Barion Pixel

Egyszerű advent


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/szimplan/public_html/wp-content/themes/movedo/includes/grve-header-functions.php on line 322

Egyszerű advent

Egyszerű advent 150 150 szimplán.

Tegnap volt advent első vasárnapja. Az advent a készülődés ideje, amikor a Fény eljövetelét várjuk. Régebben ez böjti időszak is volt. Hogy ne csak az ünnep előtti fejvesztett vásárlást, céges és baráti karácsonyi bulikat és a takarítást jelentse, hanem kicsit le tudjunk csendesedni, megérezni, hogy mit is jelent nekünk a karácsony, összeírtam egy pár minimalista ötletet az advent idejére.

A karácsonyig hátra lévő majdnem négy hétre határozzunk el valamit, ami segít bennünket abban, hogy helyet csináljunk az életünkben az ünnep számára. Az alábbi ötletekben egy a közös: nem kell hozzájuk semmit vásárolni, mégis örömet csempészhetnek a mindennapjaidba. Választhatsz közülük egyet vagy többet, és az sem baj, ha nem ma kezded el, a lényeg, hogy segítsenek kicsit az ünnepre hangolódni.

 – Böjtölj valamilyen módon! Én például (főként szoptatós anyuka lévén, amikor ugye nem jó diétázni) annyit határoztam el, hogy nem eszem csokit karácsonyig. Utána úgyis tele leszünk édességgel. De persze le lehet mondani a húsról, tejtermékről, cukorról, kávéról, alkoholról, cigiről, a lényeg, hogy tegyél valami jót a testeddel a karácsonyi nagy zabálás előtt.

 – A testeddel másképp is tehetsz jót: jógázz, tai chizz, fuss, vagy amit szeretsz csinálni. A komolyabb sportokat nem muszáj naponta végezni, csak határozz el előre valami rendszerességet.

 – Egyszerűen csak sétálj egyet minden nap! Kisgyerekesek előnyben. 🙂 Nekik legyen az a kihívás, hogy séta közben legyenek jelen, keressenek minden nap új szépséget, egy fát, amin még vannak pirosló levelek, egy madarat, egy érdekes házat. De lehet a munkából haza is sétálni, vagy a bevásárlásból (bár ha sok a cipelnivaló, akkor jobb inkább odafele), nem muszáj ennek külön programnak lennie. Régebben sokszor használtam az ebédszünetemet egy jó kis sétára, egészen más volt utána visszamenni dolgozni.

 – Minden nap szakíts időt magadra valamilyen módon, ajándékozd meg önmagad valamilyen élménnyel! Akár egy pohár borral, egy habos kakaóval, tíz percnyi nyugodt zenehallgatással a kanapén, egy jó beszélgetéssel valakivel, gyertyalángba nézéssel, a lényeg, hogy egy kicsi időre lecsendesedj közben.

 – Egyél tudatosan! Használd az étkezéseid idejét a lecsendesedésre. Evés előtt mondj köszönetet az ételért, gondold végig, ki és milyen áldozatot hozott érte. Étkezés közben pedig figyelj az ízekre, illatokra, színekre, arra, hogy milyen érzéseket vált ki a testedben az étel! Közben tartalmasan beszélgetni ér, olvasni, telefont nyomkodni, dolgozni, számítógépezni nem.

 – Ha még nem találtad ki, hogy kinek mit ajándékozol, kezdj el gasztro- és egyéb elfogyasztható ajándékokban gondolkodni! Ezek biztosan felhasználásra kerülnek és nem fognak évekig porfogóként működni (persze csak ha az illető ízlését is figyelembe veszed…). Ha saját készítésű, még jobb: így a megajándékozott tudja, hogy időt szántál rá, hogy az ajándékot elkészítsd.

 – Azt is megteheted, hogy megpróbálod a családdal, barátokkal megbeszélni, hogy ne ajándékozzatok, vagy ha mégis, legyen az apróság, vagy még jobb, ha élmény. Élmény akár lehet egy közös séta a hóban, vacsora, csokifondüzés, közös sütisütés, játék az illető kedvenc társasával is, szóval nem kell rögtön wellness hétvégére gondolni… 🙂

 – Ha még nem beszéltetek ajándékokról, kérheted, hogy az idén Neked szánt összeget adományozzák egy általad kiválasztott szervezetnek. Én egyszer például szülinapomra azt kaptam, hogy a barátnőim örökbe fogadtak nekem egy elefántot az Állatkertben. Nagyon örültem neki, pedig nem is én kértem, maguktól találták ki.

 – Minden nap írj le valamit, amiért hálás vagy az elmúlt évből! Aki képes hálát adni, az kevesebb tárggyal körülvéve is gazdagnak érzi magát.

 – Ha szeretsz filozofálni, minden nap gyújts gyertyát és gondolkodj el azon, mit jelent számodra, hogy ilyenkor a Fény eljövetelét várjuk, a győzelmét a Sötétség felett!

 – A pároddal minden napra írjatok egymásnak szerelmes üzenetet, idézetet! (Ezt az ötletet az urban:eve blogon olvastam.)

 – Minden héten tarts egy kütyümentes napot: kapcsold ki a telefonod, a számítógéped és a táblagépet, vagy bármilyen egyéb elektronikus eszközt, ami el tud terelni a valóságtól. Könyvet olvasni ér! 🙂

 – Selejtezz ki minden nap valamit, így a lakás rendezettebb lesz, lesz helyed az újnak és ha jó állapotú dologtól válsz meg, valaki még örömmel használhatja.

 – Ha ez örömmel tölt el, minden nap takaríts egy kicsit! Csak 15-30 percet. Négy hét alatt ezzel is szépen rendbe lehet szedni a lakást karácsonyra, és nem kell a takarításra szánnod egy egész napodat.

Ha kipróbáltad bármelyik ötletet, használd az #egyszeruadvent, #napihala, #napiszepseg hashtag-eket vagy írd meg kommentben, kíváncsi vagyok, hogyan sikerült!

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!