Barion Pixel

Így mosizunk mi – majdnem egy évesen

Így mosizunk mi – majdnem egy évesen

Így mosizunk mi – majdnem egy évesen szimplán.

Még novemberben, Lenke öt hónapos korában írtam egy bejegyzést arról, hogyan használjuk mi a mosható pelenkát. Próbáltam átadni, hogy az egész egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre hangzik. Egy öt hónapos és egy egyéves baba közt azért sok a különbség, úgyhogy itt az ideje, hogy leírjam a teljesség kedvéért, milyen az életünk most a mosható pelenkákkal.

Kép forrása: https://www.flickr.com/photos/sunlitrain/2409334902/

Az éjszaka és a betétek

Először is: továbbra is mosizunk, nem vált teherré mostanra sem, hogy Lenke nagyobb. Sőt, most már éjszaka is használjuk – azért tértünk át rá, mert az eldobható pelenka elkezdett kiázni éjszakánként. Lehet, hogy azért, mert nálunk sok a mocorgás éjszaka is, és elmozdulhatott a pelenka, mindenesetre a mosi ebben is jobb választásnak bizonyult és nem zavarta Lenkét a nedvesebb érzet. Persze volt olyan is azóta, hogy reggelre kiázott a mosi és arra ébredt fel Lenke, de ez csak néhány alkalom volt.

Már egy jó ideje vastagabb betétre van szükségünk, mint amiről korábban írtam. A fél tetrapelenkát egy hatrét hajtott törcsivel turbózzuk fel, ez így nagyjából három órát bír ki. Éjszakára még egy fél tetrát teszünk ehhez, az elég szokott lenni (mivel álmukban nem pisilnek a babák, csak ha felébrednek). Egy tetra másfél-két órára van kalibrálva. De ez nagyon egyéni, vannak sokat és keveset pisilő babák, és Lenke előre pisil lány létére, tehát egy helyen áztatja a pelenkát, talán ez is számít. El tudom képzelni, hogy nagyon sokat pisilő gyereknél például nem is jönnek szóba a tetra és társai, hanem csak a direkt mosihoz gyártott, sok rétegű piskótabetéteket tudják használni.

Volt egy időszak, amikor mindig ki volt csípve a popsija Lenkének – először a kakifogó (kimosott popsitörlő) anyagára gyanakodtunk, aztán arra, hogy csak vízzel mossuk le és nem használunk mindig popsitörlőt, végül arra jutottunk, hogy egyszerűen nem szabad sokáig rajta hagyni a pelust. Aztán az egész pirosodás meg is szűnt, most már csak akkor fordul elő, ha nem vesszük észre a kakit és abban ücsörög szegény. Valószínűleg fogzós pisi volt, ami így ki tudta csípni.

A kakifogóval továbbra is úgy járunk el, mint ahogyan korábban írtam: kakival együtt megy a kukába, bezacskózva. Mi nem veszünk kifejezetten kakifogót, a DM száraz törlőkendőjét használjuk, illetve ha néha használunk szintén DM-es popsitörlőt pisihez (például, ha nem vagyunk otthon), akkor az kimosva pihe-puha és gyakorlatilag elnyűhetetlen, újra meg újra ki lehet mosni. Ami mondjuk elgondolkodtat, hogy mi lenne, ha napi tízet használnék és mind menne a kukába… Szerencsére nem használunk sokat belőle, mert otthon továbbra is EC-zünk, csak olyankor kell, ha kaki megy a pelusba és nagyon olyan lett minden, vagy ha nem otthon vagyunk. De én például kevés kaki után is inkább vízzel mosom le, ha ki tudom úgy vinni a fürdőszobába a pelenkázóról, hogy ne kenjen össze semmit.

