Barion Pixel

Téli kapszulagardrób

Téli kapszulagardrób

Téli kapszulagardrób szimplán.

Egyre több helyről lehet hallani a kapszulagardróbról, aminek nagyon örülök, mert egyre kevésbé tűnik „furcsaságnak”, egyre többen látják azt, hogy megvalósítható és használható a mindennapokban. Így egyre több ember életét könnyíti meg és segít nekik a tudatosabb ruhavásárlásban. Egy kapszulagardrób lényege, hogy kevés, jól kombinálható ruhából sokféle variációt hozunk ki, így kevesebbet kell tárolni, és kevesebbet kell gondolkodni reggel az öltözködésnél. Most megmutatom, én hogyan terveztem meg a téli kapszulagardróbomat.

Azt hiszem, tavaly azért nem működött a kapszula gardróbom, mert nagyon kötött volt az a leírás, ami alapján megpróbáltam összeállítani. Meg volt adva, hogy hány darab felső, alsó és cipő legyen, stb. Amúgy nagyon hasznosnak tűnt a leírás, de nekem ez így nem ment, a felsők között nem tudtam dönteni. Nemrég szembejött egy másik angol nyelvű blogbejegyzés, most ennek alapján próbáltam meg összeállítani, és lám, olyannyira működött, hogy először 18 darab ruhánál álltam meg, amiből 64 variáció jött össze. Aztán még néhány ruhadarabot hozzáadtam a blogbejegyzés javaslatai szerint, hogy még több variációt összeállíthassak. Végül 22 darabnál kötöttem ki, amiből 101 kombinációt tudok kihozni. (A cipők, kabátok, sapkák, ékszerek ebben nincsenek benne.)

Persze az is lehet az oka, hogy most működik a gardrób, hogy az utóbbi egy évben még többet foglalkoztam a minimalizmus (és az örömelv) témájával, és könnyebben ki tudom választani, mi az, amit szeretek, a többit pedig elengedni. De azóta arra is rájöttem, hogy nem kell nagyon szigorúan venni ezeket a számokat. Ha engem 11 felső és egy farmer tesz boldoggá, akkor kicsit kevésbé lesz jól kombinálható a ruhakollekcióm, de mégiscsak olyan dolgokat fogok viselni a mindennapokban, amik örömet okoznak, és ez a lényeg.

Leírom, hogy most milyen lépéseket követtem a a Nourishing Minimalism nevű amerikai blogon megjelent vendégbejegyzés alapján. A cikkíró nem nagyon részletezte, hogy milyen ruha-kategóriákból készíti el a kapszula gardróbot, de az írásából számomra az derült ki, hogy csak a felsőruházattal foglalkozik. Tehát sem a fehérnemű, sem az otthoni ruhadarabok, sem a kabátok, cipők, sálak, ékszerek, táskák nem számítanak bele. Nekem ez jól is van így, cipőm, táskám, kabátom elég kevés van, ékszer meg sok, de azokat is hamarosan átnézem, mert nagyon keveset használok közülük. (Pedig tavasszal azok is komoly szelektáláson mentek keresztül.)

1. Válogasd át a ruháidat!

Én ezt már megtettem, így most könnyű dolgom volt, mert csak örömet okozó ruhák voltak már így is a szekrényemben. Azaz voltak nagy örömet okozó és kisebb örömet okozó ruhák, mert azért közülük néhány már kicsit elhasználódott az utóbbi egy évben. A kifejezetten nyári ruhákat eleve félretettem, ezekből nyilván nem válogattam a téli gardróbomba. 🙂

Ha még nem szelektáltad át a ruháidat, a blogbejegyzés azt javasolja, hogy vegyél ki mindent a szekrényből (ez fontos!) és oszd őket négy csoportra:

  1. szeretem és jól áll
  2. talán (jól áll, de annyira nem vagyok oda érte)
  3. elajándékozom/eladományozom
  4. kidobom (kinyúlt, lyukas, foltos, hordhatatlan)

Én úgy tekintettem, hogy nekem az első két csoport van a szekrényemben jelenleg, a korábbi szelektálás után. Ebből kiválasztottam azokat, amiket semmiképpen sem akarok kihagyni a téli ruhatáramból. Ez összesen kilenc darab lett: négy felső, egy ruha és négy pulcsi. Ezekből indultam ki, ez lett a „szeretem és jól áll” kupac helyett.

