Barion Pixel

Hasznos appok (nem csak) anyáknak – 2. rész

Hasznos appok (nem csak) anyáknak – 2. rész

Hasznos appok (nem csak) anyáknak – 2. rész 560 315 szimplán.

A múlt héten ismertebb mobilos-számítógépes applikációkról írtam, amik anyaként sokat egyszerűsítenek az életemen. Most folytatom a kevésbé ismertekkel, amik már speciálisabb igényeket szolgálnak ki – van, amelyik kifejezetten anyáknak/szülőknek szól, más csak egyszerűen jól használható a mi élethelyzetünkben (is). A felsorolt alkalmazások nagy részét mindenkinek tudom ajánlani, aki kevesebb dolgot akar a táskájában cipelni, és gyorsan el akarja érni a telefonján, amire szüksége van.

Google táblázatok

A Google táblázatkezelőjéről írhattam volna még az előző bejegyzésben is, abban úgyis szinte csak Google applikációkat soroltam fel. De csak tegnapelőtt jöttem rá ismét, hogy mennyi mindent lehet ebben az alkalmazásban csinálni. Aznap ugyanis szerintem összesen több órát töltöttem azzal, hogy találjak egy speciális appot valamire, mígnem végül arra jutottam, hogy a legpraktikusabb (még ha nem is a legszebb) az, ha készítek egy táblázatot, és abba írom. És ez már elég sokszor előfordult. A teendőlistámat, a bevételeinket-kiadásainkat is ebben vezetjük, de Lenke újszülött korában azt is ide írtam fel, hogy mikor szopizott és mennyit. Szeretem, hogy olyan egyszerű használni (tegyük hozzá, hogy androidos telefonon…), és hogy gyakorlatilag úgy variálom, ahogyan szeretném. Nagyon sok applikációt ki lehet vele váltani, és természetesen ez is fut a gépen és a mobilomon is.

Baby Monitor 3G

Ez egy babafigyelő alkalmazás, aminek nagyon örülök, hogy megtaláltuk. (Igazából ezt is Évi barátnőméktől lestük el.) A használata fizetős, de ez volt az egyetlen ilyen applikáció, ami iPhone-on és androidos telefonon is jól fut. És még mindig sokkal olcsóbb, mint babafigyelőt venni. Ráadásul így nincs még egy tárgy az otthonunkban, amit tárolni kell és magunkkal vinni, ha megyünk valahová (és gondolni rá, hogy el ne felejtsük).

Két eszköz kell hozzá, két mobiltelefon vagy tablet. Elvileg egyszer lesz desktop verzió is, de most még csak Macbookra érhető el. Mivel nekünk nincs tabletünk (sem Macbook-unk), az egyik régebbi telefonommal szoktam használni (vagy Zoli és az én telefonom is elég szokott lenni, ha elutazunk). Egyszer kell megvenni androidra és egyszer iOS-ra, és nem egy nagy összeg. Azon túl, hogy néha nem találja a wifit, ha távolra teszem tőle, vagy hogy a régi telefon mikrofonja már alig hall meg valamit és nem jelzett (azóta inkább a mostani telefonomat hagyom bent Lenkénél és a másikon figyelem), igazából nem volt még rá panasz.

Azért próbálom keveset használni, gondolom, nem olyan jó, ha van egy mobiltelefon Lenke feje mellett, ami folyamatosan jeleket ad le. (Bár a klasszikus babafigyelő is ugyanezt tenné, csak másik hálózaton gondolom). Mivel alvásidőben én általában a számítógépnél ülök (ahogy most is), nem zajongok nagyon, inkább csak nyitva hagyom az ajtót és hallom, ha Lenke felébred. Csak akkor használom a babafigyelő alkalmazást, ha van itt más is, vagy este, ha Zolival filmet nézünk.

Elsősegély

Szerencsére eddig nem nagyon kellett használnom ezt az alkalmazást, de volt már, hogy végiglapoztam ijedtemben, és elég könnyen kezelhető. Gyakorlatilag végigvezet az elsősegély-nyújtási folyamaton kérdésekkel, például eszméletlen-e a beteg, észlelünk-e nála bizonyos tüneteket, majd a konkrét esetekre fotókkal ellátott utasítást ad. A stabil oldalfektetést is leírja lépésenként. Szerintem nagyon hasznos lehet egy ilyen alkalmazás, amikor valami történik a gyerekkel (vagy bárkivel), és pánikunkban nem emlékszünk, hogy is volt pontosan a lélegeztetés vagy a stabil oldalfektetés. Úgyhogy ott ül a telefonomon, foglal 35 megabájtot és remélem, hogy sosem kell majd használnom.

Scribd

Most jönnek a kényelmi alkalmazások. 🙂 A Scribd nagyjából olyan, mint egy könyvtár a telefonodon (és a számítógépen). Leginkább angol nyelvű könyvek vannak fent, de abból rengeteg, hangoskönyvben is. Szinte mindent megtalálok, amit keresek. Magyarul, németül, spanyolul és más nyelveken is találhatunk könyveket, de sokkal kevesebbet. Viszont vannak dokumentumok is (például jegyzetek, útmutatók, de van, aki beszkennel egy egész könyvet…), ezek közt magyar nyelven is elérhető sok minden. A kiválasztott könyveket az alkalmazáson belül lehet olvasni, könyvjelzőzni, kiemelni magunknak szövegrészleteket, amik rögtön kigyűjtésre is kerülnek és könnyen visszakereshetők.