A külsők

Bár próbálgattunk egy-két típust, nekünk még mindig ideális a külső+betét kombináció. Tény, hogy Lenke még nem szaladgál, így a „röptében pelenkázást”, aminél egy AIO vagy egy zsebes igazán jól jönne, még nem nagyon próbáltam. Bár utál hanyatt feküdni (hihi, kicsi korában meg hason utált lenni), így nagyon jó kedvében kell találni ahhoz, hogy ne akadjon ki a pelenkázón. Máshol, földön vagy ágyon pelenkázva pedig rögtön át is fordul a hasára és nagyon kell próbálkozni, hogy lekössem és egy helyben maradjon…

A múltkor direkt nem akartam márkákat írni, de most megteszem, mert tényleg jó szívvel ajánlom ezeket, amiket használunk. Az abszolút favorit a Milovia, ami akkor sem ázott, amikor még elállt Lenke combjánál (ezt nem is értem). Ezeket használjuk éjszakára. Bár hallottam olyanról, akinek nem fazonja, szóval nem érdemes az én tapasztalatom alapján bevásárolni rögtön tíz darabot, de kipróbálásra mindenképp nagyon jó szívvel ajánlom. A második helyezett a Puppee, aminél plusz jó pont, hogy Budapesten készítik, gyönyörű mintái vannak, és patentos-tépőzáras verzióban, S-M-L méretben is kaphatóak. Ennek persze hátránya, hogy ki tudja nőni a gyermek és másikat kell venni, cserébe viszont pontosabban lehet ráilleszteni, ameddig jó rá. Míg a Miloviát alig lehet megtalálni a használt piacon (hamar elkapkodják), Puppee szinte mindig van. Szerintem nem azért, mert annyival rosszabb lenne, hanem mert nagyon sokan használják, mivel olcsóbb, mint a Milovia és nagyon jó ez is. A harmadik kedvenc most a Milentin lett, amit szintén magyar anyuka készít és ugyanúgy több méretben kapható. Nemrég vettem két pelust használtan ebből a márkából, és az a tapasztalatom, hogy nagyon szépek és teljesen jól működnek.

Két okból is szeretem most a Milentin pelusainkat: egyrészt mert ezek már L-es méretűek és jobban passzolnak Lenkére. Az M-es Puppee-k már kicsit csípőfazonúak, mióta a 75 centit és a 9 kilót elérte Lenke, de gondolom ez nagyon egyéni, hogy kire hogy passzol. Még tudjuk őket használni, de az L-esek kényelmesebbek. Másrészt Lenke nemrég felfedezte, milyen jó hangja van, amikor kinyitja a tépőzáras pelust a pelenkázón és ezt azóta előszeretettel próbálgatja. Amíg nem volt ilyen meleg, addig csak a bodyt kellett ráhúzni, és megoldódott a dolog, de most ruhácskában meg egy szál pelusban flangál, így azért kockázatosabb a tépőzáras. Bár még nem mindig jut eszébe kinyitni szerencsére, például pont tegnap is az volt rajta és nem volt gond. Mindenesetre a két új Milentin patentos, ezekkel biztosra megyünk. (Szintén nem érdemes az írásom alapján csak patentosból tárazni be, mert például van, aki csak tépőzárassal tudja pontosan a gyerekére igazítani a pelenkát. Ki kell tapasztalni, melyik válik be. Nekünk szerencsére ilyen gondunk eddig nem volt.)

Az egyik használt Miloviát egyébként úgy vettem olcsón, hogy ki kellett cserélni a combgumiját. Vannak varrómamik, akik vállalják a gumicserét pár száz forintért, én Csillandival cseréltettem ki, simán ment, bár pár hétig nála volt, de én sem sürgettem, nem hiányzott annyira. Úgyhogy ilyennel is lehet számolni, ha mosizni szeretnénk – egy kilazult gumi nem a világ vége. 🙂

Leírom az eladással kapcsolatos tapasztalataimat is, mert két M-es Puppee-t és néhány újszülött pelust már próbáltam eladni. Nem vagyok egy nagy facebookos eladó, lehet, hogy nem is nyomatom eléggé, de nekem nagyon lassan viszik el a pelenkákat. Az újszülött csomagot meg kellett bontanom, de azt pár hónap után legalább elvitték – pont a kínaiakat egyébként, amik ugye nagyon olcsók. Az egy minőségi újszülött (és nagyon cuki) csónakos pelusom még mindig itt van, igaz, nem is hirdetem nagyon. A két M-es Puppee is már több, mint egy hónapja ül a facebookos mosis csoportban, eddig egy érdeklődő volt rájuk, akinek már kicsik lettek volna. Pedig nagyon szépek, igaz, használtabbak, de nem is adom drágán őket. Szóval ez azért nekem kérdés maradt, hogy mennyire lesz könnyű eladni ezeket a pelenkákat.

