környezetbarát módon élni.

Amikor a minimalizmus felé fordultam, örömmel láttam, hogy egyáltalán nem mond ellent ennek az elvnek. A minimalizmus egyik alapja, hogy nem tárgyak, hanem élmények tesznek bennünket boldoggá. A vásárlásainknál kétszer is meggondoljuk, tényleg szükségünk van-e az adott tárgyra. Lehetőleg nem adunk és nem kérünk olyan ajándékot, amit nem fognak/fogunk használni, így nem növeljük a keresletet a tárgyak iránt, amelyekből egyszer majd mindenképpen szemét lesz. Az így megspórolt pénzt pedig akár arra is fordíthatjuk, hogy amit megveszünk, az viszont minőségi és környezetbarát legyen.

Azért is írok erről, mert szeretném megmutatni a bejegyzéseimben azt is, hogy néhány környezetbarát megoldás egyáltalán nem teszi az életünket bonyolulttá.

Például:

 – A szelektív szemétgyűjtés. Ugyanúgy egy mozdulattal dobom ki a szemetet, csak másik tárolóba. Na jó, én van, amit szét is szedek, például az ablakos borítékokat. De ennyi nekem belefér. A tejesdobozokat kiöblítve a papír közé tesszük, de nem vagyok benne biztos, hogy ez az elhasznált víz miatt környezetbarát. Ha valaki tud ebben tanácsot adni, szeretettel várom kommentben! Ma már a legtöbb társasházban van szelektív papír- és műanyag-gyűjtés, így ugyanoda is viszem ki a szemetet, az üvegeket kivéve, de azt meg lehet ejteni egy séta során. A „mindenes” szemetest pedig ritkábban kell kivinni. 🙂

 – A környezetbarát tisztítószerek. Lassan kezd úgy tűnni, hogy az ecet, a szódabikarbóna, a só és a mosogatószer nagyjából mindent megold a háztartásban. (Ehhez ötleteket általában a femina.hu-ról veszek, bár azt a bogarászást egyáltalán nem mondanám minimalistának…) Egyelőre még használok mást is, például wc-tisztítót meg súrolószert, bár abból is a környezetbarát verziót. Nem tart semeddig másik márkát venni és már elég sok kapható a boltokban, úgyhogy nem is kell értük messzire menni.

 – Természetes kozmetikumok használata. Egy jó kézzel készült szappan például kiválthatja a testápolót is. Én egy kis kísérletezés után találtam egyet, ami az én nagyon száraz bőrömre megfelel, jobb, mint az összes eddigi tusfürdő, Lenke is azzal fürdik most (feloldjuk a fürdővizében). A popsikrém egyébként sheavaj. 🙂 A hajamat hennázom, nem macerásabb, mint a vegyi hajfesték, csak tovább kell fent hagyni. Átállni sem bonyolult, vannak természetes hajfesték-keverékek, amiket vegyileg festett hajra is lehet alkalmazni. Egy ideig ezeket használtam, míg le nem nőtt a bolti festék a hajamról. 🙂

 – A bevásárlószatyor. Sokkal egyszerűbb saját szatyorral menni, mint hogy a műanyag zacskókat rendezgessem itthon. Simán kidobni meg azért durva lenne a lelkemnek.

 – Az energiatakarékos égő. Nem kell olyan gyakran venni. 🙂

 – A biciklizés. Nem kell dugóban állni, BKV-n cipekedni, átszállni vagy parkolást fizetni, parkolóhelyet keresni. Ha az ember nem teker úgy, mint az őrült, akkor átöltözni sem kell. Egy jó esőkabát és egy nagy bringás táska sok mindent megold, és így ráadásul az ember egyben letudja a mozgást is. 🙂 Persze ésszerű keretek között: én nem tekernék be naponta a belvárosba az agglomerációból vagy Budáról, és télen sem bringázom, meg nyáron negyven fokban sem. Amikor a körút mellett laktam és dolgoztam, szintén nem bringáztam, bár szerettem volna, de nem voltak elkerülő utak és nem volt értelme a tömegben, szmogban, dühös autósok között menni, egyszerűbb volt a villamos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 – Sok minden elektronikus, digitális intézése. Naptár, bevásárlólista, számlák, bankszámla-kivonat, receptek, fotók, iratok rendezése (ez még csak terv), e-könyv olvasás. Minden kéznél van, szerkeszthető, kereshető, megosztható és nem termel szemetet. Egy későbbi bejegyzésben tervezek ezekhez konkrét tippeket is írni.

