Barion Pixel

Heti menüterv

Heti menüterv

Heti menüterv szimplán.
Ma délig lehet rendelni a Szatyorból! Arra az esetre, ha bizonytalan  lennél, hogy tudsz-e majd főzni belőle valamit, megosztom a saját ötleteimet. Aki nem innen rendel, annak is segítség lehet ez a menüterv abban, hogy szezonális alapanyagokból egészséges, vegán, BLW-barát menüt készítsen.
A Szatyor egy bevásárlóközösség, ami Budapest környéki termelőktől szállít alapanyagokat a vásárlóinak, Budapesten több átvevőpontra és házhoz is. Azért szeretek innen rendelni, mert tudom, hogy megszűrik a termelőket és a legtöbb náluk kapható termék vegyszermentes, vagy nagyon kevés vegyszert tartalmaz. Minden héten készítenek egy válogatást szezonális élelmiszerekből, ez a szatyor. A kisszatyor inkább egy-két fős háztartásoknak alkalmas méret, a nagyszatyor, ami kétszeres mennyiséget tartalmaz mindenből, inkább családoknak.
A heti kisszatyor tartalma:
Salimix, bio kg 0.2 Zsámboki biokert
Sárgarépa, bio, kg 0.5 Gódor Biokertészet
Spenót, bio, kg 0.2 Zsámboki biokert
Medvehagyma, csokor 1 Szatyor Szelekció
Burgonya, piros bio kg 1 Rábcakapi biokert
Vöröshagyma, bio, kg 0.5 Rábcakapi biokert
Csíra, doboz 1 Vitál Biocsíra
Citrom, bio, db 1 Rábcakapi biokert
Aszalt paradicsom, csomag 1 Vadalma
(Nem árt tudni, hogy időnként változhat a szatyor tartalma, és kicsit mást kapunk, mint amit kértünk, de nekem eddig mindig úgy alakította az élet, hogy nem hiányzott végül, ami nem jött meg.)
Látszik, hogy a szatyorba sok bio zöldség, gyümölcs is kerül, ez volt a fő ok, amiért pár hónapja elkezdtünk innen rendelni, mivel az épp szezonális gyökérzöldségek a földből rengeteg vegyszert tudnak felvenni, ha nem ökológiai gazdálkodásban termesztik őket. és Lenkét ettől szeretnénk megvédeni. De nekem az is számít, hogy mindig szezonális az alapanyag, nem nekem kell kitalálnom, hogy minek van épp szezonja. Azt pedig izgalmas feladatnak találom, hogy adott hozzávalókból főzzek. Azt hiszem, így sokkal kreatívabb vagyok, mint amikor csak a szokásos ételek listájáról terveztem a menüt, bár ahhoz, hogy most sok új étel került a palettára, az is hozzájárul, hogy Lenke miatt is kicsit másként főzünk: figyelünk a vegán alapanyagokra, hogy többféle étel kerüljön a tányérra, amiből választhat, és egyelőre még arra is gondolni kell, hogy könnyen meg tudja fogni az ételt.
A hét elején leadott rendelést csütörtökön vagy pénteken lehet átvenni, így ebből a főzést a hétvégétől kezdve tervezhetjük. Az én menütervem az e heti nagyszatyor alapanyagaiból:
 

Medvehagymás krumplifasírt zöldsalátával

Valami ilyesmi lesz, tojás helyett valószínűleg lenmagot és vizet fogunk használni, az úgy tűnik, bevált (Zizi vegán tojáshelyettesítőkről szóló írása alapján).

Spenótos quiche 

A múltkor végül pizzára került a spenót, így ennek a német nyelvű receptnek a fordításával még adós vagyok, de ami késik, nem múlik. Addig is, aki kicsit ért németül, nekiállhat. 🙂 Én sem vagyok valami nyelvészprofesszor. 😉 Frissítés: itt a saját receptem, a német nyelvűből átdolgozva.

Répa-krumpli curry

Ez saját recept, itt a blogon megtalálható. Ugyan már szerencsére kezd lejárni a krumpli és répa egyeduralmának ideje, és sok tavaszi leveles zöldség is került a heti szatyorba, nem lehet csak azokból főzni, időnként még visszaköszön egy-egy téliesebb hangulatú étel is. Nem is baj, hiszen vannak még olyan napok, amikor nem árt egy kis „fűtőanyag” a szervezetünknek.
Ha már szezonalitás, egy jó hír: hétvégén spárgát ettünk! Szegeden egész megfizethető áron talált Zoli egy piacon, ráadásul olyan bácsitól vette, aki csak spárgát árult (meg pálinkát, azt hiszem). Úgyhogy Lenke is megismerkedett az egyik kedvenc zöldségemmel. Spárgaszezonban rendszeresen szoktunk egyszerű, gőzben párolt, roppanós spárgát vacsorázni házi kenyérrel, esetleg sajttal, mézes-mustáros szósszal vagy balzsamkrémmel, vajjal. Mennyei tud lenni az ilyen vacsora, de valójában bármelyik zöldségből készíthető hasonló, az elmúlt hetekben ettünk ilyen felállásban vacsorára pirított póréhagymát, párolt gombát, sütőben sült téli zöldségeket, pirított fekete retket is.
Kép forrása: https://www.flickr.com/photos/lollyknit/3093834414/

Mentés

Mentés

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!