Barion Pixel

Heti menüterv

Heti menüterv

Heti menüterv Faragó Ági

Meg kell, hogy mondjam, rendesen törtem a fejem a következő heti menün. Valahogy inkább nyersen fogyasztható dolgoknak gondoltam azt, ami a héten a szatyorba került. De aztán egy kis kutatómunka eredményeképpen egészen izgalmas dolgokat találtam (ki). Remélem, Nektek is tetszeni fog! Ráadásul most már a szatyorban is van eper, ami szuper hír, mivel ezt nyugodt szívvel adhatom majd Lenkének, mert kíméletes gazdálkodásból származik. (És boldogan kenheti össze magát a kíméletes levével. :)) Vegán és BLW-barát menüterv szezonális alapanyagokból, vegetáriánusoknak és húsevőknek szóló kiegészítő ötletekkel.

Továbbra is a Szatyor Bevásárlóközösségből rendeljük a heti menünk alapját. Kedden délig lehet leadni a rendelést, és csütörtökön vagy pénteken lehet átvenni a bio vagy termelői zöldséget, gyümölcsöt. Így ebből szombattól csütörtökig főzünk, 3×4 adagot kettőnknek (hármunknak). Így csak kétnaponta kell főzni és hat napra megvan a menü. A hetedikre úgyis mindig becsúszik valami vendégség vagy kimozdulás.

A heti kisszatyor tartalma:

mennyiség
Saláta, vörös, vagy lollo, bio db 1 Zsámboki Biokert
Sárgarépa, bio, kg 0.5 Gódor Biokertészet
Jégcsap retek, bio, csomó 1 Zsámboki Biokert
Spárga, zöld, bunch 1 Bódi Andrea
Petrezselyem, bio, csokor 1 Rábcakapi biokert
Újhagyma, csokor 1 Széles Bence
Eper, kíméletes, kg 0.4 Nemmindennapi zöldséges

A nagyszatyorban mindenből kétszer ennyi van, mi ezt szoktuk rendelni, így jön ki a 3×4 adag nálunk. Lássuk, mit alkottam (egyelőre csak a fejemben) ebből a válogatásból a következő hétre.

Petrezselymes-újhagymás-spárgás tócsni salátával

Egy jó kis tavaszi étellel indíthatjuk a hétvégét, ha szombaton összedobjuk ezt a gyors, zöld tócsnit. A korábbi tócsni-receptemen annyit változtatunk, hogy reszelt répa helyett petrezselymet, vékonyra karikázott spárgát és újhagymát teszünk bele. Vegetáriánusok a lenmagpelyhet tojásra cserélhetik a receptben (1 evőkanál lenmag + 3 evőkanál víz = 1 tojás), és tálaláskor megszórhatják a tócsnit egy kis reszelt sajttal. Húsevők keverhetnek a tócsniba sonka- vagy szalonnadarabkákat is. Salátával tálaljuk.

Spárgás-répás „sajtszószos” tészta

Legutóbb sikerült tesztelni a kesudió alapú „sajtszószt” Drea blogjáról, és szerintem valami isteni jó. Úgyhogy ezt bármikor be lehet vetni tésztáknál, rakottasoknál, quiche-nél. Le is fordítottam a receptet, itt találjátok. Ezzel finom és gyors tavaszi ebédet dobhatunk össze: fél kiló répát vékonyra szeletelünk, kevés olajon megpirítjuk, majd öt perc után hozzáadunk egy csomag spárgát is és pároljuk, amíg megpuhulnak. Ezt tesszük főtt tésztára a kesudió-szósszal együtt, és már lehet is tálalni. Vegetáriánusok készíthetik simán fokhagymás tejszínnel is, húsevők ismét csak sonkával vagy szalonnadarabokkal dobhatják fel.

A maradék répa és a retek felhasználására két ötletem is lett, amik között nem tudtam még dönteni, úgyhogy leírom mindkettőt.

Első verzió: palacsinta répa-retek salátával

Ez az egyszerűbb, gyorsabb, ám még teszteletlen verzió. Palacsintát sütünk a szokásos módon – ez Apukám klasszikus receptje, vegán verziót pedig úgy készít párom lánya a legegyszerűbben, hogy csak lisztet és vizet kever össze, ez is működik. Reszelt répából és retekből salátát készítünk hozzá, egy gerezd fokhagyma, koriander, kömény, kevés citromlé vagy almaecet és olívaolaj keverékével leöntve. Vegetáriánusok tehetnek hozzá reszelt sajtot, a húsevők pedig akár párolt vagy sült csirkét is.

Második verzió: kesudiósült japán reteksalátával

Ez egy szofisztikáltabb, izgalmasabb megoldás, de hosszabb az elkészítése. A fél kiló répával kesudiósültet készítünk, hozzá pedig ezt a japán reteksalátát (rizsecet helyett valószínűleg almaecetet használnék hozzá az egyszerűség kedvéért). Ezeket a recepteket sem próbáltam még, de ha az időnk engedi, én inkább erre a verzióra szavazok. Viszont ehhez nincs ötletem a húsos dúsításra, legfeljebb vegák keverhetnek a sültbe egy kis reszelt parmezánt. A húsosok, ha ezt választják, tarthatnak húsmentes hétfőt hét közben, segíthetnek ennyivel a Földnek. 😉

Jó étvágyat a receptekhez és kellemes hetet kívánok!

 

 

Mentés

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!