Nem is tudom, miért nem adtam eddig közre ezt a receptet. Mi most nem eszünk levest, mert Lenke nem tud vele mit kezdeni (nem kanalazok a szájába semmit), de másoknak életmentő lehet ez a hűsítő leves, amit még főzni sem kell. Mi tavalyelőtt nyáron sokszor ettük csak ezt tönkölykenyérrel ebédre. (A tavaly nyár kiesett, akkor született Lenke, fogalmam sincs, mit ettünk, szerintem leginkább Anyukám főztjét. :))
Szokás szerint annyira szimpla a recept, hogy szinte vicces leírni, de már többen kérték tőlem, úgyhogy íme:
Hozzávalók:
(4 adaghoz)
- 1 kg kovászolni való uborka
- 1 nagy joghurt (350 ml körüli) – Zizi sok receptjénél javasol szójajoghurtot vegán verzióhoz. Én ezt a receptet még nem próbáltam így, de kísérletező kedvű vegánok megpróbálkozhatnak vele. Ez esetben nagyon örülnék, ha megosztanátok a tapasztalataitokat itt a blogon!
- 2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- kapor
- só
Az uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd leöntjük a (szója)joghurttal. Az uborka levet fog ereszteni a só miatt, de pont ettől lesz szuper állagú a leves, nem kell hozzá víz. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, majd kaporral és sóval ízesítjük. Jól elkeverjük, és néhány órára a hűtőbe tesszük, hidegen fogyasztjuk.
Jó étvágyat hozzá!