Barion Pixel

Békés téli szünet

Békés téli szünet

Békés téli szünet 1920 1280 szimplán.
A téli szünet a lazaság időszaka. Ilyenkor lehet egy kicsit több édességet engedni a gyerekeknek, egy kicsit tovább fent maradni, egy kicsit elengedni a gyeplőt. Ez rendben is van egy ideig – de a szünet vége felé sok szülő figyeli meg a gyerekén a túlpörgés és a kimerültség jeleit, egyre több a kiborulás és a „hiszti”. Az Egyszerűbb gyermekkor négy pillére segít, hogy megelőzzük ezeket a nehéz pillanatokat.
A blogbejegyzést egy angol nyelvű podcast-interjú inspirálta Carrie Thomas Scott-tal, aki pszichológus és Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó, Kim John Payne-nel együtt dolgozik az Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó képzésen.
Az Egyszerűbb gyermekkor a fentebb leírt „kiborulásokra” a „lelki láz” kifejezést használja. Ahogyan beteg sem önszántából lesz egy gyerek általában, a nehezen kezelhető viselkedés sem azért van, hogy bosszantson minket – bármilyen nehéz is ezt elhinni, amikor épp egy ilyen helyzetet próbálunk kezelni! Ha úgy tekintünk erre a viselkedésre, mint a lelki túlterheltség következményére, akkor máris könnyebben birkózunk meg vele. Ilyenkor hasonló megoldásokat alkalmazunk, mint amikor fizikailag beteg a gyerek – lemondjuk a programokat, egyszerű ételeket eszünk, sokat pihenünk, jobban figyelünk rá, egyszerűsítünk. Az Egyszerűbb gyermekkor négy pillére alapján történhet ez az egyszerűsítés, ami a jövőbeni hasonló helyzeteket is segít megelőzni. Ezekre a területekre figyelve a karácsonyi ünnepek is nyugodtabban telhetnek.

1. Fizikai környezet

Azt már sokan tudjuk, hogy a rendetlenség még a felnőttek számára is stresszforrás – egyszerűen túl sok inger a szemnek, túl sok információ, túl sok figyelemelterelő tényező. Mivel a gyerekek érzékenyebbek, ez a hatás is erősebb náluk. Karácsonykor a fizikai környezetben is több az inger: karácsonyi dekorációk, villogó fények, hangos zene, több játék. Ezért szülőként érdemes arra figyelnünk, hogy karácsony előtt rendet tegyünk, szanáljunk néhány dolgot, és a játékok közül is kevesebb legyen elöl, így elférnek majd az újabb szerzemények is.
Az otthonunk dekorálásánál is próbáljunk mértékletesek lenni. A villódzó fényeket nem ajánlom olyan lakásba, ahol kisgyerek van. A kékes fény pedig nehezíti az alvást, ezért inkább a meleg fényű, folyamatosan világító fényeket részesítsük előnyben. Ha egyáltalán lesz égősor – hiszen néhány (biztonságosan elhelyezett) gyertyával is nagyszerű hangulatot teremthetünk. A díszek közül azokat vegyük elő, amelyek valamiért fontosak a számunkra. Ilyenkor nyugodtan alkalmazhatjuk az örömelvet is – azaz feltehetjük a kérdést, hogy az adott dísz mélyen, legbelül örömet okoz-e nekünk. Én idén nyáron, a lakás szelektálásakor néztem át ezeket is, és csak néhány darabot tartottam meg. Így is nagyon hangulatos most a feldíszített lakásunk.

