Barion Pixel

Lusták kiáltványa: Tégy Kevesebbet. Majd még kevesebbet.

Lusták kiáltványa: Tégy Kevesebbet. Majd még kevesebbet.

Lusták kiáltványa: Tégy Kevesebbet. Majd még kevesebbet. szimplán.

Egyik kedvenc minimalista blogom, a Zen Habits szerzője engedélyt adott rá, hogy az írásait szabadon lefordítsák. Mivel már volt, aki jelezte nekem, hogy szívesen olvasna tőle magyarul, most az egyik kedvenc bejegyzésemet fordítottam le erről a blogról. Ennek az írásnak a lényege minimalista utam kezdete óta díszíti a falunkat és emlékeztet a lassításra. Bár nem értek minden szavával egyet, nagyon tetszik, hogy ellentmond annak az elterjedt nézetnek, hogy csak akkor vagyunk értékesek, ha mindig csinálunk valamit.

Kép forrása: https://www.flickr.com/photos/chrissam42/5726136398/

„Gyakorold a nem-cselekvést, és minden a helyére kerül.” Lao-Ce*

Ki ne ismerné a lustaság érzését? Persze, van, aki gyakrabban lustálkodik, mint mások – anyukám (aki mindig keményen dolgozott) egyszer azt mondta: ő is lusta, de azért elvégzi a munkát. Azt válaszoltam: „Anya, ez nem lustaság! Ez a lustaság ellentéte!”

A lustaságot sokan rossz dolognak tekintik, de én ezzel nem értek egyet. A lustaság csodálatos dolog.

Néhány ok, hogy miért:

1. A lustaság azt jelenti, hogy a tested és az elméd elfáradt és pihenésre van szüksége. Ez egy jel, hogy ténylegesen pihenned kellene. Ha nem veszed figyelembe ezeket a jeleket, az kiégéshez vezet. Úgyhogy pihenj és ne érezd rosszul magad emiatt!

2. A lustaság azt jelenti, hogy nem akarsz túl keményen dolgozni, ami gyakran ahhoz vezet, hogy rájössz, hogyan dolgozz kevesebbet. Szinte minden technológiai fejlődés a lustaság eredménye: autóba ülünk, mert lusták vagyunk sétálni, mosógépet használunk, mert lusták vagyunk kézzel mosni, számítógépet használunk, mert kézzel írni nehezebb. Természetesen a gépekre támaszkodni nem egy jó dolog, viszont jó dolog a lustaságot arra használni, hogy a feladatokra jobb megoldást gondoljunk ki.

3 . A lusta emberek nem háborúznak. Ki akarná a háború minden gondját a nyakába venni? A béke és a barátságosság sokkal egyszerűbb.

„Az egyszerű eredményesség” a Zen Habits mottója a kezdetektől (annak ellenére, hogy sok másról is beszélek)… és ma szeretném bemutatni, hogy miért része a „Tégy Kevesebbet” a Négy Parancsolatomnak és miért ez az egyszerű eredményesség alapja.

Tégy Kevesebbet: az egyszerű eredményesség alapja

Talán ellentmondásosnak tűnhet, hogy a Tégy Kevesebbet eredményességet jelent – és ha az eredményességet úgy definiáljuk, mint többet végezni el, vagy többet tenni, akkor nem, a Tégy Kevesebbet nem fog ilyen jellegű eredményességhez vezetni.

De ha ehelyett úgy értelmezzük az eredményességet, hogy a legtöbbet hozzuk ki a tetteinkből, a munkával (vagy bármivel) töltött időből, hogy a lehető leghatékonyabbak vagyunk, akkor a Tégy Kevesebbet a legjobb út az eredményességhez.

Gondoljuk meg: pöröghetek egész nap úgy, hogy alig végzek el valamit, főleg nem érek el tartós eredményt. Vagy elvégezhetek néhány dolgot egy óra alatt, de azok kulcsfontosságú lépések, amik valódi eredményt hoznak. A második példában kevesebbet tettem, de az eltöltött idő több eredményt hozott.

Vegyük egy blogger példáját: írhatok egy tucatnyi bejegyzést, amik valójában nem mondanak semmit, nem jelentenek semmit, de elviszik az egész napomat… vagy írhatok egy olyan bejegyzést, ami több ezer emberre van hatással, mélyen megérinti az olvasóim életét és másfél óra alatt megírom. Kevesebbet tettem, de a szavaim és az időm több eredményt hoztak.

Ha lusta vagy, mint sokszor én, akkor a választás egyszerű. Tégy Kevesebbet.

De tedd okosan: Tégy Kevesebbet, de úgy, hogy minden tetted számítson. Küldj kevesebb e-mailt, de azok legyenek fontosak. Írj le kevesebb szót, de legyen minden szó létfontosságú. Valóban gondold végig minden tetted hatását, és gondold végig, hogy szükség van-e minden tettedre. Gondold át, tudsz-e nagy hatást elérni úgy, hogy kevesebbet teszel.

Ez nem azt jelenti, hogy „a kevesebb több”. Azt jelenti, „a kevesebb jobb”.

