Ezt a tönkölykenyér-receptet évekkel ezelőtt kaptam egy anyósjelöltemtől, azóta szinte folyamatosan sütöm magamnak, magunknak, kicsit módosítottam is már. Az ismerősi körömből rendszeresen elkéri valaki a receptjét, aki megkóstolja, ugyanis nagyon finom, és nagyon könnyű elkészíteni, arról nem is beszélve, hogy egészséges, mert teljes kiőrlésű tönkölylisztből készül és még élesztő sincs benne. Mostantól már itt is megtalálható lesz. 🙂
Remélem, mindenkinek jól teltek, telnek az ünnepek. Én is egy kicsit visszavettem a tempóból, családozunk, barátnőzünk, úgyhogy ez megint egy rövid, ám annál velősebb bejegyzés lesz.
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 ek lenmag
1 ek szezámmag
1/2 ek olívaolaj
1,5 tk só
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk őrölt kömény
1-2 dl víz
Összekeverjük kanállal a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk az olívaolajat, és hozzá annyi vizet, amennyit felvesz. Nem kell keleszteni, kézzel gyúrni. Egy kicsi cipó lesz belőle, ezt 50 percig kell sütni 200 fokos sütőben (ha nem teflon a tepsi, ki kell kenni vagy sütőpapírt tenni bele, mert odaragad, a tetejét pedig a kanállal be szoktam vágni pár helyen, mert megreped különben). Kenyérsütőben is el lehet készíteni, ha van benne sima sütési program, a miénk egy órás, azzal a plusz tíz perccel nincs gondja. Imádom, mert este kb. 5 perc alatt összekeverjük, és a kenyérsütőt időzítve reggel finom, ropogós kenyér vár. 🙂
Elég laktató, nálunk nagyjából 4 étkezésre fogy el. Vágni kicsit nehéz, de nem lehetetlen. 🙂 Mivel nincs benne élesztő, lehet melegen is enni, úgy a legfinomabb. 🙂 Érdemes kipróbálni, mert azoknak is szokott ízleni, akik egyébként nincsenek oda a nagyon egészséges étkezésért.
Újévi fogadalmakhoz is ideális. 🙂 Jó étvágyat hozzá!