Barion Pixel

Milyen egy Egyszerűbb gyermekkor szülőcsoport?

Milyen egy Egyszerűbb gyermekkor szülőcsoport?

Milyen egy Egyszerűbb gyermekkor szülőcsoport? szimplán.

Gyakran „Egyszerűbb gyermekkor tréning”-nek fordítjuk, de a szülőcsoport pontosabb kifejezés ezekre a találkozókra – ebben a bejegyzésben leírom, miért. Ma már szerencsére rengeteg tanfolyam, képzés, workshop érhető el gyereknevelési témákban is, amelyek elméleti és gyakorlati tudásanyagot adnak át. Ebből a bejegyzésből megtudhatod, mi az, amit egy Egyszerűbb gyermekkor szülőcsoporttól kaphatsz, mi történik ezeken az alkalmakon.

Januárban indul az első (még zárt körű) tréningem, amihez egy kis támpontot szeretnék adni azoknak, akik a jelentkezésen gondolkodnak. Mivel ez a találkozó-sorozat kicsit más, mint sok workshop, tanfolyam, ezért leírom, mi az, amiben nem hasonlít más tréningekre, és mi az, ami ehelyett történik a csoportban.

Az Egyszerűbb gyermekkor szülőcsoport NEM (csak)…

…elméleti tananyag

Azért nem használom (már) a tréning elnevezést, mert a szülőcsoportokban kevésbé az elméleti tananyagon van a hangsúly, sokkal inkább a gyakorlati alkalmazáson. Egy tréninget az ember úgy képzel el, hogy a tréner különböző gyakorlatokon keresztül átad egy elméleti anyagot, amit aztán az ember a tréning után megpróbál alkalmazni a saját életében. A csoportokban éppen azzal foglalkozunk, hogy egy adott elméleti anyagot a saját életünkre alkalmazzunk.

Kim John Payne Egyszerűbb gyermekkor című könyve rengeteg tudást ad át. A felnőtt világ kiszűrése például egy olyan terület, amelyben az ember még sokadik olvasatra is talál új tanulnivalót. Viszont sokszor előfordul velünk, hogy elolvasunk egy jó könyvet, tetszenek is az ötletek, csak éppen nem találunk időt és energiát, hogy a saját életünkbe átültessük ezeket. Végül az egész téma elsikkad, esetleg néha-néha nagy bűntudat mellett eszünkbe jut, hogy igen, ezzel is kellene foglalkozni. A szülőcsoportokban viszont éppen a gyakorlati oldalon van a hangsúly: a könyv témáinak átismétlése után elkezdjük nagyon konkrétan a saját élethelyzeteinkre és a saját értékeinkre szabva megvalósítani a számunkra értékes ötleteket.

…minimalista tanfolyam

Aki olvasta a könyvet, az tudja, hogy az Egyszerűbb gyermekkor túlmutat a minimalizmuson. A fizikai környezet és az időbeosztás egyszerűsítése egy eszköz arra, hogy a gyermekeink egy lassabb, békésebb gyermekkort élhessenek meg és a családunk hétköznapjai is nyugodtabbak legyenek. A lelki lázról, a felnőtt világ kiszűréséről és a ritmusról szóló fejezetek viszont sokkal inkább gyermeknevelési témák, mint gyakorlati minimalista útmutatók. Ezekben arról olvashatunk (és beszélhetünk a csoportban), hogy hogyan tehetjük gyermekeink számára barátságosabbá, biztonságosabbá a világot.

A kiszámíthatóbb élet, az, hogy nem terheljük őket felesleges információval, és hogy türelemmel fordulunk feléjük, amikor túlterheltek és kétségbeesettek, segítenek jobb kapcsolatot ápolni gyermekeinkkel. Ehhez sokszor nem elég az elméleti tudás, mert hiába tudom, hogy jó lenne türelemmel fordulni a kislányomhoz. Ha egyszer ez a türelem nem belülről fakad, ő is érezni fogja, hogy itt valami nincs rendben. Ehhez is kapunk eszközt a szülőcsoportok során, amelyeket együtt (és két alkalom között otthon is) gyakorlunk.

