Kedden délig lehet rendelni a Szatyorból. Mielőtt megrendelem, mindig végiggondolom, mit tudok majd főzni heti válogatásuk, a szatyor tartalmából. Lenkének továbbra is vegán, BLW-s ételeket adunk, amiknél fontos, hogy egyszerűen és gyorsan elkészüljenek. Mivel ezek másoknak is fontos szempontok lehetnek, minden héten megosztom a heti menütervemet. Ha nem is a Szatyorból rendelsz, ez a menü szezonális alapanyagokból készül, és tejtermék, hús hozzáadására is tartalmaz ötleteket.
A heti kisszatyor tartalma:
mennyiség | ||
Újhagyma | 1 | Széles Bence |
Piros krumpli, bio kg | 0.5 | Gódor Biokertészet |
Saláta, bio db | 1 | Zsámboki Biokertészet |
Spárga, csomag 500 gr | 1 | Kőröshegyi Béla |
Fűszermix (petrezselyem, kakukkfű, menta) | 1 | Széles Bence |
Karalábé, bi, db | 1 | Zsámboki Biokertészet |
Citrom, bio, db | 1 | Rábcakapi biokert |
Eper, kg | 0.5 | Nemmindennapi zöldséges |
A nagyszatyorban mindenből kétszeres mennyiség van, én abból tervezem a heti menünket. Mi csak kétnaponta főzünk, így egy ételből négy adagot készítünk. Csütörtökön vagy pénteken vehető át a keddig megrendelt szatyor, így a hétvégétől lehet számolni ezekkel a receptekkel.
Quiche spárgával és paradicsommal
A hétvégét ezzel a tavaszi zöldséges pitével indítjuk. Mivel az állagával még nem vagyok elégedett, meg fogom próbálni csicseriborsólisztből készíteni az öntetet hozzá. A szatyorban most lesznek friss fűszerek is, így egy kis kakukkfűvel tervezem feldobni, egyébként pedig szokás szerint friss salátát készítek hozzá. Vegetáriánusok az öntetet készíthetik a recept alján linkelt Zizi-féle verziót is, a húsevők pedig sonkát, szalonnát is darabolhatnak bele.
Krumplis palacsinta újhagymás diószósszal
Legutóbb nagyon ízlett a krumplis palacsinta, Lenke pedig csak úgy falta, úgyhogy ezt most megismételjük, és a tésztájába keverünk a friss petrezselyemből is. A szószt Zolival együtt gondoltuk ki hozzá Apukám receptje alapján: 10 dkg diót száraz serpenyőben megpirítunk, ledarálunk, majd összekeverünk 2 dl rizstejszínnel. Az újhagymát kevés olajon pirítjuk egy rövid ideig, majd ráöntjük a diószószt és egy kicsit összemelegítjük. Vegetáriánusok a rizstejszín helyett használhatnak tejfölt, de akkor keverjenek hozzá két kávéskanál lisztet. Húsevőknek ajánlom a pulyka elkészítését Apukám fentebb linkelt receptjéből.
Töltött karalábé
Idén először látok karalábét a szatyorban. Leginkább nyersen szeretem elrágcsálni, mindenféle szószokba mártogatni, de most valahogy kevesebb a „sütnivaló” a szatyor tartalmában, így a karalábét is felhasználjuk egy főételhez. Ez a töltött karalábé recept szimpatikus, csak tejföl helyett rizstejszínt, sajt helyett sörélesztőpelyhet fogok használni, hogy vegán legyen. Sőt, szerintem rizs helyett is inkább kölest vagy bulgurt főzök hozzá. Vegetáriánusok készíthetik az eredeti receptet, húsevők pedig helyettesíthetik a gombát darált hússal.
Jó étvágyat és szép hetet kívánok!