Tavasz van, itt a spárgaszezon és én nem tudok betelni vele! Bár évekig csak simán párolva ettem a spárgát és ez is teljesen boldoggá tett, mostanában kezdem felfedezni, hogy hányféleképpen tudom még felhasználni. Ez a quiche gyorsan elkészíthető, és a spárga az aszalt paradicsommal és a koktélparadicsommal isteni ízkombinációt ad.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 30 dkg liszt (ez ízlés szerint lehet finomliszt vagy teljes kiőrlésű is)
- 15 dkg margarin vagy vaj
- 1 csomag spárga
- Egy nagy marék aszalt paradicsom
- 5 db koktélparadicsom (nagyobb, datolya- vagy szilvaparadicsom)
- 2 doboz rizstejszín
- 1 ek sörélesztőpehely
- 3 gerezd fokhagyma
- Só, bors, oregánó ízlés szerint
Az aszalt paradicsomot vízbe áztatjuk és félretesszük. A lisztből és a margarinból egy csipet sóval és egy kevés vízzel rugalmas tésztát gyúrunk. Ezzel kibélelünk egy 22 centis tortaformát úgy, hogy a szélein kicsit felkunkorodjon a tészta, de csak kb. három centi magasan, mert nem lesz túl vastag a töltelékünk. A spárgát 4-5 cm hosszú darabokra vágjuk és eloszlatjuk a tésztán. A koktélparadicsomot negyedekre vágjuk és szintén a tésztára szórjuk. Az aszalt paradicsomot felszeleteljük (BLW-s babáknál maradhat egyben) és megy a többi zöldség közé. A rizstejszínhez hozzáadjuk a sörélesztőt és az áttört fokhagymát, valamint a fűszereket. Ha túl sűrű, egy kevés vízzel szószos állagúra hígíthatjuk. Ezzel leöntjük a zöldségeket, majd a quiche-t 200 fokos előmelegített sütőbe tesszük és fél órán át sütjük.
Ezt a receptet Zizi tavaszi quiche receptje inspirálta. Ő jobban figyel arra, hogy a quiche tésztáját hogyan süti meg, én inkább a gyorsaságra törekedtem. De ha valakinek fontos, hogy a tészta omlósabb legyen, akkor kövesse az ő instrukcióit. Friss salátával érdemes fogyasztani. Húsevők tehetnek bele szalonnát vagy sonkát is, de ha a rizstejszínt helyettesítik mással, figyeljenek rá, hogy más lehet a szósz állaga. Ha hígabb lesz, egy-két tojást is bele lehet keverni.
Írjatok, ha kipróbáltátok, hogy hogy sikerült! Jó étvágyat kívánok hozzá!