Megint egy szuperegyszerű, vegán alaprecept következik, amit annak kapcsán fedeztem fel, hogy a szatyorban szinte mindig van krumpli, és túl kellett lépnem a rakott és a sült krumplin, meg a krumplipürén. Sokáig nem voltam oda a krumpliért, de most kezdem új oldalait megismerni. Most tehát jöjjön egy gyorsan elkészíthető krumplis alaptészta, amiből kinyújtva, kisütve lángos, megfőzve gnocchi készülhet.
Gnocchi
Hozzávalók:
(4 adaghoz)
- 1 kg krumpli
- 25 dkg (finom)liszt
- 2 ek kókuszolaj
- só ízlés szerint
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben megfőzzük, majd a kókuszolajat hozzáadva krumplinyomóval áttörjük. Ha kicsit kihűlt, fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd rugalmas tésztává gyúrjuk. A tésztából tenyérnyi adagokat lecsippentünk, ujjnyi vastag hengereket formázunk belőle, amiket két centis darabokra vágunk, és forró vízben kifőzzük. Erre elvileg egy perc elég, amikor feljön a gnocchi a víz színére, már ki is lehet venni.
Pesztóval vagy „sajtszósszal” tálaljuk. A gnocchi tésztájába keverhetünk zöldfűszereket, spenótot, paradicsomot, fokhagymát is, így tehetjük izgalmasabbá.
Krumplilángos
(avagy krumplis palacsinta)
Hozzávalók:
(4 adaghoz)
- 1 kg krumpli
- 25 dkg (finom)liszt
- 2 ek kókuszolaj
- só ízlés szerint
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben megfőzzük, majd a kókuszolajat hozzáadva krumplinyomóval áttörjük. Ha kicsit kihűlt, fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd rugalmas tésztává gyúrjuk. A tésztából tenyérnyi adagokat kiveszünk és néhány milliméter vastagságúra nyújtjuk ki lisztezett deszkán, nagyjából serpenyő nagyságúra. Forró olajban kisütjük.
Vegánoknak szintén pesztóval vagy „sajtszósszal” ajánlom, vegetáriánusok ehetik tejföllel, sajttal is. Szintén keverhetünk a tésztájába fokhagymát, zöldfűszert, vagy bármilyen zöldséget, ami nem áztatja el.
Jó étvágyat kívánok hozzájuk!