Az adventi bejegyzésemben már írtam, hogy karácsonyig lemondok a csokiról. Ebben ez a süti segít, ami jóval egészségesebb nassolnivaló (bár cukor ebben is van), és anyukáknak valóan könnyű elkészíteni. 🙂 Ráadásul karácsonyra hangoló fahéjillat lengi be a lakást, amíg sül. 🙂
Ez egy szupergyors keksz, ráadásul szakaszokra lehet bontani az elkészítését: negyed óra alatt összekevered, negyed órát (vagy többet) áll a hűtőben, és negyed óra alatt megsül. Tegnap elkezdtem, míg Lenke aludt, éppen be tudtam tenni a hűtőbe, amikor felébredt, és amikor újra volt időm, megsütöttem. Ha tej helyett mandulatejet vagy hasonlót használunk, akkor még vegán is, és azért is tetszik, mert nagyon jól variálható. Az eredeti receptet Zizinél találtam, de kicsit átdolgoztam, ugyanis az már tavasszal kiderült, mikor először próbáltam, hogy csokikrém nélkül is nagyon finom, még Zoli gyerekei is megették annak ellenére, hogy teljes kiőrlésű liszttel készült. Most még egy kicsit változtattam rajta, így leírom a magam verzióját.
Száraz hozzávalók:
- 1,5 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 3/4 bögre dió, megdarálva
- 1 tk sütőpor
- 1 tk só
- 2 tk fahéj
- 1 tk vanília
- 2 marék aprított dió
- 2 marék mazsola
Nedves hozzávalók:
- 1/3 bögre barna cukor
- 1 tk almaecet
- 1/3 bögre kókuszzsír, folyékony állapotban
- Kevés tej/mandulatej/rizstej, ha szükséges
Egy tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat, majd egy bögrében a nedveseket, és a két keveréket összedolgozzuk. Ha túl száraz, adunk hozzá (mandula/rizs)tejet. Sűrű, kanállal adagolható masszát kell kapnunk, amit 15-20 percre hűtőbe teszünk. (Nekem tovább maradt bent, nem volt gond.) Miután kivettük a hűtőből, kanállal sütőpapírral bélelt tepsire adagoljuk (nekem 20 nagyobb keksz lett), kilapítjuk és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük 200 fokon, amíg el nem kezd barnulni a széle.
Variációk, amik egyelőre csak a fejemben léteznek, de írok, ha kipróbáltam:
- fahéj nélkül, dió és mazsola helyett csokidarabokkal;
- ugyanez, a tésztába holland kakaót keverve és/vagy összetört törökmogyorót vagy kesudiót hozzáadva;
- gyömbért és szegfűszeget hozzáadva az eredeti recepthez igazi karácsonyi keksz;
- esetleg kandírozott gyömbérrel mazsola helyett…?
Várom a további ötleteket kommentben! 🙂 Kellemes, egyszerű adventi készülődést kívánok mindenkinek!