Én nagyon sokáig nem tudtam, mi az a tiramisu. Emlékszem, amikor gyerekkoromban megjelent a tiramisu ízű fagyi, az osztálytársaim nagyon lelkesedtek érte, én meg csak sunnyogtam magamban, hogy ki ne derüljön, én nem tudom, mi az. Szerintem már felnőtt voltam, amikor először ettem. De azóta nem tudok betelni vele, és ez például a vegánságomnak is az egyik kerékkötője. A mascarpone krémes ízéről egyelőre nem tudok lemondani… Úgyhogy elnézést, kedves vegán olvasóim, ez most egy (három) tejtermékes, cukros recept. Viszont be lehet velük vágódni a rokonoknál és a tőlem megszokott egyszerűséggel készülnek. 🙂
Klasszikus tiramisu
Hozzávalók kb. 6-8 adaghoz:
- 50 dkg mascarpone
- 4 tojás sárgája
- 4 ek cukor
- 1 csésze hideg feketekávé
- 4 cl amaretto (de én legtöbbször rumot használok helyette)
- 1 tk holland (cukrozatlan) kakaópor
- 15 dkg babapiskóta
Először is főzzük le a kávét és hagyjuk kihűlni. A tojássárgákat keverjük el a cukorral, majd kanalanként keverjük el benne a mascarponét (legjobb, ha ehhez habverőt használunk). A kávéhoz öntsük hozzá az amarettót/rumot, és a babapiskótákat egy pillanatra mártsuk bele. A babapiskóták felét egy kb. 5 centi magas, kb. 20*25 cm-es tál aljára tegyük le. Erre jön a mascarponés krém fele, majd még egy réteg kávés piskóta és a maradék krém. A tetejét szórjuk meg a kakaóporral. Én ezt úgy szoktam csinálni, hogy egy kis méretű, sűrű „szövésű” szűrőbe teszem a kakaót, és kiskanállal ütögetve nagyjából egyenletesen tudom így szórni. 4-5 órára hűtőbe tesszük, utána tálaljuk.
Epres tiramisu
Hozzávalók kb. 6-8 adaghoz:
- 50 dkg mascarpone
- 4 tojás sárgája
- 4 ek cukor
- 1 üveg eperbefőtt
- 15 dkg babapiskóta
A tojássárgákat keverjük el a cukorral, majd kanalanként keverjük el benne a mascarponét (legjobb, ha ehhez habverőt használunk). A babapiskótákat egy pillanatra mártsuk bele az eperbefőtt levébe. A babapiskóták felét egy kb. 5 centi magas, kb. 20*25 cm-es tál aljára tegyük le. Erre jön a mascarponés krém fele és az eperszemek félbevágva, majd még egy réteg piskóta, a maradék krém és a tetejére ismét félbevágott eprek. 4-5 órára hűtőbe tesszük, utána tálaljuk.
Citromos tiramisu
Hozzávalók kb. 6-8 adaghoz:
- 50 dkg mascarpone
- 4 tojás sárgája
- 4 ek kristálycukor
- 4 ek porcukor
- 5 db citrom (lehetőleg bio)
- 20 dkg babapiskóta
Reszeljük le a citromok héját, majd három citrom levét facsarjuk ki. Ezt keverjük össze 2 dl vízzel és a porcukorral, majd forraljuk fel, és ha feloldódott a cukor, hagyjuk kihűlni. A tojássárgákat keverjük el a kristálycukorral, majd kanalanként keverjük el benne a mascarponét (legjobb, ha ehhez habverőt használunk). Adjuk hozzá a maradék két citrom levét, valamint a reszelt citromhéj nagy részét. A babapiskótákat egy pillanatra mártsuk bele a citromos szirupba. A babapiskóták felét egy kb. 5 centi magas, kb. 20*25 cm-es tál aljára tegyük le. Erre jön a mascarponés krém fele, majd még egy réteg piskóta és a maradék krém. A tetejét a maradék reszelt citromhéjjal szórjuk meg. 4-5 órára hűtőbe tesszük, utána tálaljuk.
Sajnos ezekről még saját fotók nem készültek, de pótolom a képeket, amint tudom. Mindhárom recept isteni finom tiramisut eredményez, érdemes kipróbálni őket!