Ha nem vagyunk otthon

Pont novemberben kezdtem az intenzív elmászkálást itthonról, így erről az előző bejegyzés írásakor még nem volt túl sok tapasztalatom. Most már annál inkább van. Igazából ez sem túl bonyolult, csak nem kéne mindig elfelejtenem egy külön visszazárható zacsit bedobnom a pelenkázócucc mellé, amiben a használt pelust hazahozhatom. Lehetne bármilyen zacskóban elhozni, de ezek tartósabbak, így pisis pelus után itthon ki szoktam öblíteni őket és újra használom – ha el nem felejtem elvinni. 🙂 Szóval általában viszek annyi mosit, ahányszor pelenkázni tervezek és egy külsőt. Ha a külső nem ázott át, azt nem cserélem ki, csak a betétet. Emellett mindig van nálam egy-két eldobható is tartalékban, váratlan helyzetekre.

Azt hiszem, pár nappal ezelőttig nem is kellett sehonnan hazahoznom kakis pelust. Egy időben be voltunk arra állva, hogy napi egyszer kakil Lenke, reggel, és akkor nap közben általában csak pisis pelenkával kellett számolni. Na de most…! Vasárnap egy kiránduláson kaptuk az első „útikakit”, tegnap pedig a strandon. Ebből a strand volt az extrásabb, mert ott nem akartam mások előtt intézni a kakis pelust, viszont volt pelenkázó/családi mosdó, úgyhogy felpakoltunk és ott pelenkáztunk. Ez mondjuk a kézmosás és a kaki nagy részének a vécébe juttatása szempontjából előnyösebb volt azért. De egyébként mindkétszer összecsomagoltuk a pelust és bedobtuk a visszazárható zacsiba, ami a szagokat is bent tartja szerencsére. Aztán itthon a szokásos módon kezeltük (vegán foltszappan és mosószódás áztatás), nem maradt foltos az egész napos tárolás ellenére sem.

Itt a nyár!

Remélem, senki nem veszi észre a képen a két, kisgyerek közelébe nem való tárgyat. 😛

Mi télen is sokat utaztunk, mert nagyjából kéthavonta elmentünk egy hosszú hétvégére Lenke három hónapos korától kezdve. De most gondolom még többeknek aktuális az utazás mosival. Mi nem ragaszkodunk mindenáron a mosihoz, és amikor muszáj volt keveset pakolni, mert vonatoztunk vagy mással együtt autóztunk, akkor nem is vittünk magunkkal, inkább eldobhatót használtunk. De volt olyan is, hogy kiszámoltam, mennyi kell egy nap, plusz egy kis ráhagyás, plusz néhány eldobható, és vittük azokat is magunkkal. Akkor vittük a kis lavórt is meg a mosószereket, szóval szerintem ez csak autós kiránduláson valósítható meg. Eddig csak néhány napos utakon voltunk, nem kellett sehol mosógéppel mosnunk, mert két napra elég a készlet. De én azt hiszem, nem is vállalnám be, hogy ismeretlen helyen beteszem a pelenkákat a gépbe. Túl sok mosógépet láttam már, amiben lerakódott a penész és koszcafatok úszkáltak benne, amit a mi 60 fokos mosásunk és ecetes öblítésünk még jobban kioldana. És nem hiszem, hogy az ilyen hol használt, hol nem használt mosógépeket sűrűn takarítanák… Akkor inkább szennyezem a környezetet azzal az egy heti eldobható pelenkával. Kivéve persze, ha ismerősnél szállunk meg, aki megengedi, hogy használjuk a mosógépét ilyesmire. Azt gond nélkül igénybe venném természetesen.