Fizetős ez az app is, illetve a böngészőből láthatunk egy ingyenes verziót, ami megmutatja, milyen könyvek, hangoskönyvek, dokumentumok találhatók itt, és utóbbiakat olvasni is lehet (letölteni csak fizetős verzióban). Havi 10 dollár alatti összegért havonta 3 új könyvet és egy új hangoskönyvet kezdhetünk el olvasni/hallgatni, amik elérhetők maradnak addig, amíg fizetős tagjai vagyunk a Scribdnek. A dokumentumokat korlátlan mennyiségben böngészhetjük.

Én azért szeretem, mert nem kell könyvet cipelnem magammal a sok babacucc mellett, mindig van nálam egy csomó jó könyv (akinek nincs a mobilján internet, előre le is töltheti a könyveket a telefonjára, hogy aztán offline is elérje). Éjszakai szoptatások idején, amikor még nem tudott fekve szopizni Lenke, nagyon kellett valami, ami ébren tart, ilyenkor jó volt olvasni, és még lámpát sem kellett hozzá kapcsolni. Amíg babakocsiban altattam néha nap közben, a hangoskönyveket is tudtam hallgatni fülhallgatóval mobilról. Viszont azt veszem észre, hogy néha jobban esik a „régimódi” könyvolvasás. Talán a kicsi képernyő az oka, vagy fárasztó tartani szoptatás közben a telefont, de valahogy nem élvezem mindig, bármennyire is hatékony. A nagy kedvenceket papíron is el fogom olvasni, az biztos. De így nagyon sok mindenbe belekóstolhatok, beleolvashatok és eldönthetem, hogy tetszik-e, mielőtt megvenném. Ja igen, minden könyv elejébe bele lehet olvasni 20-30 oldal erejéig a Scribden „megvásárlás” nélkül, így nem „potyára” vesszük meg őket.

(A fenti link ún. „affiliate link”, azaz ha rákattintasz és azon keresztül regisztrálsz, én kedvezményt kapok a Scribdtől. De nem osztanám meg, ha nem szeretném és használnám napi szinten és nem ajánlanám szívből.)

Instapaper

Ez egy nagyon egyszerű könyvjelző-kezelő alkalmazás. Nincs rajta semmi flinc-flanc, eltehetjük a minket érdeklő cikkeket és egy nagyon egyszerű, reklám-mentes felületen olvashatjuk őket, amikor van időnk. Mintha a saját újságunkat állítanánk össze. 🙂 Lehet mappákat létrehozni, én például ide teszem el a blogra használható képeket is, amikbe belefutok. Mobilos és böngészős verziója is van, viszonylag új felfedezés nekem, de nagyon megszerettem. Szintén jól jön, ha olvasnék valamit altatás közben.

Facebook Groups

Szerintem a legtöbbünkkel előfordult már, hogy meg akart nézni valamit a facebookon, és aztán csak görgetett és görgetett, aztán véget ért az a 10 perc szabadidő és nem intézett el semmit, amit akart. Sok anya használja a facebookon a csoportokat – gyerekruha adás-vételre, gyereknevelési, szoptatási, mozgásfejlődési kérdésekre, háztartási témákban. Néha örülnék, ha csak a csoportjaimról kapnék értesítést, és arról nem, hogy XY mit posztolt. A Groups egy ilyen alkalmazás, kizárólag a facebookos csoportokat kezelheted vele, nem csábulsz el máshová. Persze a csoportokban is lehet görgetni és görgetni, de akkor is kevesebb a lehetőség, mint a facebookon. És mint tudjuk, néha a kevesebb több. 😉

F.lux

Ha már altatás közbeni olvasgatás: tudtátok, hogy a számítógép és a mobilok kékes fénye nehezíti az alvást? Az újabb mobilokban már lehet állítani, hogy mennyire legyen meleg a kijelző fénye (legalábbis az enyémen lehet, és nem egy csúcsmodell), de ha a Te mobilodon nincs ilyen, letöltheted rá a f.lux alkalmazást, ami az esti órákban egyfajta szűrőként működik a képernyődön. Amíg a régebbi telefonom volt bent Lenkénél babafigyelőnek, alkalmaztam rajta ezt a szűrőt, hogy ne zavarja őt a kék fény.

Ovia Pregnancy Tracker

Ez egy olyan, angol nyelvű applikáció, amiben a terhességeddel kapcsolatban vezethetsz gyakorlatilag mindent. Nagyon szerettem, amikor várandós voltam. Nem csak azt mutatja, hogy a baba épp akkora, mint egy babszem, vagy egy süni (amit nagyon jól esik az embernek nézegetni :)), de minden héten kapunk egy cikket is arról, hogy mi történik éppen a pocakban, hogyan fejlődik a kicsi. Az ember vezetheti a tüneteit, és ha veszélyes tünetegyüttest vittünk fel, kapunk értesítést, hogy talán beszélni kellene az orvosunkkal. De alapvetően pont nem paráztatós ez az app, sokszor innen kaptam megnyugtatást, hogy amit érzek, az teljesen normális. Utána lehet olvasni a tüneteinknek benne, és a terhességünk előrehaladtának megfelelő cikkeket is ajánl. A tünetek mellett az alvásunkat és a súlyunkat is feljegyezhetjük, illetve a különböző orvosi időpontjainkat és hogy mit akarunk ott megkérdezni. Valószínűleg még sok mást is, de már egy éve nem használtam ezt az alkalmazást. 😉 Mindenesetre jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki beszél angolul és szeretne egy helyet a terhessége összes információjának tárolására.

Ezek azok az alkalmazások, amik az én életemet megkönnyítik most, anyaként. Van olyan, amit kihagytam? Mit ajánlanátok még az életünk egyszerűsítésére?

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!