Barion Pixel

Minden a motivációról – hogyan érd el a céljaidat – Zen Habits (1. rész)

Minden a motivációról – hogyan érd el a céljaidat – Zen Habits (1. rész)

Minden a motivációról – hogyan érd el a céljaidat – Zen Habits (1. rész) 560 315 szimplán.

Ahogy ígértem, folytatom a Zen Habits-bejegyzések fordítását, mert találtam néhány írást, amik szerintem nagyon hasznosak. Legutóbb a célok kitűzéséről szólót adtam közre, és ennek mintegy folytatása lehet ez az útmutató a motivációhoz. Hiszen a célokat kitűzni a legkönnyebb, de ahhoz, hogy elérjük őket, Leo Babauta szerint folyamatosan motiváltnak kell maradnunk. Ő nem hisz a fegyelemben, helyette a motivációt tartja fontosnak. Lássuk, mit javasol, hogy fenn tudjuk tartani a lelkesedésünket, bármilyen célt is tűztünk ki magunk elé!

Kép forrása: https://www.flickr.com/photos/falcon19880125/3031743175/

Az akadály az a rémisztő dolog, amelyet akkor látunk, ha levesszük szemünket a célról” – Henry Ford

Az egyik legnagyobb kihívás bármilyen cél elérésénél, legyen az a hatékonysággal, koránkeléssel, egy szokás megváltoztatásával, edzéssel, vagy csak a boldogabb élettel kapcsolatos, az, hogy megtaláljuk a motivációt a kitartáshoz.

Ha elég hosszan ki tudsz tartani egy cél mellett, végül szinte mindig eléred azt. Csak türelemre és motivációra van szükség.

A motiváció kulcsfontosságú, de nem mindig könnyű megtalálni a hétköznapokban.

A továbbiakban egy útmutatót találtok a motivációhoz, felhasználva, amit az utóbbi pár évben tanultam, nagy teljesítmények, elért célok és megváltoztatott szokások során. Sok kudarcot éltem meg, de sok sikert is, és rengeteget tanultam mindegyikből. A motiváció számomra egy különösen fontos kutatási téma lett.

Amit a motivációval elérhetsz

Mit valósítottam meg ezekkel a motivációs módszerekkel? Felsorolni is sok, csak az utóbbi három évben: két maratont futottam, megtanultam korán kelni, fogytam majdnem húsz kilót, teljesítettem egy triatlont, vegetáriánus lettem, hatékonyabb lettem, sikeres blogot indítottam, könyvet írtam, szervezettebbé váltam, leegyszerűsítettem az életem, felmondtam a munkahelyemen, megháromszoroztam a bevételeimet, visszafizettem az adósságaimat, és még ennél is többet.

Ezt nem azért írom, hogy dicsekedjek, hanem hogy megmutassam, mi mindent lehet elérni (kezdetnek), ha megvan a kellő motivációd hozzá.

Hogyan működik a motiváció?

Mielőtt az egyes módszerekre rátérünk, hasznos megvizsgálni, mi a motiváció, hogyan hat és hogyan működik.

A motiváció az, ami egy cél eléréséhez hozzásegít, ami segít folytatni, amikor nehéz helyzetben vagy, az ok, ami miatt korán kelsz, hogy eddz, vagy sokáig dolgozol, hogy befejezz egy munkát. Persze mindenféle motiváció létezik, a pozitívtól a negatívig. Ha a főnököd fenyeget, hogy kirúg, az is motiváció – valószínűleg keményebben dolgozol majd ilyen nyomás alatt, hogy elvégezd a munkát. De úgy gondolom, hogy a pozitív motiváció jobban működik – ha olyasmit csinálsz, amit igazán szeretnél, sokkal jobb munkát fogsz végezni, mint amikor el akarsz kerülni valamit (például, hogy kirúgjanak).

Így a motiváció jó esetben arra vesz rá, hogy meg akarj csinálni valamit. Lehetnek olyan napok, amikor például nincs kedved korán kelni, és ilyenkor talán tényleg szeretnél sokáig aludni (nem mintha ezzel bármi baj lenne). De ha van okod, hogy korán akarj kelni, valami, amit nagyon-nagyon szeretnél megcsinálni, izgatottan fogsz kiugrani az ágyból.

A legjobb motiváció így az, ami abban segít, hogy nagyon akarj valamit, izgatott legyél miatta, lelkesedj érte. Emlékezz erre, mert van másmilyen motiváció is (különösen a negatív), de az én tapasztalatom szerint ez a fajta működik a legjobban.

Csak ideig-óráig tudod magad motiválni olyasmire, amit nem szeretsz csinálni, amit nem akarsz megcsinálni. De ha megtalálod a módját, hogy igazán vágyj valamire, akkor az igyekezeted sokkal, sokkal tovább kitarthat.

