Ezzel a zöldséges pitével először Dóri barátnőm születésnapján találkoztam, ő készítette el a saját szülinapjára. Már akkor beleszerettem, és most, hogy itt a spenótszezon, újra elkészítettük. Az eredeti német nyelvű receptet pontosítva, itt-ott megváltoztatva íme az én verzióm az egészséges, vegán, szimpla spenótos quiche-re.
Azt tudni kell, hogy egy kicsit felkészületlenül ért a főzés, így ahhoz nyúltam, amit épp találtam otthon, ezért kicsit vegyes lett a recept. Illetve a liszt használata direkt ilyen vegyes: Lenkének elvileg még nem kellene teljes kiőrlésű lisztet adni, de mindig a teljes kiőrlésű kenyérre kapott rá inkább, ezért gondoltam, talán kell az emésztéséhez. Így most vegyesen használjuk a fehér és a teljes kiőrlésű lisztet és ugyanazt a kenyeret esszük mindannyian. A quiche tésztáját is így csináltam. Illetve az eredeti recept 50-75 dkg spenótot írt, de nem volt annyi itthon, úgyhogy én aszalt paradicsommal és hagymával dúsítottam. Ha Lenke nem evett volna belőle, diót is tettem volna bele. Azért Lenke mellett ennyi spenót is elég volt, hogy mindenhova jusson, a ruhánkra, az asztalra, az asztal alá, Lenke füle mögé… Úgyhogy én szerintem maradok ennél a kevesebb spenótos változatnál, amíg nem tanul meg villával enni. 🙂
Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 20 dkg bio margarin (igazából itt is sima margarinnal pótoltam ki a felét, mert nem volt itthon elég bio margarin, de nem hiszem, hogy ez sokat változtat a tészta állagán)
- 40 dkg spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál darált lenmag (vagy 3 tojás)
- 1 tk szerecsendió
- 2 marék aszalt paradicsom
- 6 db koktélparadicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg kesudió vagy kesudióvaj
- Víz
- Só, bors ízlés szerint
Először is az aszalt paradicsomokat beáztatjuk, a darált lenmaghoz pedig 9 evőkanál vizet adunk, és ezt félretesszük, hogy kocsonyásodjon. A spenótot megmossuk és megpároljuk. Míg párolódik, a tésztához a liszteket összegyúrjuk a margarinnal, egy csipet sóval és egy kevés vízzel, hogy rugalmas masszát kapjunk. Egy 22 centis tortaforma aljába egyenletes vastagságban belenyomkodjuk a tésztát. Az aszalt paradicsomokat a felkarikázott hagymával együtt a tésztára szórjuk. Erre jön majd a spenótos réteg, amihez a párolt spenótot leturmixoljuk a fokhagymával, és hozzáadjuk a szerecsendiót, sót-borsot kedvünk szerint, valamint a beáztatott lenmagot. Jól elkeverjük, és a tésztára öntjük a tortaformába.
Ezután következik a kesudiós „sajtréteg”. Ha van készen kesudióvajunk, akkor csak fel kell hígítani kb. feleannyi vízzel, míg krémes állagú nem lesz, és ezt önteni a quiche tetejére. Kesudióvajat készíthetünk is egy aprítógép segítségével: addig járatjuk a gépet, míg egy olajos gombóc nem lesz az egészből. Előtte átmegy a darált, a morzsalékos és a kicsit olajos állomásokon is, és az ember többször elbizonytalanodik, de nem szabad feladni, sokáig tart, de megéri! Nagyjából fél óra is lehet, közben pihentetni kell a gépet is. Elbizonytalanodás esetére Zizi leírta részletesen is a kesudióvaj készítésének módját. Egyébként ez a kesudiókrém valami isteni édes dolog, szerintem hamarosan valamilyen desszertet is készítek vele… A quiche tetején megsülve viszont egészen sajtszerű réteget alkot, és már nem is tűnik édesnek.
Nekem most koktélparadicsom sem volt itthon, de ha van, akkor félbevágjuk őket, és a tortánk tetejébe nyomkodjuk körben, mintha csak egy óra számlapján jeleznék a számokat. A quiche-t előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük és nagyjából fél óra alatt készre sütjük. Mi salátával és koktélparadicsommal ettük (annyi még volt itthon).
Jó étvágyat hozzá!