Tégy Kevesebbet: mindenből

De a Tégy Kevesebbet sokkal többet jelent az eredményességnél. A mélyére hatol mindannak, amit teszünk, a társadalmunknak. A Tégy Kevesebbet nem kevesebb, mint egy kétszavas kiáltvány az életért.

Így tud mindent megváltoztatni a kétszavas kiáltvány, a Tégy Kevesebbet:

 1. Vásárolj kevesebbet. Ha kevesebbet költesz, vásárolsz, szerzel, akkor kevesebb tulajdonod lesz, kevesebbre lesz szükséged, kevesebb adósságod lesz, jobb anyagi helyzetben leszel, kevesebb kacatod lesz és több időd lesz a valóban fontos dolgokra.
 2. Végezz kevesebb üres munkát. Ahelyett, hogy fel-alá szaladgálsz és sok kis dolgot csinálsz, lassíts. Tégy Kevesebbet. Élj lassabb, békésebb életet. Légy elégedett azzal, hogy ülsz és nem teszel semmit. Relaxálj. Mosolyogj és légy boldog.
 3. Irányíts kevesebbet. Ha olyan helyzetben vagy, amelyben hatalmad van mások felett, akár vezetőként vagy szülőként… minél kevesebbet gyakorlod, annál jobb. Sok ember túl-irányít, túl-nevel. Ez a beosztottjaiknak vagy gyerekeiknek nagyon kevés szabadságot, kreativitást, önálló tanulási lehetőséget, sikert és bukást enged. Minél kevesebbet teszel, a többiek annál gyakrabban oldják meg a helyzeteket nélküled. Tegyél meg kis dolgokat, hogy vezesd és tanítsd őket, de leginkább lépj hátra és hagyd őket magukra.
 4. Kommunikálj kevesebbet. Kevesebb beszéd, kevesebb kiabálás, kevesebb veszekedés, kevesebb e-mail és chat és Twitter, kevesebb telefon. Bár azt gondolom, a kommunikáció hihetetlenül fontos, és kulcsfontosságú a kapcsolatokban, egyúttal azt is gondolom, hogy túl sokat csináljuk. Különösen, hogy a nagy része csak csevegés, nagyon kevés valódi figyelemmel. Zaj. Engedd be az életedbe a csendet. Hadd járja át a nyugalom az életünket. Amikor kommunikálsz, az számítson, legyen őszinte, és többet hallgass, mint beszélj. Minden e-mail számítson. Csak akkor chatelj, ha szükséges. Tölts kevesebb időt telefonálással, Twitterrel, Blackberryvel és iPhone-nal, és tölts több időt emberekkel, önmagaddal, több időt a jelenben.
 5. Panaszkodj és kritizálj kevesebbet. Nem fogok arról szónokolni, hogy ez a két dolog mennyire le tud húzni téged és a körülötted levőket… helyette elmondom, hogy ha ezt a két dolgot ritkábban teszed, az életed jobb lesz. És mind ezt tesszük – valljuk be! Én ezt teszem, és próbálom kevesebbszer. Helyette legyél többször kedves, együttérző, megértő, elfogadó, szerető.
 6. Tervezz, aggódj és gondolj a jövőre kevesebbet. Tölts több időt a jelenben. Túl sokat aggódunk, és ez nem tesz nekünk jót. Olyan dolgokon gondolkodunk, amelyek nem történtek meg, ahelyett, hogy arra gondolnánk, ami most történik (és igen, tudom, hogy ez egy régi sitcom címe). És míg valamennyi tervezés szükséges, a túl sok csak időpazarlás – a jövőt nem lehet megjósolni, és hiábavaló, ha minden apró jövőbeni dolgot irányítani próbálunk. Tanulj meg úszni az árral, keresd a lehetőségeket, találd meg a dolgok természetes útját, és tedd, ami az adott pillanatban szükséges. Nem irányíthatod a lehetséges kimeneteleket, de ha megtanulsz folyékonyabban dolgozni (a tervek merev követése helyett), jó kimeneteleket érhetsz el.
 7. Ítélkezz kevesebbet és legyen kevesebb elvárásod. Próbálok gyakrabban elfogadó lenni. És ez azt jelenti, hogy kevesebbet kell ítélkeznem és nem szabad, hogy elvárásaim legyenek mindennel és mindenkivel szemben. Ha nincsenek elvárásaid és nem ítélkezel a dolgok felett, el tudod fogadni őket. És az elfogadás békéhez és boldogsághoz vezet. Így amikor észreveszed, hogy ítélkezel, gondolj arra: „Ítélkezz kevesebbet”. Amikor észreveszed, hogy valakivel kapcsolatban elvárásaid vannak, gondolj arra: „Legyen kevesebb elvárásod”. Így az emberek nem okoznak csalódást, mert megtanulod őket elfogadni úgy, ahogy vannak, és megérted, hogy már így is tökéletesek.