8 módszer arra, hogy a kezdetektől motiváld magad

Arra jutottam, hogy fontos, hogy a megfelelő motivációval induljunk neki, mert a jó kezdet olyan lendületet adhat, amit sokáig fenntarthatsz. Ha jól indulunk neki, sokkal jobbak az esélyeink a sikerre. Íme, néhány tipp az induláshoz:

  1. Kezdd kicsiben! Ezt mondtam már máskor is, de ez az egyik legfontosabb tippem, amivel motiválhatod magad egy cél felé. Ne kezdd nagyban! Kezdd egy nevetségesen könnyű céllal, és aztán ezt emeld meg. Ha például mozogni szeretnél, talán azt gondolod, hogy heti öt nap kemény edzésre van szükséged. Nem – ehelyett csak ici-pici lépésenként haladj. Eddz csak két percig. Tudom, ez nagyon kevésnek hangzik. De működik. Kötelezd el magad egy hétig napi két perc mozgás mellett. Lehet, hogy hosszabban szeretnél edzeni, de maradj meg a két percnél. Annyira könnyű, hogy nem vallhatsz kudarcot. Végezd minden nap ugyanabban az időben. Csak néhány felülés, két fekvőtámasz és egy kis helybenfutás. Ha egy hétig csináltad a napi két percet, emeld öt percre, és tarts ki amellett egy hétig. Egy hónapon belül már napi 15-20 percet fogsz mozogni. Korán akarsz kelni? Ne az ötkor kelésre gondolj! Ehelyett gondolj arra, hogy egy hétig csak tíz perccel korábban kelsz. Ennyi. Amikor ez megvan, ébredj még tíz perccel korábban. Apró lépések.
  2. Egy cél. Túl sokan esnek abba a hibába, hogy egyszerre sok célba fognak bele és túl sokat akarnak elvégezni. És ez kiszívja az energiát és a motivációt. Ez valószínűleg a leggyakoribb hiba. Nem lehet fenntartani az energiát és a koncentrációt (ez a két legfontosabb dolog, ha egy célt akarsz elérni), ha egyszerre kettő vagy több célunk van. Nem lehetséges – sokszor próbáltam. Ki kell választanod egyelőre egy célt, és teljesen arra koncentrálni. Tudom, ez nehéz. Mégis, tapasztalatból beszélek. Még mindig megcsinálhatod a többi célt, amikor elérted az Egy Célodat.
  3. Vizsgáld meg a motivációdat! Ismerd az okaidat. Gondolkodj el rajtuk… és írd le őket. Ha vannak szeretteid, és értük csinálod, az még hatásosabb, mint ha csak önmagadért teszed. Az is jó, ha magadért teszed, de valami olyan kellene, amit tényleg nagyon szeretnél, hogy megtörténjen, igazán jó okokból.
  4. Akard nagyon-nagyon! Ez lényegében ugyanaz, mint a fenti tipp, de szeretném hangsúlyozni: nem elég, hogy azt gondolod, klassz lenne valamit elérni. Olyasminek kell lennie, amiért lelkesedsz, ami nagyon izgatottá tesz, valami, amit legbelül szeretnél. Győződj meg róla, hogy a célod megfelel ezeknek a követelményeknek, vagy nem fogsz mellette sokáig kitartani.
  5. Kötelezd el magad nyilvánosan! Senki sem szeret mások előtt rossz színben feltűnni. Ha valamit nyilvánosan kimondtunk, azért többet fogunk megtenni. Például amikor először akartam maratont futni, írtam róla egy cikket a helyi napilapunkban. Az egész Guam sziget (160 ezres lakosságával) tudott a célomról. Nem hátrálhattam ki, és bár a motivációm hullámzott, kitartottam mellette és véghezvittem. Neked nem kell a helyi napilapban elköteleződni a célod mellett, de megteheted a barátaid, a családod és a kollégáid körében, és megteheted a blogodon, ha van. És számoltasd el magad – nem elég, hogy bejelented, arra is kötelezd el magad, hogy mindenkinek mondjuk hetente hírt adsz arról, hogy hogy állsz.
  6. Légy lelkes! A másoktól érkező inspirációval kezdődik (lásd fentebb), de erre a lelkesedésre építened kell. Én arra jöttem rá, hogy ha a feleségemmel és másokkal beszélek róla, és a lehető legtöbbet olvasok róla, és elképzelem, milyen lenne sikerrel járni (látom magam előtt az elért cél előnyeit), akkor lelkes leszek. Ha ez sikerült, akkor csak ezt az energiát kell fenntartanom.
  7. Várd izgatottan! Ez nehéznek hangzik és sokan ki is fogják hagyni ezt a tippet. Pedig működik. Nekem ez segített leszokni a dohányzásról sok sikertelen kísérlet után. Ha lelkes vagy és el akarsz érni egy célt, ne kezdd el rögtön. Sokan rálelkesedünk és azonnal bele akarunk fogni. Ez hiba. Jelölj ki egy időpontot a jövőben – egy-két hét, vagy egy hónap múlva – és legyen az az Indulás Napja. Jelöld be a naptáradban! Várd izgatottan ezt a napot! Legyen ez életed legfontosabb napja! Addig pedig kezdj el tervezni. És végezz el néhányat az alábbi lépések közül. Mert a kezdés időpontjának eltolásával az izgatott várakozást segíted, és így növeled a célra fordítható koncentrációt és energiát.
  8. Nyomtasd ki, tedd ki a falra! Nyomtasd ki a célodat nagy betűkkel! Legyen a célod csak pár szavas, mint egy mantra („napi 15 perc edzés”) és tedd ki a falra vagy a hűtőszekrényre. Tedd ki otthon és a munkahelyeden. Tedd ki a képernyődre háttérképként. Nagy emlékeztetőkre van szükség, hogy a koncentrációd és a lelkesedésed kitartson. Egy fotó a célodról (például egy szexi fenekű modell) szintén segít.

Az írás második felét egy külön bejegyzésben fordítom a hosszúsága miatt. Ez húsz módszert ad majd arra, hogyan motiváljuk magunkat, amikor lankad a lelkesedésünk. Hamarosan érkezik ez is itt a blogon!

Mentés

Mentés

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!