 – A kiselejtezett dolgokat adományboltba vinni. Így nem szemetet termelünk, hiszen valaki még használni fogja, amire nekünk már nincs szükségünk. (Az adományboltok átveszik használt tárgyaidat, és olcsón árusítják őket, így azok is hozzájuthatnak ruhához, játékhoz, akiknek kevesebb a pénze. A bevételt általában jótékonyságra fordítják, a megmaradó tárgyakat szociális intézményeknek adják, sokszor az alkalmazottaik is valamilyen tekintetben hátrányos helyzetűek). Azért is szeretem az adományboltokat, mert szinte mindent átvesznek, tehát egyszerre el tudom intézni a ruhákat, edényeket, játékokat, dísztárgyakat, könyveket. Egyszer még szobanövényeket is vittem (előtte azért megkérdeztem, szívesen fogadják-e). Azért a szemetet ne ide vigyük: ami szakadt, foltos, használhatatlan, azt ne ajánljuk fel – ha valakinek nincs pénze, az nem jelenti azt, hogy igénytelen. Az ilyesmit inkább a kuka mellé tegyük ki.

Ami bonyolultnak tűnhet, és ezért külön bejegyzést fogok róla írni:

 – A mosható pelenkázás. Bár néhányan vitatják, hogy környezetbarátabb lenne, mint az eldobható pelenka használata, kimutatták, hogy az elhasznált víz és energia még mindig kevésbé terheli a környezetet, mint a több tonnányi hulladék, amit egy baba szobatisztaságáig termelünk. Körülbelül négy hónapnyi mosizás után van annyi tapasztalatom, hogy azt mondjam, nem is olyan bonyolult. 🙂

 – A természetes csecsemőhigiénia (Elimination Communication, EC). Ez egy új szerelem, körülbelül egy hónapja csináljuk Lenkével, és imádjuk mind a ketten. Az alapja, hogy a kisbabák is képesek valamilyen szinten visszatartani a pisit és a kakit, és jelzik, amikor ürítenének. Erre az igényükre is lehet válaszolni, és segíteni nekik, hogy pelenka helyett máshova kerüljön az anyag… Mi egyelőre a kakit szoktuk elkapni, a pisi jelét nem ismerem még fel, meg akkor nagyon gyakran kellene rohangálnunk. Amikor sikerül elkapnunk a kakit, megússzuk a pelenkasikálást (víz) és a popsitörlő használatát (ellenben használunk egy kis vizet, míg a gyermek fenekét lemossuk :)).

 – A vega étkezés. Már nagyjából ismert tény, hogy a húsevés miatt tenyésztett marhák metánt juttatnak a levegőbe, ami növeli az üvegházhatást. Bár nem ezért lettem vega, ez sem utolsó szempont. 🙂 Reményeim szerint az összes receptem segít majd bemutatni, hogy mennyire egyszerű lehet a vegetáriánus ételek elkészítése. Ha egy-egy receptet kipróbálsz egy húsos étkezés helyett, már annyival is beljebb vagyunk. 🙂

 – A babacuccok kölcsönzése, csereberéje. Ha az ember olyan szerencsés, hogy vannak ismerősei, akiknek már van gyerekük és hajlandóak kölcsönözni dolgokat, akkor alig kell valamit venni egy baba születésekor (tehát nincs kereslet az újabb tárgyakra, amikből egyszer szemét lesz). Csak nyilván kell tartani, hogy kitől mit kaptunk…

 – Elfogyasztható dolgok vagy élmények ajándékozása. Így nem növeljük a szemétmennyiséget még annyival sem, mint amennyit egy örömmel használt ajándék jelent élete végén.

