Barion Pixel

Egyszerű gyógymódok megfázás ellen

Egyszerű gyógymódok megfázás ellen

Egyszerű gyógymódok megfázás ellen szimplán.

Az ünnepek alatt én valahogyan benyeltem egy megfázást, ami furcsa, mert nem szokásom. (Ahogy Grabowskinak sem szokása, hogy megsérüljön…) Ha mégis, akkor a harmadik napra megtalálom az okát általában, de most valahogy ez sem sikerült. Mindenesetre ebből azt gondolom, talán nem én vagyok az egyetlen, akit elkapott ez a tavaszi nátha, úgyhogy megírom, én milyen természetes módokon enyhítem.

Az utóbbi hat évben nem vettem be semmilyen gyógyszert, leszámítva a vas pótlását és nem is szeretnék ilyesmire vetemedni. Persze, a gyógyszer hasznos tud lenni, amikor az ember tényleg beteg, de szerintem egy náthánál nem oszt, nem szoroz, hogy mit veszünk be, legtöbbször a háziorvosom sem írt fel semmit rá. (Főleg nem veszek be nyakra-főre antibiotikumot, egyrészt mert nem vírusra való, másrészt mert nem akarom az összes kedves és támogató bacimat megölni vele.) Szoptatós anyaként meg pláne nem szeretnék gyógyszert enni, ameddig nem muszáj, bármilyen „ártalmatlan” is. Lássuk, mit lehet bevetni gyógyszer helyett.

Energia

Volt gyógyítóként nyilván az az alap, hogy Jinjutsuval kezelem magam. Általában ilyenkor szoktam rájönni a betegségem okára is. Keveseknek adott ez a lehetőség, de aki fogékony rá és talál hiteles iskolát, az legtöbbjükben már a kezdetektől kezelheti önmagát.

Gyömbértea

A gyömbértea az egyik leghatásosabb megfázás elleni praktika szerintem. Jól átforrósít belülről, szinte érzem, ahogy kijön a füleimen a gőz, miután megittam. 🙂 Egy nagy bögre teához egy teáskanál frissen reszelt gyömbért forrázok le (vagy ha túl sok a gyömbérem és nem akarok reszelőt koszolni, akkor 4-5 karikát vágok belőle és azt forrázom le), majd ha iható hőmérsékletűre hűlt, akkor teszem bele a mézet, hogy az értékes hatóanyagai ne vesszenek el. Citromot nem teszek bele (lásd lejjebb, hogy miért). Egyszer olvastam, hogy ha lázasak is vagyunk, akkor már ne gyömbérteát igyunk, hanem hársfát, az segít levinni a lázat, míg a gyömbér fűt belülről.

Forró fürdő

Tudom, ez sokaknak luxuskategória, de tényleg jót tesz. Olyat is olvastam, hogy van, aki beleszór egy vagy két kiló himalája sót a fürdővízbe, és nyoma sincs a megfázásnak. Én eddig még csak Holt-tengeri sóval próbáltam, attól nem tűnt el azonnal, de az biztos, hogy jól esett a fürdő.

Sós oldat párologtatása

Ehhez akkor folyamodtam, amikor Lenke volt beteg, fogalmam sincs, hogy segített-e, de ártani biztos nem ártott. Valamennyire a sószobához hasonlító levegőt teremt meg otthon (nyilván jóval kisebb hatékonysággal), ha egy befőttesüvegbe fél bögrényi himalája sót szórunk, és felöntjük forró vízzel, megpróbáljuk feloldani (nekem nem sikerült), és fűtőtestre vagy más meleg helyre tesszük, ahol könnyebben párolog. Egy idő után a só elkezd kicsapódni az üvegen és nem lesz egy szép látvány, de én sokáig elöl hagytam, ha már beleöntöttem azt a sok sót… Mindenesetre erre jobb felkészülni, meg arra is, hogy nem lesz könnyű elmosni.

Inhalálás

Gyerekkoromban valamiért utáltam, viszont felnőttkoromra nagy kedvencem lett! Átmelegíti az ember arcát és megindítja, aminek ki kell jönnie, a köhögést pedig enyhíti. Én kamillateával szoktam végezni, a nagy felületen, például fazékban gőzölgő tea fölé hajolva egy törölközőt teszek a fejemre, ami nem engedi a gőzt másfelé távozni, és élvezem a kezelést. 🙂

Fokhagyma, hagyma

A fokhagymának számos pozitív hatása ismert, amit a mi családunkban valaki úgy foglalt össze, hogy „megcsipkedi a bacilusok popóját”. 🙂 Egy fokkal szakmaibb indoklásért például ide fordulhattok. Mindenesetre ilyenkor kicsit kevésbé izgatom magamat azon, hogy egyek-e hagymát, náthásan amúgy sem puszilgatom az embereket vagy hajolok közel hozzájuk. Olyan rosszul még sosem voltam, hogy magában egyem a fokhagymát, de pirítóst szívesen dörzsölök be vele.

Kurkumás latte

Betegen nincs kedvem kávézni valahogy, pedig én csak koffeinmentest iszom. Jó alternatíva helyette ez a kurkumás latte, mivel a kurkumának is vírusölő, antibakteriális hatása van. Nekem picit keserű lett, de nem volt rossz, főleg a szent cél érdekében. (Inkább, mint fokhagymát enni magában!)

Nem eszem déligyümölcsöt

Egyébként sem, de betegen sem győz meg róla senki. Nem véletlenül nem nőnek ezek a mi éghajlatunkon, csak melegebb égtájakon: hűtő hatással vannak a szervezetre, ami a mediterrán vagy trópusi területeken nagyon hasznos, de nálunk, főleg télen, főleg valakinek, aki éppen megfázással küzd, inkább káros. Ha már természetes C-vitamin forrásokat keresünk (bár szerintem betegen elfér bennünk az ezer miligrammos tabletta is), akkor együnk csipkebogyót, paprikát, káposztát, ezeknek magasabb is a vitamintartalma, mint a citromnak, narancsnak.

Alvás!!!

Bármilyen elfoglaltak vagyunk is, ilyenkor aludni kell (és szabit kivenni, a cég nem áll meg, ha egy napot hiányzunk, de megáll, ha megfertőzzük az összes kollégánkat). A szervezetünknek csodálatos öngyógyító képessége van, és ezt akkor fejti ki, amikor alszunk, pihenünk. Én is Lenkével aludtam el tegnap, csak sajnos vele is kelek és ma reggel valamiért ez öt órakor történt, a délutáni alvás pedig nem jött össze nekem. Talán ma több szerencsével járok…

Remélem, senki nem beteg éppen, de ha mégis, írjátok meg, hogy hasznos volt-e ez a bejegyzés és jobbulást Nektek!

Mentés

Mentés

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!