Ismét egy annyira egyszerű recept, hogy talán le sem kell írni. Mégis megteszem, mert úgy sejtem, mostantól gyakran fogom készíteni és nem akarok állandóan külső oldalakra hivatkozni azzal, hogy „csak ezt és ezt cseréld ki benne”. És az interneten rákeresve nem ad ki semmit arra, hogy „vegán besamel”. Úgyhogy alább találjátok a besamel-mártás vegán megfelelőjének receptjét.

Kép forrása: https://www.flickr.com/photos/7394371@N06/778229517/
Hozzávalók:
(pl. egy négy adagos lasagnéhez)
- 5 dkg (bio) margarin
- 5 dkg finomliszt
- 5 dl növényi tej (nekem teljesen jól működött kókusztejporból készült tejjel is)
- 1 tk só
- 1 kk bors
- 3 csipet szerecsendió
A margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és kevergetve pirítjuk egy percig. Sót, borsot, szerecsendiót adunk hozzá, majd felengedjük a forró növényi tejjel. Ezután folyamatos kevergetés mellett megvárjuk, míg besűrűsödik.
Zöldséges lasagnébe kerülhet plusz rétegként, de készíthetünk vele mindenféle csőben sült zöldséget és rakottas ételt is.
Jó étvágyat hozzá!