Továbbra is a Szatyorból rendeljük a heti ebédhez valót, hogy Lenkének vegyszermentes alapanyagokból főzzünk. A heti szatyor szerencsére még mindig tele van a tavaszi kedvenceimmel, spenóttal és spárgával, úgyhogy ki lehet próbálni néhány újabb receptet ezekkel a – számomra – megunhatatlan zöldségekkel. Továbbra is az egyszerű, gyors és vegán ételeket részesítem előnyben, de most adok ötletet ahhoz is, hogy hogyan egészítsük ezeket ki hússal, tejtermékkel, ha nem vega is van a családban.
A heti kisszatyor tartalma:
mennyiség | ||
Spenót, bio kg | 0.4 | Zsámboki Biokert |
Sárgarépa, bio, kg | 0.5 | Gódor Biokertészet |
Lila újhagyma, bio, csomag | 1 | Gódor Biokertészet |
Spárga, csomag 500 gr | 1 | Kőröshegyi Béla |
Krumpli, sárga, bio, kg | 1 | Rábcakapi biokert |
Petrezselyem, csokor, bio | 1 | Rábcakapi biokert |
Csíra, doboz | 1 | Vitálbiocsíra |
Citrom, bio, db | 1 | Gódor Biokertészet |
Menta, csokor | 1 | Széles Bence |
Jó, ha tudjuk, hogy az igények fényében változhat egy kicsit a szatyor tartalma. Mi a nagyszatyrot szoktuk rendelni, abban mindenből kétszer ennyi van. Ebből tervezem a háromféle, négy adagos ebédet, ami nekünk így hat napra elég és csak kétnaponta kell főzni. Kedden délig lehet rendelni, és csütörtök-pénteken átvenni, így szombattól használjuk fel ezeket a hozzávalókat.
Le kell írnom, hogy én nem tudok betelni azzal az örömmel, amit akkor érzek, mikor adott hozzávalókból kell menüt terveznem. Néha nehéz nekiülnöm, de amikor sikerül, úgy érzem, máris alkottam valamit. 🙂 Úgyhogy én kifejezetten élvezem ezt a szatyrozást. Aki viszont nem szívesen töri a fejét a heti menüterven, az alábbiakból is meríthet ötleteket.
Krumplis palacsinta spenótszósszal
Ez egy új recept lesz, amit még nem próbáltam, de nem akarok mindig fasírtot és tócsnit csinálni a szatyorban levő krumpliból. Úgyhogy helló, krumplis palacsinta! Ez is egy egyszerű recept, csak annyival hosszabb, mint egy sima palacsinta, hogy nyújtani is kell, mert nem olyan folyós a tészta. De ha ezzel indítunk szombaton, akkor több időnk is lesz a nyújtásra-sütésre, és a spenótot is frissen használhatjuk fel. A szószhoz a spenót-pesto receptemet ajánlom. Vegánok és vegák zsír helyett tegyenek kókuszzsírt a palacsintába. Nem vegánoknak feldobhatjuk reszelt sajttal, esetleg sült csirke kockákkal.
Spárgás-paradicsomos quiche
A hétvégi palacsinta után jön egy olyan étel, amit munkába is könnyen magával vihet az ember (párja). Igazi tavaszi zöldséges pite, ami gyorsan elkészül. Érdemes salátával enni. Húsevők tehetnek bele sonka- vagy szalonnadarabokat és megszórhatják a tetejét reszelt parmezánnal. Viszont ha a rizstejszínt sima tejszínnel helyettesítjük, figyeljünk rá, hogy úgy más lesz a szósz állaga, és már tojás is kellhet bele.
Répás zabpehelyfasírt petrezselyemmel, krumplipürével
Kedden este gyorsan összedobhatjuk ezt a fasírtot a hét második felére. Én most teljesen oda vagyok attól, hogy milyen egyszerű zabpehelyből fasírtot készíteni bármilyen zöldséggel. Az itt található recepthez most teszünk a petrezselyemből és az újhagymából is, és a palacsintából megmaradt egy kiló krumpliból pürét készítünk mellé. Meg is süthetjük a krumplit, és akkor még egy kis párolt spárgát is el tudok képzelni hozzá (és a BLW-s babák is jobban boldogulnak vele). Nem vegánoknak keverhetünk a fasírtba egy kis reszelt sajtot.
Amit nem használtam fel a fenti receptek tervezésénél a szatyorból, az a menta, a citrom, a csíra, illetve az újhagyma és a spárga egy része. Ezeket reggelihez, vacsorához, teához is el lehet fogyasztani. A párolt spárga például házi kenyérrel (nem vegáknak egy kis parmezánnal megszórva vagy brie sajttal) tökéletes vacsora. Illetve ha már összegyűlt hat darab citromunk, akkor el tudjuk készíteni az isteni citromos tiramisut is. Ez most úgy hangzik, mint valami matricagyűjtős áruházi reklám, pedig nem annak szántam, csak a heti két darab citromból három hét alatt gyűlik össze annyi, amennyi a recepthez kell. De megéri várni rá. Ígérem, jövő hétig tényleg leírom a receptjét. Addig lehet gyűjtögetni. 😉
Remélem, kipróbáljátok valamelyik receptet, örömmel veszek minden visszajelzést! Jó étvágyat hozzá és szép hetet Nektek!