A kilenc kedvenc

2. Kombináld őket!

Csoportosítsd a ruháidat aszerint, hogy felsők, pulcsik, vagy alsók. Kezdd el felírni egy papírra, hogy az egyes felsőket mivel tudod kombinálni – milyen alsóval, milyen kardigánnal/pulcsival, mit tudsz alá venni. Ha bizonytalan vagy, próbáld fel őket. A kombinációkat számozd meg, így fogod tudni könnyen összeszámolni a végén. Ez a papírra irkálás egy macerás lépésnek tűnhet, de nekem sokat segített átlátni, hogy melyik ruha mennyire kombinálható, és hogy mit kell még bevenni a kapszulagardróbba. Ugyanis ha nincs mivel kombinálni egy adott ruhadarabot, ami nagy kedvenc, akkor át kell gondolni, mit tudnál hozzá választani a „talán” kupacodból, ami sok mindenhez passzolhat. Az a cél, hogy lehetőleg ne legyen olyan ruhadarab a gardróbodban, amit nem tudsz legalább négyféleképpen hordani. Persze maradhat egy-két ilyen is, ha nagy kedvenc, de akkor lesz változatos a gardróbod, ha a jól kombinálható ruhák kerülnek bele.

Én például ugye nem válogattam alsót a mindenképp megtartandó ruhák közé, de persze tudtam, hogy a két nadrágomra, egy sötétkék kordra és a farmerre mindenképp szükség lesz. 🙂 Aztán ez is kicsit kevésnek bizonyult, és még választottam melléjük egy farmerszoknyát és egy fekete szoknyát. Ugyanígy még egy kardigán is „bekúszott a küszöb alatt” – a kardigánok ugye szuper lehetőséget adnak a kombináláshoz. Érdekes volt, hogy mivel komolyan kerestem a kombinálási lehetőségeket (hogy megindokoljam a kedvenc ruháim hasznosságát a gardróbban :)), több olyan összeállítást is kitaláltam, ami korábban eszembe sem jutott. Már megérte ez a folyamat! 🙂 A további variálhatóság érdekében bekerült még néhány nagyon alapvető ruhadarab: egy fekete és egy szürke garbó, illetve egy fehér és egy barna hosszú ujjú póló. Ha már itt vannak, ezekhez is felírtam, hogy mivel tudom még kombinálni őket, amikor nem a „kezdő kilences” csomaghoz használom őket aláöltözetként. Csak ezekből is összejött 35-40 kombináció.

3. Alakíts rajta!

A cél az lenne, hogy 20-40 ruhadarabból összejöjjön 65-80 összeállítás.

Ha ennél több van, akkor vedd ki azokat, amiknél kevesebb a kombinációs lehetőség. Persze ha ez a kedvenc ruhadarabod, akkor maradhat, de ne legyen túl sok az ilyen ruhából.

Ha ennél kevesebb van, akkor keress tovább a „talán” kupacodban, ami jól kombinálható és tényleg szereted is. Nálam ez utóbbi volt a helyzet, 18 ruhadarabból volt 64 kombinációm, gondoltam, még egy párat hozzáadok. Mivel ismerem magam, hogy folyton az a bajom a ruhatárammal, hogy nem elég színes, és mivel az utólag hozzáadott aláöltözős hosszú ujjú garbók és pólók sem ezt a csapatot erősítették, én ilyeneket válogattam be inkább. Van olyan, ami csak négy kombinációt hozott, de belefért. Egy szép ujjatlan felsőt is választottam, amit aláöltözettel és többféle kardigánnal is lehet hordani, és ez önmagában 20 új összeálítást hozott!

