Be kell, hogy valljam, én azért szeretem a sajtot. De Lenkének (még) nem szeretnék adni állati eredetű terméket, így nagyon megörültem, amikor egy viszonylag egyszerűnek tűnő receptet találtam a sajt helyettesítésére. Hát még hogy örültem, amikor megkóstoltam…! Nem mondom, hogy gyorsabb, mint sajtot reszelni, vagy hogy ugyanolyan íze van. De ha valaki vegán alternatívát keres, ez egy nagyon finom, sajtos állagú szósz, amit szívesen ajánlok bárkinek.
Először spárgás tésztával próbáltuk ki Drea receptjét, de hasonló szószt öntöttünk már quiche tetejére is, ahol a sajthoz hasonlóan szépen megpirult. Úgyhogy a felhasználási lehetőségek végtelenek, csak győzzük aprítani (és venni…) a kesudiót. Íme a fordításom a megjegyzéseimmel:
Hozzávalók 4 adaghoz:
(például négy adag tésztára, négy adag pizzára, stb.)
- 1 bögre kesudió (nem pörkölt, nem sózott)
- 1 citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma
- zöldfűszerek (szerintem ez az ételtől függő, amihez használjuk az öntetet, magába a szószba nem szükséges)
- 1 evőkanál olívaolaj
- só ízlés szerint
- 1 teáskanál sörélesztőpehely (az eredeti recept szerint elhagyható, de szerintem sokat dob az ízén)