2. Ritmus

Míg a felnőttek számára a kiszámíthatóság sokszor unalmas lehet, a gyerekeknek nagy biztonságot ad. Nekik még a világ nagy része ismeretlen, ezért szükségük van kapaszkodókra. A napi, heti, éves rituálék ilyenek – a gyerekek megkönnyebbülnek, hogy most valami olyan következik, amit már ismernek. (Erről a témáról bővebben mesélek a Lassítás gyerekkel című online tanfolyamomban.)
Figyeljünk ezekre karácsonykor is! Az nagyszerű, ha vannak karácsonyi rituálék – az adventi szokások, a fa díszítése, séta a kivilágított utcákon, vagy a minden évben megszokott zserbó a nagymamánál. De az is fontos, hogy próbáljuk meg tartani a napi rutint: legyen a lefekvés és az ébredés nagyjából akkor, amikor máskor is; próbáljuk az étkezéseket is úgy időzíteni, mint máskor; és ha van esti rituálénk (meseolvasás, stb.), tartsunk magunkat ehhez. Persze előfordulhat, hogy eltérünk a megszokottól, hiszen egy nagy családi ebédnél rengeteg ember igényeit kell összehangolni, és ha mi fél 12-kor szoktunk enni, de a nagymama csak 2-kor éhes, akkor kompromisszumot kell találni. Ha karácsonykor az országot járjátok a rokonokat látogatva, máshol alszotok, szintén nehéz lehet például a lefekvés időpontját tartani. Ilyenkor hasznos, ha a napi ritmus többi részére tudunk figyelni, így ez segít majd visszabillenteni gyermekünket is.
Lehet, hogy a családban néhányan furcsán néznek majd ránk, vagy azt mondják: túl szigorúak vagyunk, hadd legyen a gyerekeknek is karácsony, stb. Nekik elmondhatjuk, hogy egyrészt a gyerekek védelmében tartjuk be ezeket a határokat, másrészt az ő kedvükért is: hogy az együtt töltött időben a gyerekeink kiegyensúlyozott önmaguk lehessenek és így tényleg jó élmény legyen a családi együttlét.

3. Időbeosztás

Karácsonykor gyakori, hogy rengeteg programot próbálunk néhány napba besűríteni: az ország különböző pontjain rokonokat látogatni, esetleg színházba menni, éjféli misére, fényjátékot nézni, kihasználni a sok érdekes karácsonyi eseményt. Fontos ugyanakkor, hogy a gyerekeknek legyen „üres” ideje, amelyben mindezt az élményt megemészthetik. Próbáljunk csendes pihenőket (csendes játékot) iktatni a sok program közé, és a tevékenységeink kiválasztásánál legyünk tudatosak! Ha valahová inkább csak mi szeretnénk elmenni, ne vigyük magunkkal feltétlenül a gyerekeket – a családból valaki biztosan szívesen vigyáz rájuk.
Gyakran azért is szervezzük tele a téli szünetet programokkal, hogy lekössük a gyerekeket. Idén próbáljuk meg másképpen – e bejegyzés tanácsait követve talán nem „vadulnak be” a szünet végére. Ha mégis, vigyük ki őket sétálni, szánkózni, hógolyózni – vagy egyszerűen a játszótérre, ha nincsen hó. Egy skandináv mondás szerint „nincs rossz idő, csak rossz ruha”.

4. A felnőtt világ kiszűrése

Mivel a karácsonyi vendégségek során sokan ülünk egy asztalnál, vagy beszélgetünk egy légtérben, előfordulhat, hogy a gyerekek olyan beszélgetést is meghallanak, ami számukra még felesleges és terhes információ. És itt most nem feltétlen a sokszor karácsonykor előtörő feszültségekre gondolok. Ha anyagi, környezetvédelmi problémákról, politikáról, háborúról, betegségről beszélünk a gyerekek füle hallatára, az képes bennünk szorongást okozni. Ha ők azt hallják, hogy napról napra fogy az orangutánok élőhelye – csak hogy egy nem is annyira véres példát hozzak -, képesek fél éjszaka forgolódni emiatt. Próbáljunk figyelni arra, hogy milyen beszélgetéseknek lesznek fültanúi.
Szintén ide tartozik a képernyő, amelynek sok szülő megfigyelhette túlingerlő és a kapcsolatteremtést megnehezítő hatását. Persze, meg lehet nézni egy-két karácsonyi filmet, de azt azért próbáljuk meg elkerülni, hogy a gyerekeket fél napra a tévé elé ültetjük, hogy mi felnőttek végre nyugodtan beszélgethessünk. Az esti filmnézés is megnehezítheti a nyugodt alvást, ezt vegyük figyelembe.
A fenti ötletek egy kis tudatosságot és talán tervezést is igényelnek a részünkről, cserébe viszont segíthetnek abban, hogy az ünnepek békésebben teljenek. Ha alkalmazod a tanácsaim bármelyikét, szívesen venném, ha megírnád nekem a tapasztalataidat akár itt a bejegyzés alatt hozzászólásban, akár e-mailen (agi-kukac-szimplan.hu). Nyugodt, békés családi karácsonyt kívánok!

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!