…beszélgetés

Bár a csoportok fontos része, hogy egy bizalomteli, elfogadó légkört hozzunk létre, amelyben mindenki szabadon oszthatja meg a nehézségeit, kételyeit, mégsem csupán erről van szó. A beszélgetéseknek is van kerete és célja, s így közelebb visznek minket ahhoz, hogy gyakorlati változásokat hozzunk az életünkbe. A beszélgetésen kívül játszunk, alkotunk, relaxációs gyakorlatokat is végzünk a csoportokban, ezek segítségével is haladunk a célunk felé. Azt is fontos kiemelni, hogy a szülőcsoportok nem terápiás csoportok; én nem vagyok pszichológus, és a csoportoknak erre nincs kapacitása. Egy adott eszköztárral dolgozunk azon, hogy változásokat hozzunk a családunk életébe. Ha úgy érzed, pszichológus segítségére lenne szükséged, akkor fordulj pszichológushoz; ezzel párhuzamosan eljöhetsz a csoportba is, de itt inkább gyakorlati segítséget fogsz kapni.

Mi történik az Egyszerűbb gyermekkor szülőcsoportokban?

Hét alkalommal gyűlünk össze, amelyek során egyre oldottabb légkörben tudunk egyre mélyebb témákon dolgozni. Szülőként nagy dolgokkal küzdünk meg akár nap mint nap, amelyekről az ember ritkán beszél: a saját magával kapcsolatos kételyeiről, arról, hogy türelmetlen, fáradt, hogy nem lát megoldást egy adott helyzetre. Az első találkozó alkalmával közösen megegyezünk abban, hogy mit várunk egymástól ebben a csoportban – elfogadást, türelmet, azt, hogy a jót feltételezzük a másikról. Ez segít, hogy ezután nyíltan tudjunk beszélni a problémáinkról.

Átismételjük az Egyszerűbb gyermekkor fejezeteit – minden találkozón egy-egy fejezet fő témáival foglalkozunk, és átemeljük őket a gyakorlatba.

Tanulunk egy technikát arra, hogy egyszerűen és gyorsan megtaláljuk az első lépést egy számunkra nyomasztó probléma megoldására. Ezt a technikát a találkozók során a gyakorlás által beépítjük az életünkbe, így az életünk bármelyik területén alkalmazhatjuk.

Megismerünk egy relaxációs gyakorlatot, ami segít türelemmel fordulni a gyermekünk felé akkor is, amikor nagyon nehéz vele.

Olyan megoldásokat tanulunk és gyakorlunk, amikkel a családon belüli (és kívüli) kommunikációnk sokkal tisztább és egyszerűbb lehet, így rengeteg felesleges konfliktustól kíméljük meg magunkat.

Az Egyszerűbb gyermekkor szülőcsoportok ereje abban van, hogy a közös munka során a könyv által adott tudást elmélyítjük, hogy megosztjuk a tapasztalatainkat, hogy kölcsönösen segítünk egymásnak egy-egy nehéz helyzetben. Mindenki a saját életére, értékrendjére szabva tervez változásokat az életében, amiket a két találkozó között megpróbálunk megvalósítani. A következő találkozón megbeszéljük a tapasztalatainkat, ez is ösztönöz arra, hogy kitartsunk a vállalt változásunk mellett. Az én feladatom Egyszerűbb gyermekkor tanácsadóként az, hogy segítsem a csoport hatékony működését, és persze az, hogy irányítsam azt, levezetve a különböző gyakorlatokat.

Ha szeretnél egy ilyen szülőcsoporton részt venni, kövesd a facebook oldalamat, és/vagy iratkozz fel a hírlevelemre, hogy biztosan értesülj a következő induló csoportról! A hírlevélben a legfrissebb blogbejegyzéseimet és más tartalmat is megosztok, ezért is érdemes feliratkozni.

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!