 – Gyerekjátékok: tárgy helyett elfoglaltság. Ezzel még nincs tapasztalatom, de remélem, hogy nemsokára lesz. 🙂 (Illetve annyit már én is láttam, hogy Lenke sokkal jobban élvezi velünk a játékot, mint bármilyen zörgő-csörgő cukisággal.)

Ami környezetbarát, de több odafigyelést igényel:

 – A turizás. Környezetbarát, mert nem újonnan legyártott cuccot veszünk, hanem tovább használjuk, ami valakinek már nem kell. Viszont nagyon nehéz céltudatosan vásárolni, mert ha bemegyek egy farmerért, általában farmer nélkül jövök ki, de vettem három állati olcsó mintás blúzt, egy vagány szoknyát és két alig bolyhos pulóvert… Ráadásul sokszor nincsenek a dolgok típus, méret vagy szín szerint rendezve, így végig kell böngészni mindent, ha keresel valamit… Gondolom, ez tudatos az üzletek részéről, így nagyobb az esély, hogy elcsábulunk még valamire. Ezért elég nagy önfegyelem kell ahhoz, hogy csak olyasmit vegyünk meg, amire tényleg szükségünk van.

 – Szezonális étkezés, helyi termékek vásárlása. Ezek egy részről azokat a tápanyagokat tartalmazzák, amire adott éghajlaton, adott évszakban szükségünk van. (Tévhit, hogy déligyümölcsre szükségünk van télen, mert hűtik a szervezetet, nem hiába nőnek a trópusokon és a mediterrán vidékeken. A C-vitaminhoz almából, káposztából, csipkebogyóból is hozzájuthatunk.) Más részről, amit helyben termeltek, az nem terhelte a környezetet a hosszas szállítással és nem kellett őket annyit vegyszerezni, szállítás előtt érést gátló, utána érést elősegítő szerekkel. Viszont ahhoz, hogy helyi, szezonális zöldséget és gyümölcsöt vegyünk, bizony ki kell menni a piacra (és megtalálni, ki az, aki valóban maga termelte az áruját), vagy csatlakozni egy bevásárló közösséghez, mert a szupermarketek polcain ezeket kisebb eséllyel találjuk meg… Persze a legjobb a szülők, nagyszülők kertjéből hozzájutni az ilyesmihez, ha van rá lehetőség.

És persze nem minden környezetbarát, amiről írni fogok. Például lehet, hogy több energiát spórolunk, ha nem magunknak főzünk vagy sütjük a kenyeret, viszont így tudjuk, mi kerül az ételbe, olcsóbb, és nem utolsó sorban sokan élvezik is a főzést, például én is. 🙂 A házhoz szállítás is terheli a környezetet valamennyire (hacsak nem jönne ugyanaz az autó a szomszédba egyébként is), de nagyban egyszerűsíti egy otthon levő anyuka életét. Mindenki annyit tesz meg a környezet védelméért, amennyit hajlandó a kényelméből feladni érte. Van, aki szinte mindent, előttük le a kalappal. (Például tagja vagyok facebookon egy hulladékmentes háztartás csoportnak. Én ott csak pislogok, nem gondoltam, hogy ez itthon megvalósítható, de láttam olyan bejegyzéseket a falon, hogy egy hónapja nem vitték ki a nagy kukát, mert csak egy zacskó szemét figyel benne, és a szelektívbe sem került sok.) Az én blogom nem környezetvédelmi oldal, hanem az egyszerűségről szól, és jelenleg ebbe beletartoznak kevésbé környezetbarát megoldások is. De a lehetőségeimhez és az elhivatottságomhoz mérten igyekszem. Ebben is próbálok az egyensúlyra törekedni, nem szakadni meg a környezetvédelemben, de nem is szemetelni nyakló nélkül.

Remélem, hogy az ötleteim másoknak is segítenek: ha kipróbáltad valamelyiket, írd meg kommentben! Illetve ha van még hasonló megoldásod, azt is szeretettel várom.

Mentés

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!