Felsők, kardigánok, nadrágok, szoknyák

Így végül 22 darab ruhánál maradtam, amiből 101 összeállítást lehet kihozni. Ez azt jelenti, hogy a tél három hónapjában egyszer sem kell pontosan ugyanazt az összeállítást felvennem! (És az ékszerekkel, cipőkkel, kiegészítőkkel még nem is játszottam.) Persze kíváncsi vagyok, hogyan fog működni ez a gyakorlatban, mert vannak összeállítások, amikre jobban hajlok, és nyilván nem fogom észben tartani, hogy mi volt már rajtam. Egyébként a blogbejegyzés szerzője még kis kártyákat is javasol, amikre felírsz (fotózol?) egy-egy összeállítást, ezeket olyan sorrendbe teszed, hogy egymás mögött ne legyen két hasonló, és akkor reggelente még annyit sem kell gondolkodnod, hogy a 22 ruhadarabodból mit vegyél fel, csak kihúzol egy kártyát és az megmondja Neked. Miután a döntéseink hatékonysága egyre csökken egy napon belül minden egyes meghozott döntést követően, van, akinek ez nagy segítség lehet. Én egyelőre ezt nem tervezem használni, meglátjuk, mennyire tudok enélkül is változatosan öltözködni.

Pulóverek és aláöltözetek (innen még hiányoznak a most fehérneműként hordott pántos pólók)

Mi legyen a többivel?

Az utolsó két lépés, hogy a megmaradó ruhákat tedd vissza a szekrényedbe, a maradéktól pedig szabadulj meg. Ez azt feltételezi, hogy olyan kapszula gardróbot állítottál össze, ami minden évszakban ugyanaz. Ezt magyar viszonyok között nem tudom elképzelni. A téli hónapokra összeállított ruhatáramban legfeljebb egy-két darab van, amit nyáron is hordanék. Úgyhogy én egyelőre eltettem a most nem használt ruhadarabokat, amiket majd a tavaszi, nyári és őszi kapszula gardróbom elkészítésekor újra átnézek. Ha egy darabot mondjuk egy évig egyikbe sem válogatok be, akkor nyilván elgondolkodom majd rajta, hogy mennyire hordható, praktikus, szeretett ruhadarab ez.

Persze ha még nem voltál túl a szelektáláson, amikor nekikezdtél ennek a folyamatnak, akkor intézkedj az „elajándékozom/eladományozom” és a „kidobom” kupacaiddal kapcsolatban. De a „kedvenc” és a „talán” kupacokat mindenképp megtartanám még egy ideig, amíg minden évszakra nem készítesz kapszulagardróbot.

Az amerikai blogbejegyzés kiemeli, hogy a meglévő ruhákból dolgozik. Szerintem ez Magyarországon alap. 🙂 Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy stylist tanácsai alapján, teljesen új ruhadarabokból alakítsanak ki egy jól működő kapszulagardróbot. Ettől függetlenül ha úgy érzed, valami még nagyon hiányzik, amiből sok kombinációt ki lehetne hozni, vehetsz egy-egy új darabot. Én például arra jöttem rá, hogy kevés a két beválogatott kardigán, ha lenne még egy, azzal még nagyon sok variációt össze lehetne hozni. (Bár egyébként meg ugye fogjam be a szám a 101 összeállításommal… :))

 

Nekem ez a módszer azért tetszett, mert nem csak a kombinálhatóságra koncentrál, hanem arra is, hogy mi az, amit nagyon szeretsz hordani. Más részről pedig azért is jó, mert nincs meghatározva, hogy pontosan 15 ruhadarabod legyen, vagy 33, amihez persze máshol sem kell szigorúan tartani magadat, de azért az ember mégiscsak furán érzi magát, ha a project333-ban 35 ruhadarabja van, nem…? Ez itt egy lazább, stresszmentes megoldás, amin belül kialakíthatod, ami Neked passzol. Remélem, ez a bejegyzés inspirál arra, hogy Te is nekiállj és megkönnyítsd a reggeli öltözködést önmagadnak! 🙂

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!