„Légy elégedett azzal, amid van; örülj annak, ahogyan a dolgok vannak. Amikor rájössz, hogy semmi sem hiányzik, az egész világ a tiéd.” – Lao-Ce*

Hogyan Tégy Kevesebbet

Ha tetszik a kétszavas kiáltvány – Tégy Kevesebbet – azt mondhatod magadnak, „Ez jól hangzik, de hogyan fogom pontosan csinálni?” Egyszerű:

 1. Tégy Kevesebbet. Igen, ez tényleg ennyire egyszerű. Tégy Kevesebbet. Nézd meg, mit teszel általában, és Tégy annál Kevesebbet. Ha okos vagy, természetes módon megtalálod a fontosabb dolgokat, de lehet, hogy nem fogod, és egyszerűen azt választod, ami kényelmes vagy szórakoztató. Ez is rendben van. Tedd azt. Végül úgyis meg kell csinálnod a fontos dolgokat, mert valószínűleg valamikor meg kell őket csinálni. Vagy nem fogod megcsinálni, és végül semmi sem lesz készen. Akkor azt mondod majd magadnak: „Kell lennie jobb megoldásnak. Vagy vissza kell térnem ahhoz, hogy többet tegyek, vagy bölcsebben kell megválasztanom, hogy mit csináljak.”
 2. Aztán tégy még kevesebbet. Ha követted az első lépést, és már kevesebbet teszel, mint korábban, gratulálj magadnak! Veregesd magad vállon! Ünnepelj egy szunyókálással. Amikor készen állsz a folytatásra, próbálj még kevesebbet tenni, mint amit a fenti első lépésben megtettél. Szórj ki néhány feladatot. Keress még lefaragható zsírt. Nézd meg, nincs-e olyan dolog, ami nem annyira szükséges, mint ahogy gondoltad. Adj át néhány dolgot másoknak, más dolgokat automatizálj, megint másokkal késs, és megint mások alól bújj ki azzal, hogy felhívsz valakit vagy küldesz neki egy e-mailt és elmagyarázod: „Sajnálom, egyszerűen nem tudok annyit megcsinálni, mint amennyit eredetileg terveztem.” Most még kevesebbet teszel, mint korábban!Ismételd. Addig tégy kevesebbet, amíg már szinte semmit nem teszel. Amikor eléred ezt a pontot, gratulálok! Mester vagy. Amikor eljutsz odáig, hogy semmit sem kell csinálnod, elérted a Nirvanát és a megvilágosodást, és inkább neked kéne engem tanítani, mint fordítva.

Néhány gondolat, amit még érdemes megfontolni, amikor a Tégy Kevesebbet elvét tanulod:

 • Ússz az árral. Képzeld el, mekkora erőfeszítés kell ahhoz, hogy árral szemben ússz, ahhoz képest, mint amikor a folyó áramlásával együtt haladsz. Ha a dolgok áramlásával mozogsz, ahelyett, hogy szemben úsznál velük, természetes módon kevesebbet fogsz tenni, és kevesebb erőfeszítéssel.
 • Ne erőltesd a dolgokat. Gyakori hiba – túlságosan próbálkozni, olyasmit erőltetni, ami nem akarja, hogy erőltessék, ráerőltetni emberekre, hogy olyasmit tegyenek, amit nem akarnak. Rengeteg erőfeszítés, tett és idő megy kárba. Ehelyett találj simább megoldást – gondolj a vízre, amely körbeveszi a dolgokat, ahelyett, hogy rájuk erőltetné önmagát.
 • Találd meg a nyomáspontokat. A harcművészetekben a maximális erő helyett inkább bölcsen megkeresik a testen azokat a pontokat, ahol kevesebb erő is elegendő ahhoz, hogy nagyobb hatást érjenek el, legyen ez fájdalom vagy egyensúlyvesztés vagy más hatás. Bár nem pártolom, hogy fájdalmat okozzunk, a nyomáspontok gondolata jó: ha megtalálod azokat a pontokat, ahol egy kis tevékenység jelentős változást hoz, akkor a Tégy Kevesebbet filozófia mestere lettél.
 • Hagyd, hogy mások cselekedjenek. Adj másoknak teret és szabadságot ahhoz, hogy egyedül mozogjanak, alkossanak, felfedezzenek, tanuljanak, dolgozzanak, cselekedjenek. Ha kevesebb időt, erőfeszítést és cselekvést fordítasz arra, hogy másokat irányíts, az azt jelenti, hogy te kevesebbet teszel, és engeded másoknak, hogy ők vigyenek véghez dolgokat. Azt jelenti, hogy kiadod az irányítást a kezedből, de ez jó. Másban is van kreativitás, képzelőerő, elkötelezettség és nekik is lehetnek jó ötleteik.
 • Engedd, hogy történjenek​ a dolgok. A tetteink gyakran olyan eseményekbe avatkoznak be, amelyek a tetteink nélkül is bekövetkeznének. Más szavakkal ha nem tennénk semmit, a dolgok nélkülünk is megtörténnének. Néha jobb, ha engedjük megtörténni a dolgokat. Lépj hátra, ne cselekedj, a dolgok nélkülünk is megtörténnek.

„Semmit nem tenni, amivel megzavarhatnánk a dolgok természetes áramlását.” Lao-Ce*

*Az idézeteket angol nyelvről fordítottam magyarra, nem a hivatalos, Weöres Sándor-féle fordítást használtam.

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!