A nyár másik nagy kérdése az úszópelenka. Úgy vettem észre, hogy ezen a területen még a nem mosizó anyukák is elgondolkodnak, amikor a méregdrága úszópelenkát fél óra pancsolás után kidobják. (Egy tapasztaltabb anyuka mesélte, hogy ő megszárítja és újra használja, ha nem történt akció benne.) Az úszópelenka, akár eldobható, akár mosható, csak a nagydolgot hivatott bent tartani, de nem nedvszívó, hiszen akkor azt a vizet is magába szívná, amiben pancsol a gyerek. Úgyhogy gyakorlatilag annyi a lényeg, hogy jól zárjon deréknál és combnál, és hogy könnyű legyen levenni, ha esetleg kakis lesz. (Bár például Lenke megvárta a strandon, míg kijöttünk a vízből és ráadtuk a megszokott pelenkáját, csak abba kakilt bele. De lehet, hogy ez az EC hatása is.) Utóbbi miatt van, aki az oldalt kinyitható úszópelenkákat ajánlja. Lehet szépséges mosható úszópelusokat kapni, de én egyelőre úgy döntöttem, bevetem az egyik kínai zsebes pelusunkat, amit háromszáz forintért vettem egy anyukától még régebben, és sajnos átereszti a vizet. Na, ez a strandon pont jól jön, különben – ahogy valahol olvastam – úgy nézne ki a gyerek, amikor kijön a vízből, mint Vízipók. Mivel zsebes, ezért van puha, polár belseje, nem a PUL-hoz ér Lenke bőre. Oldalt is nyitható patenttal, mint a legtöbb mosi, úgyhogy egészen praktikus. Használat után felteszem a babakocsira száradni, de volt már, hogy nyirkosan adtam vissza Lenkére, és nem panaszkodott, gyorsan bementünk vele a vízbe. A strandon, amikor nem fürdünk, lehet, hogy eldobhatózni fogok, ezt még nem tudom biztosan. Igazából pazarlásnak tűnik így is, úgy is, hogy óránként kicseréljük a pelenkát, amikor visszamegyünk mondjuk a vízbe. Legjobb lenne rákapcsolni az EC-vel, és akkor pucér popsival szaladgálhatna két úszás közt.

Mosás, tárolás, készlet

Most már egész jól beálltunk a kétnaponta történő mosásra. Ez így szuper, mert a kéztörlőket, konyharuhákat és a konyhai mikroszálas törlőkendőt is mosom a pelusokkal, így nem koszolódnak el nagyon. Változatlanul mosótojással mosunk és ecettel öblítünk, bár én néha Ecover mosószert használok a mosótojás helyett, mert úgy vettem észre, hogy az nem tisztít annyira jól, bármennyire gazdaságos és környezetkímélő is. A kétnaponta történő mosást úgy tudom megvalósítani, hogy van 12 fél tetránk, 3 tetránk, 10 kistörcsink, 3 újszülött méretű prefoldunk (kb. a tetrához hasonló ideig tart ki) és egy AIO-nk használatban, 9 PUL külsővel, amik nem szoktak elfogyni, pedig mostanában sokszor kakilt Lenke pelenkába. Ha nincs sok kaki egy nap, akkor a 9 külső bőven sok. Néhány pelust pedig kölcsönadtunk a mosizással ismerkedő anyukáknak. Pár hónapja vettünk egy CD- és  DVD-tartó polcot (használtan, háromezer forintért), ami pont illik a pelenkázónkhoz és a mellette levő polchoz, ebben tároljuk a pelusokat, így könnyen elérhetőek.

Összességében továbbra is azt mondom, nem bonyolult a mosizás, nem sokkal több energia, mint ha eldobhatót használnánk, viszont a lelkiismeretem sokkal jobb így. Jó szívvel tudom ajánlani bárkinek, a már korábban felsorolt előnyök miatt is. Gyermekünk környezeti nevelését kezdhetjük a pelenkával, és sok vegyszertől is megóvjuk a bőrét, a pénztárcánk megóvásáról nem is beszélve.

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!