Ma teljesen tanácstalanul álltam neki a heti menü megtervezésének a Szatyor szezonális válogatása alapján, de a végére annyi ötletem lett, hogy választani is alig tudtam. Számunkra a BLW-barát, azaz kézzel könnyen megfogható ételek lesznek a jó választás, de most adok ötletet levesekre is, mert annyira adják magukat. Lenke egyelőre csak vegán ételeket eszik, de mindig igyekszem tejet és húst tartalmazó alternatívákat is javasolni ebben a menütervben.
A heti kisszatyor tartalma:
mennyiség | ||
Kovászos uborka, üveg | 1 | Tóth Miklós |
Újburgonya sárga, bio, kg | 0.8 | Zsámboki Biokertészet |
Új sárgarépa, bio, csokor | 1 | Zsámboki Biokertészet |
Cukkini, bio kg | 0.6 | Zsámboki Biokertészet |
Bácskai paprika, csípős, db | 1 | Széles Bence |
Fürtös uborka, db | 2 | Széles Bence |
Római saláta, db | 1 | Széles Bence |
Bazsalikom, csokor | 1 | Széles Bence |
Meggy, kg | 0.6 | Borka |
Ez a Szatyor közösség heti válogatása. Mi a nagyszatyrot szoktuk rendelni, abban mindenből kétszer ennyi van. Ebből szoktam 3×4 adagot főzni (4 adagot Lenkével együtt hárman két napig szoktunk enni). Most ez kicsit módosul, mert nálunk lesz Zoli egyik lánya a jövő héten. Ja igen: ha kedden délig rendelünk, az csütörtökön vagy pénteken lesz átvehető, tehát hétvégétől kezdődően lehet főzni ezeket az ételeket. Szerencsére ő is vegán és imádja az izgalmas ételeket, úgyhogy nem kell sokat variálnunk a menün. 🙂 Viszont valamivel többet kell készítenünk mindenből, bár nem sokkal, mert ő elég madárétkű. 🙂 Így lehet, hogy most a leveseket is elkészítjük majd, legfeljebb Lenke majd nem eszik belőlük.
Gnocchi bazsalikompestóval
Krumpli, krumpli… Régen annyira nem szerettem a krumplit, de a szatyorban nagyon sokszor találkozom vele, és már kezdek rájönni, mennyi felhasználási módja van. Most valami újat próbálok ki: gnocchit készítek belőle. Bár ez tésztájában ugyanaz lesz, mint a krumplis palacsinta (ami, mint megtudtam, megegyezik a krumplilángossal), csak másképpen kell megformázni. A szatyorban található két csokor bazsalikomból, fokhagymából, olajból és bármilyen magból (kesudió, dió, napraforgómag, tökmag) készített pesztó pedig isteni lesz hozzá! Tegyetek rá félbevágott koktélparadicsomot, vagy esetleg gerezdekre vágott fürtös paradicsomot is! Vegetáriánusoknak a tejtermék adja magát, ha szeretnétek, reszeljetek rá jó sok parmezánt, a tésztába pedig tehettek két tojást és egy kis vajat. A húsevők pároljanak egy kis csirkét és forgassák bele a pesztóba.
Répás tócsni salátával
Ez már egy kipróbált recept, a legnagyobb munka benne lereszelni a krumplit és a répát. Mi salátával esszük, de aki eszik tejterméket, az tehet rá reszelt sajtot, tejfölt, és aki húst is szeretne mindenképpen, az szerintem pirítson hozzá szalonnát.
Cukkinis lecsó
Egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy meg tudja-e fogni Lenke a lecsót, de úgy döntöttem, hogy tönkölykenyérrel fogyasztva működnie kell. A másik verzió a rántott cukkini lehetne, találtam is a panírozáshoz egy tojásmentes, vegán ötletet, lehet, hogy legközelebb kipróbáljuk. Egyébként van még nem vegán, vegetáriánus receptem is, ez a sajtos cukkinilepény, de ennek a vegán verzióját így hirtelen nem tudtam kigondolni. A lecsót Apukám receptje szerint készítjük, a cukkinit elég felkockázva a paradicsommal egy időben beletenni. Vegetáriánus változata működik tojással, esetleg vega kolbásszal, a húsos pedig egyértelműen a kolbászos lecsó.
Meggyleves, uborkaleves
Ezek a levesek még nem tudom pontosan, melyik ételekhez készülnek, majd beosztjuk valahogy. Az is lehet, hogy Zoli mondjuk levest visz a munkahelyére, vagy levest kisebb adag főétellel, mert ezeket nem vegán verzióban fogom elkészíteni, és őt ez nem zavarja. Mi meg akkor a lányával tudjuk enni a vegán ételeket. Tehát az egyik ötlet a meggyleves, szintén Apukám (Anyukám) receptje szerint, mindenki dicsérte, amikor legutóbb csináltam. A vegán ötlet erre Zoli lányától egyébként az, hogy a gyümölcs egy részét leturmixoljuk és azzal sűrítjük a levest. A másik az uborkaleves, ami ebben a mostani hőségben életmentő, még főzni sem kell és nagyon üdítő tud lenni. Persze ehhez még kevés lesz a szatyros uborka, kicsit ki kell pótolni a piacról vagy valahonnan, ha szeretnénk uborkalevest készíteni.
Kellemes főzőcskézést, kitartást kívánok ebben a melegben és jó étvágyat ezekhez az egészséges ételekhez!