Először is nagyon boldog Húsvétot kívánok mindenkinek! Remélem, mindenki tud pihenni, kirándulni, családozni ebben a hideg, de napsütéses időben! Én nagyon élvezem ezt a négynapos hétvégét, ilyenkor én is valamennyire „szabin” vagyok, mert teljesen más, ha ketten tudunk figyelni Lenkére. A Szatyornál viszont nem állt meg az élet, és a szimplán blogban sem, mivel a jövő héten is kell valamit főzni. Lássuk, hogy a holnapig rendelhető, csütörtökön-pénteken érkező nagyszatyorból mit készíthetünk.
Végre, végre, a Szatyorban is van spárga!! Na de nézzük sorban, mi van még benne:
Zöld spárga, 500 gr | 1 | Kőröshegyi Béla |
Sárgarépa, bio, kg | 0.5 | Gódor Biokertészet |
Dió, csomag | 1 | Vadalma |
Vivaldi mix, 200 gr | 1 | Szatyor Szekció |
Burgonya, sárga bio kg | 0.5 | Rábcakapi biokert |
Rukkola, csokor | 1 | Zsámboki biokert |
Csíra, doboz | 1 | Vitálbiocsíra |
Citrom, bio, db | 1 | Rábcakapi biokert |
(Ez a kisszatyor tervezett tartalma, a nagyszatyorban kétszer ennyi van mindenből.)
Mi készül belőle nálunk?
Spárgás tészta kesudió-szósszal
Zoli első reakciója az volt, hogy hát a spárgát csak megpároljuk, úgy a legfinomabb, nem? És teljesen igaza van szerintem is. Viszont mivel a nagyszatyorból rendelünk, megtehetjük, hogy az egyik fél kilós csomagból elvacsorázgatunk, a másikból pedig kipróbálunk valami újat. Az a tervem, hogy kevés olajon megpárolom a feldarabolt spárgát, majd elkészítem hozzá ezt a szószt, mert valami sajt-szerűre vágyom, de mégsem sajtra. Ha jól sikerült, beszámolok róla mindenképp! 🙂
Répás zabpehelyfasírt sült krumplival, salátával
A zöldségfasírt-receptjeimet egyelőre még tökéletesítgetem, de úgy tűnik, a beáztatott zabpehellyel készültek állnak össze a legjobban. Ha megvan a jó recept, tényleg megírom, megígérem! 🙂
Répás-rukkolás-újhagymás tócsni salátával
Nem vagyok nagy krumpli-rajongó, de a Szatyorban eddig mindig volt krumpli, szóval ebben is kreatívnak kellett lennem, túllépni a krumplipüré, rakott krumpli és sült krumpli hármasán, és felfedezni, mi minden készülhet még krumpliból. A következő lépés a sütőben sült tócsni lesz ebből a receptből kiindulva, amiben a tojást megpróbálom beáztatott lenmaggal vagy csicseriborsóliszttel helyettesíteni és én a sajtot is kihagyom, Zoli persze tehet rá, ha szeretne. Tetszik, hogy nem olajban kell megsütni (a lakásban terjengő olajszagtól én is, mint jó apám, a falnak megyek) és hogy mindenféle zöldséggel lehet dúsítani, ami épp van itthon. Így a címben szereplő zöldség-kombináció csak egy ötlet, meglátjuk, ténylegesen mi lesz a hűtőnkben, amikor a tócsni készül.
A citromról
Nem vagyok nagy citrom-evő sem, Zoli meg nincs annyit itthon, hogy megigya teában a minden héten kapott citromot. Vagy elfelejti. 🙂 Mindenesetre a hétvégén már öt citrom várta a sorsát a gyümölcsös kosarunkban, úgyhogy gondoltam egyet, és mivel épp volt itthon mascarpone is (ha le van árazva, mindig veszek, aztán lesz belőle valami), készítettem egy (nagyon nem vegán és nagyon nem diétás) citromos tiramisut is, ami szerintem isteni finom lett! (Minden elfogultság nélkül… :P) Nemsokára megírom a bejegyzést a háromféle tiramisuról, amiket eddig készítettem. Olyan egyszerű, hogy már fejből csinálom. 🙂
További jó pihenést Nektek még mára (illetve a tavaszi szünetre, akinek van), és sok sikert a főzéshez, ha megvalósítjátok valamelyik ötletet!