Barion Pixel

Vegán kesudiós „sajtszósz”

Vegán kesudiós „sajtszósz”

Vegán kesudiós „sajtszósz” szimplán.

Be kell, hogy valljam, én azért szeretem a sajtot. De Lenkének (még) nem szeretnék adni állati eredetű terméket, így nagyon megörültem, amikor egy viszonylag egyszerűnek tűnő receptet találtam a sajt helyettesítésére. Hát még hogy örültem, amikor megkóstoltam…! Nem mondom, hogy gyorsabb, mint sajtot reszelni, vagy hogy ugyanolyan íze van. De ha valaki vegán alternatívát keres, ez egy nagyon finom, sajtos állagú szósz, amit szívesen ajánlok bárkinek.

Először spárgás tésztával próbáltuk ki Drea receptjét, de hasonló szószt öntöttünk már quiche tetejére is, ahol a sajthoz hasonlóan szépen megpirult. Úgyhogy a felhasználási lehetőségek végtelenek, csak győzzük aprítani (és venni…) a kesudiót. Íme a fordításom a megjegyzéseimmel:

Hozzávalók 4 adaghoz:

(például négy adag tésztára, négy adag pizzára, stb.)

  • 1 bögre kesudió (nem pörkölt, nem sózott)
  • 1  citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • zöldfűszerek (szerintem ez az ételtől függő, amihez használjuk az öntetet, magába a szószba nem szükséges)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál sörélesztőpehely (az eredeti recept szerint elhagyható, de szerintem sokat dob az ízén)
A kesudiót legalább egy órára, de akár egy egész éjszakára beáztatjuk, majd leszűrjük és a vizet félretesszük. Ezután az összes hozzávalót összeturmixoljuk egy aprítógépben, közben a kesudió áztatóvizéből apránként adunk hozzá néhány evőkanálnyit, hogy elérjük a kívánt, sajtszószra emlékeztető állagot.
Jelentem, én persze elfelejtettem előre beáztatni a kesudiót, de anélkül is működött a dolog. Csak több vizet kellett hozzáadni és talán az aprítógép is kicsit jobban megizzadt az erőlködésben, de nem panaszkodott. 🙂
Próbáljátok ki, szerintem megéri! 🙂

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!