Lenke hozzátáplálásánál a BLW, baby-led weaning elveit követjük. Ez röviden azt jelenti, Lenke eteti saját magát azzal, amit ő választ az elé tett három-négy egészséges alternatívából. Mivel a kanalat még nem tudja kezelni, fontos, hogy olyan ételt kapjon, amit könnyen meg tud fogni, ugyanakkor el tudja csócsálgatni a hat kis fogával. Így a zöldségfasírt nagyon fontos alapját képezi a BLW-s étkezésnek.
Kísérletezgettem egy darabig, mire olyan recepteket alakítottam ki, amik nem esnek szét és át is sülnek. Sajnos volt olyan ebédünk is, amikor a fasírt egyszerűen szétporladt Lenke kezében. Szegény pár perc után nagyon frusztrált lett ettől és persze nem evett semmit. Úgyhogy most annál boldogabb vagyok, hogy két jól sikerült fasírt és egy tócsni receptjét is megoszthatom, amiket alapreceptként is lehet használni a hozzáadott zöldségek variálásával.
Krumplifasírt
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 kg krumpli
- 3 gerezd fokhagyma vagy 1 csokor medvehagyma
- 2-3 ek kókuszzsír
- 2 ek tönkölykorpa
- 1 ek darált lenmag + 3 ek víz
- só, bors ízlés szerint
A darált lenmagot háromszoros vízbe áztatjuk és várunk, míg kocsonyás állagú lesz, ez helyettesíti a tojást. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, megfőzzük, majd a kókuszzsír hozzáadásával, krumplinyomóval összetörjük. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát (vagy felszeletelt medvehagymát), a tönkölykorpát és a beáztatott lenmagot, illetve ízlés szerint sót, borsot. Nedves kézzel tenyérnyi golyócskákat formázunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, kicsit kilapítjuk és 200 fokra előmelegített sütőben kb. fél órán át sütjük.
Szinte bármilyen szezonális zöldséggel dúsíthatjuk, de a lédúsabbaknál figyelni kell majd az állagára. Ha lesznek még gyakorlati tapasztalataim a különféle zöldségekkel, megírom.
Friss salátával, illetve sült vagy párolt zöldséggel tálaljuk.
Répás zabpehelyfasírt
Hozzávalók 4 főre:
- 20 dkg zabpehely
- 0,5 kg répa
- 2 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek olívaolaj
A zabpelyhet annyi forró vízzel felöntjük, amennyi ellepi, és állni hagyjuk. A répát megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. (Kisebb babáknak egyébként kis lyukú reszelőn jobb reszelni, de ezt még tesztelnem kell, hogy változtat-e az állagán.) A hagymát felkockázzuk, a fokhagymát áttörjük. A zöldségeket összekeverjük a zabpehellyel és az olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk, majd nedves kézzel tenyérnyi golyócskákat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsin kicsit szétnyomkodjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. fél órán át sütjük.
Salátával, sült vagy párolt zöldséggel, nagyobb gyereknél krumplipürével, főzelékkel tálalhatjuk. A répát más zöldséggel is helyettesíthetjük.
Sütőben sült, zöldséges tócsni
(Erről egyelőre nem készült fotó)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 kg krumpli
- 0,5 kg répa
- 0,5 csomag spárga
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek darált lenmag + 6 ek víz
- 6 ek finomliszt
- só, bors ízlés szerint
A lenmagot háromszoros vízbe áztatjuk és félretesszük, míg megkocsonyásodik. A krumplit és a répát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a hagymát és a spárgát vékonyan felkarikázzuk. A zöldségeket a lenmaggal és a liszttel összekeverjük, fűszerezzük, majd sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, és 200 fokos sütőben kb. 30-40 percig sütjük, míg nem kezd a széle pirulni.
Itt is végtelen a lehetőségek száma, hogy milyen zöldséggel készíthetjük még el. Mi friss salátával ettük, de el tudom képzelni valamilyen öntettel, például ajvárral is.
Jó étvágyat hozzájuk, és írjatok, ha kipróbáltátok bármelyiket!