Barion Pixel

Heti menüterv


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/szimplan/public_html/wp-content/themes/movedo/includes/grve-header-functions.php on line 322

Heti menüterv


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/szimplan/public_html/wp-content/themes/movedo/includes/grve-blog-functions.php on line 1136

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/szimplan/public_html/wp-content/themes/movedo/includes/grve-blog-functions.php on line 1137

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/szimplan/public_html/wp-content/themes/movedo/includes/grve-blog-functions.php on line 1138
Heti menüterv szimplán.

Kitört a nyár! Ezt nem csak az időjáráson érzékelhetjük, hanem például a szatyor tartalmán is. 🙂 A heti válogatásban nincs sem krumpli, sem répa, van viszont mindenféle nyári finomság: tök, cukkini, uborka, paprika, sárgabarack… Annyi minden került a válogatásba, hogy szinte nem is tudok vele mit kezdeni. Még jó, hogy a következő hetekben eggyel többen leszünk itthon. (Zoli vegán lánya is velünk lakik majd a hétköznapokon.) Vegán, vegetáriánus, húsos menüterv-variációk a Szatyor szezonális válogatásából, termelői és bio zöldségekből.

A heti kisszatyor tartalma:

mennyiség
Csalamádé, doboz 1 Tóth Miklós
Mángold, csokor 1 Tóth Miklós
Új cékla, bio, csokor 1 Zsámboki Biokertészet
Salátauborka, bio kg 0.8 Zsámboki Biokertészet
Főzőtök, bio kg 0.8 Zsámboki Biokertészet
Paprika, édes db 2 Széles Bence
Vajbab, kg 0.5 Széles Bence
Cukkini, kg 0.5 Széles Bence
Petrezselyem, csokor 1 Széles Bence
Sárgabarack 0.6 Szomor

A nagyszatyorban mindenből kétszer ennyi van, én abból szoktam főzni hármunkra, 3×4 adagot, így csak kétnaponta főzünk. Egyelőre elég négy adag két napra, mert Lenkével meg tudom osztani a saját adagomat. Kedden délig lehet rendelni, ez csütörtökön vagy pénteken lesz átvehető, és a hétvégén kezdhetünk főzni belőle. Én ezt ötlöttem ki a következő hétre a szatyor tartalma alapján:

Tökfőzelék céklás magsülttel

A héten megtapasztalhattuk, hogy Lenke képes kézzel enni a szószos dolgokat is, úgyhogy úgy döntöttem, irány végre a főzelékek világa! Én imádom a tökfőzeléket, úgyhogy az e heti tököt erre fogjuk felhasználni. Lehet készíteni Apukám klasszikus receptje alapján is, de én vegán verziót csinálok: vagy szójatejföllel fogom elkészíteni a rántást, vagy rántás helyett egyszerűen turmixolom a tök egy részét, ez fogja sűríteni a főzeléket. Azért jó, ha valami megszokott is kerül a “kísérleti” főzelékünk mellé, úgyhogy a kedvenc magsültemet is elkészítjük, ezúttal répa helyett céklával (kesudió helyett pedig dió, tökmag, szezámmag és kesudió keverékével – ez olcsóbb és környezetbarátabb megoldás). Nem pontosan a recept szerint fűszereztem, mert nincsenek itthon ilyen keverékeim, ezért nálam ezek kerültek bele: koriander, kömény, római kömény, majoranna, szegfűbors, oregánó, rozmaring, pirospaprika, só és bors. De a céklás verzióhoz valószínűleg több oregánót teszek majd, és egy kis kakukkfüvet is. Aki szeretne mindenképp húst enni, készítsen a főzelékhez fasírtot, a céklából pedig szendvicskrémet főtt tojással, például ilyesmit.

Vajbabpörkölt tésztával

Nekem először meglepő volt, hogy a húson és a gombán kívül például zöldbabból és akár cukkiniből is lehet pörköltet készíteni. Még meglepőbb volt, hogy a szüleimnél kóstoltam először zöldbabpörköltet, pedig ők nem igazán voltak a reformtáplálkozás hívei. 🙂 Vegetáriánusok készítsék a tejfölös verziót, vegánok az anélkülit. A húsevők készíthetnek zöldbabos marhatokányt, bár végül is Apukám is nagy húsevő volt, mégis élvezte ezt a vegetáriánus fogást. Húsmentes hétfő rulez. 🙂

Cukkinis palacsinta mángold-pesztóval / Mángoldos-cukkinis lasagne

A cukkini és a mángold felhasználására két ötletem is van, sőt, valójában három (ld. alább a leveseknél). Egyelőre a lasagne felé hajlok – ez esetben a recepthez képest annyi a különbség, hogy spenót helyett mángoldot használunk, és a felkockázott cukkinit megpirítva a mángold és a besamelmártás közé rétegezzük. Az én vegán verzióm alapja ez a vegetáriánus recept. Bár a cukkinis palacsinta is nagyon izgalmasan hangzik… Ez esetben a (vegán vagy nem vegán) palacsintatésztába belekeverjük a legyalult cukkinit, a pesztót pedig egy korábbi receptem alapján készíthetjük. A lasagnébe nem tudom elképzelni a húst, a palacsintához talán párolt csirkét meg lehet próbálni, az úgy tudom, szereti a pesztót. 🙂

Levesek

Ha szeretnétek levest készíteni, és a múlt héten nem próbáltátok ki a hideg uborkalevest, akkor mindenképpen tegyétek meg! Egy forróbb napon nagyon jól tud esni. Szintén hideg leves-ötlet a cukkinileves (a végén kiderül, hogy Apukám mégis nagy reformszakács volt, annyit linkelek hozzá :)), ha a cukkinit kihagyjátok a palacsintából/lasagnéből. Ezt is lehet szójajoghurttal készíteni, vagy teljesen kihagyni a joghurtot. Amikor én készítettem, annyira nem lett esztétikus, úgyhogy érdemes lehet összeturmixolni, ilyenkor végképp nem hiányzik belőle a joghurt. Ez utóbbi egyébként szerintem melegen is finom.

Szép hetet, kellemes főzőcskézést és az ételekhez jó étvágyat kívánok!

Mentés

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!