Barion Pixel

Heti menüterv


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/szimplan/public_html/wp-content/themes/movedo/includes/grve-header-functions.php on line 322

Heti menüterv


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/szimplan/public_html/wp-content/themes/movedo/includes/grve-blog-functions.php on line 1136

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/szimplan/public_html/wp-content/themes/movedo/includes/grve-blog-functions.php on line 1137

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/szimplan/public_html/wp-content/themes/movedo/includes/grve-blog-functions.php on line 1138
Heti menüterv szimplán.

Itt a nyár, lassan itt vannak a nyári gyümölcsök, zöldségek is. Mi most hétvégén például cseresznyét főztünk be (nagymama kertjéből!), úgyhogy elnézést, kicsit fáradtan írom ezt a bejegyzést. De a heti menüt úgyis meg kell tervezni, így a Szatyor szezonális, heti válogatása alapján elkészítettem a saját menütervünket. Ha a Szatyorból rendelsz, segíthet ez a terv, hogy mit főzz a heti nagyszatyor tartalmából, de ha máshonnan szerzed be a szezonális hozzávalókat, ezt a vegán menüt akkor is elkészítheted. A célom, hogy egyszerű, gyors, BLW-barát ételeket állítsak össze.

A kisszatyor tartalma a héten:

mennyiség
Kovászos uborka, üveg 1 Tóth Miklós
Karalábé, bio db 1 Zsámboki Biokertészet
Édeskömény, bio db 1 Zsámboki Biokertészet
Újburgonya, bio kg 0.5 Zsámboki Biokertészet
Római saláta, db 1 Széles Bence
Rukkola, csokor 1 Széles Bence
Retek, csokor 1 Széles Bence
Petrezselyem, csokor 1 Széles Bence
Cukkini, bio kg 0.5 Zsámboki Biokertészet
Cseresznye, kg 0.5 Széles Bence

A nagyszatyor mindenből kétszer ennyit tartalmaz, ebből kalkulálom én a háromszor négy adagot, amit a héten elfogyasztunk. Így csak kétnaponta kell főzni, Lenke pedig az én adagomból eszik. A szatyorból kedden délig lehet rendelni, és csütörtökön vagy pénteken érkezik, így azzal lehet számolni, hogy a hétvégétől tudjátok elkészíteni ezeket az ételeket.

Mediterrán tészta

Megint van számomra újdonság a szatyorban, mivel édesköményt (a teán kívül, ami nagyon jó volt Lenkének hasfájásra újszülött korában) még sosem készítettem. Utána is kellett néznem, hogy hogyan szokás felhasználni, és kicsit izgulok is, hogy hogy fog ízleni, mert az ánizsos ízekért nem vagyok oda. De amúgy is azt olvastam, hogy sokszor más ételek közé “rejtik el” különleges íze miatt. Végül ezt a receptet találtam szimpatikusnak, de a zeller kimarad belőle, helyette a cukkinit használom majd fel, és petrezselyem helyett is inkább rukkola kerül bele. Parmezán helyett a vegánok használhatnak simán sörélesztőpelyhet, vagy egy fokkal szofisztikáltabb megoldás Zizi házi vegán parmezánja. A húsosok helyében én halat vagy tenger gyümölcseit tennék még hozzá, bár szerintem ez a tészta állati eredetű termék nélkül is teljes lesz.

Zöldségfasírt petrezselymes újkrumplival és kovászos uborkával

A másik fejtörést a kovászos uborka okozta, mivel azt én a szüleimnél mindig nagyon húsos ételekhez ettem anno. Vegán felhasználását annyira nem tudtam elképzelni. Mindenesetre egy jó fűszeres zöldségfasírthoz valószínűleg passzol, az újkrumplival együtt. Sajnos továbbra sem tudom elképzelni, hogy az újkrumplit másként használjam fel, mint simán serpenyőben megsütve, petrezselyemmel, mert annyira finom! Elnézést azoktól, akiket zavar, hogy múlt héten is volt ilyen köret. 🙂 Ők készíthetnek a krumpliból fasírtot, és készíthetnek köretet valamilyen gabonából. Egyébként a fasírt milyenségét most szabadon hagyom, mivel a szatyorból nem maradt plusz zöldségünk hozzá. Akár a zabpehelyfasírt, akár Zizi valamelyik zöldségfasírtja működhet. Húsevőknek pedig Apukám fasírt receptjét ajánlom.

Karalábés diósült salátával

Továbbra is rajongok ezért a kesudiósültért, de legutóbb Dóri a Szatyor hírlevélben teljesen jogos észrevételt tett, miszerint a kesudió helyett talán környezetbarátabb lenne valamilyen itthon is termő magvat, például diót használni. Kicsit utánanéztem, és úgy tűnik, bármilyen maggal készíthető ez a sült, akár dió-napraforgómag-tökmag keverékéből is. Én ezt fogom most kipróbálni, a répát pedig karalábéval helyettesítem a receptben. Aki már sok a kesudiósült, de a múltkor nem töltve ette a karalábét (vagy még nem unja), annak ajánlom a saját töltött karalábé receptemet, mert meglepően jól sikerült! Ennél az utóbbi receptnél adok tejterméket és húst tartalmazó ötleteket is, de a diósült annyira finom, hogy abból biztos, hogy nem fog hiányozni az állati eredetű összetevő. Az én fűszerezésem a sülthöz: koriander, kömény, római kömény, majoranna, szegfűbors, oregánó, rozmaring, pirospaprika, só és bors. Nagyon izgalmas ízvilága lett így!

Még hátra van a cseresznyelekvár második fele és a holnapi spenótos zabpehelyfasírt elkészítése ma estére, úgyhogy megyek is a konyhába. Mindenkinek szép hetet, jó főzőcskézést és finom ételeket kívánok!

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!