A lasagne egy új kedvencem, idén sütöttem először, de rájöttem, hogy ebben is rengeteg lehetőség van, sokféleképpen el lehet készíteni. Most egy spenótos (vagy mángoldos), vegán verziót írok le, amit egy vegetáriánus recept alapján gondoltam ki.

Kép forrása: https://www.flickr.com/photos/7394371@N06/778229517/
Hozzávalók:
- 50 dkg spenót
- 6 közepes paradicsom
- 50 dkg száraz, durum lasagne tészta (vagy lehet frissen is csinálni, de ez nem vegán verzió)
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- 5 dkg (bio) margarin
- 5 dkg finomliszt
- 5 dl növényi tej
- szerecsendió
A vegán kesudiós „sajtszószhoz”:
- 1 bögre kesudió (nem pörkölt, nem sózott)
- 1 citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál sörélesztőpehely
A spenótot megmossuk, felaprítjuk, és kevés olívaolajon a két gerezd áttört fokhagymával és sóval megpároljuk, míg összeesik. Elkészítjük a besamelt, a paradicsomot pedig felkarikázzuk. A tepsi aljára egy adag tésztát rétegezünk, majd arra besamel mártást, majd paradicsomkarikákat, arra spenótot, majd újabb tésztaréteg következik. Addig rétegezzük, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére tészta kerül, arra paradicsom, arra pedig a kesudiós „sajtszósz”. (Akinek bonyolultnak tűnik a „sajtszósz” elkészítése, az biztosan talál növényi sajtot is bioboltban, de én azzal még nem próbáltam.) Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük lefedve, majd levesszük a tetőt/fóliát a tetején a „sajtot” pár perc alatt megpirítjuk.
Jó étvágyat hozzá!