Barion Pixel

Tavaszi kapszulagardrób

Tavaszi kapszulagardrób

Tavaszi kapszulagardrób szimplán.

Végül csak eljött a tavasz, úgyhogy összeállítottam a kapszulagardróbomat erre a most már csak két hónapra. És végül csak eljött az idő is, hogy írjak erről ide a blogba. 🙂 A tavaszi hangulattal együtt kitört rajtam a szín- és virágmánia! 🙂 Így ebből a bejegyzésből megtudhatod, hogyan alakítottam ki a meglévő ruháimból igazán színes, de mégis sokféleképpen kombinálható ruhatárat. Azt is leírom, mi volt az utóbbi négy hónap tapasztalata a téli kapszulagardróbommal.

Mit jelent a kapszulagardrób?

Az én megfogalmazásomban olyan ruhatárat, amiben kevés, jól kombinálható ruhadarab van, így változatosan tudunk öltözködni belőle. Ugyanakkor mentesít a túl sok választási lehetőség, a „nincs egy rongyom se”-effektus, és a roskadozó gardrób, a helyhiány alól. A kedvenc ruhadarabjaimra épül, így minden nap örömmel bújok bele az aktuális összeállításba. Én úgy döntöttem, évszakonként más-más gardróbot fogok magamnak kialakítani, hiszen teljesen más ruhákat hordok télen és nyáron. Ebben a bejegyzésben megmutatom, hogy hogyan alakult és milyen lett a tavaszi ruhatáram.

Hogy jön a kapszulagardrób az Egyszerűbb gyermekkorhoz?

Az egyszerűsítés során a gyerekeink ruhatárát is minimalizáljuk, így őket is kevesebb választási lehetőség terheli. Lenke például még nincs két éves, de már szereti kiválasztani, hogy milyen ruhát vesz fel. Így ezen a területen is érvényesül, hogy nem zavarja meg túl sok figyelemelterelő tényező. Néhány hete már közreadtam egy fotót az Instagramon Lenke ruhás fiókjáról, miután átválogattam – majd erről is leírom a tapasztalataimat. Mindenesetre ha a gyerek ruhatára minimális, azt akkor tudom fenntartani, ha ebben is példát mutatok neki.

Ráadásul rengeteg időt nyerek azzal, hogy nem kell reggelente hosszasan próbálgatnom, mi illik össze mivel, és keresgélni a ruháim közül egy olyat, amit szívesen veszek fel. Anyaként pedig minden megspórolt idő aranyat ér. Ha emellett még csinosan fel is tudok öltözni és nem egész nap játszós ruhában vagyok, az jót tesz az önértékelésemnek is, ami egy alváshiányos időszakban eléggé vissza tud esni – szerintem anyaként ezt is sokan ismerjük sajnos. Úgyhogy én csak ajánlani tudom a kapszulagardróbot! 🙂

Az én koncepcióm

Korábban már olvashattad a téli kapszulagardróbról szóló bejegyzésemet is, ahol részletesen leírtam azt a módszert, aminek mentén végül sikerült saját, jól működő minimál ruhatárat kialakítanom. Ez azt jelenti, hogy 22 felsőruházati ruhadarabot hordtam decembertől végül március végéig, mert a tavasz addig váratott magára. (Február végén akartam átnézni a ruhákat, hogy minden évszak három hónapig tartson a gardróbomban is, de a természet másként gondolta.) A felsőruházatba nem számítom bele a fehérneműt, trikókat, harisnyákat, otthoni ruhát, kiegészítőket, cipőket, kabátot. Szerencsére ezekből sem volt sok. Nem az a célom, hogy magamra erőltessek egy kevés darabból álló ruhatárat, amivel villoghatok, aztán a markomba nevetve jól feldobjam még egymillió harisnyával és fülbevalóval. 😉 Bár ez utóbbival nem lenne semmi baj, ha villogást nem számítjuk. 🙂 De elsősorban azért csökkentem a ruháim számát, hogy megkönnyítsem az életem, így a kapszulagardróbba nem számító ruhákat is igyekszem minimalizálni.

A tapasztalatok

Jó tanulság volt nekem, hogy bár beszuszakoltam még két szoknyát a jó kombinálhatóság érdekében a téli ruhatárba, de ezeket a négy hónap alatt egyetlenegyszer sem vettem fel. Talán ha ki kellett volna öltöznöm valahová, vagy ha nem kisgyerekes anya lennék… De a szoknya azt is jelenti, hogy túrabakancs helyett magas sarkú csizmát kell venni (még ha csak három centiset is…) és ehhez hurciban, vagy gyerek után rohangálva semmi kedvem nem volt. Úgyhogy ezentúl próbálok csínján bánni a szuszakolással. 🙂

Így biztos, hogy többször is hordtam ugyanazt a kombinációt, hiszen nem használtam ki mind a 101 lehetőséget, amit összeszámoltam (ráadásul három hónap helyett négy hónapig használtam ezt a gardróbot). Mégsem éreztem úgy, hogy egysíkú lenne az öltözködésem. Inkább azt tapasztaltam, hogy könnyű reggel a választás és jól érzem magam a ruháimban. 🙂 Nem kerestem semmit a félretett ruhák közül, és nem alakult ki „nincs egy rongyom se”-helyzet sem. 🙂

A tavaszi ruhatár

Tehát a hosszú hétvége egyik esős délelőttjén nekiestem a ruháimnak. Két kör KonMari után is úgy érzem, még mindig sok ruhám van. Nálam a csapda a folyamatos súlyingadozás. Ez a szülés után elég általános, de én egész felnőtt életemben jojóztam, bár már rég nem diétázom. Inkább úgy mondanám, vannak olyan időszakok, amikor odafigyelek a testemre, és olyan időszakok, amikor nem. Azért abban bízom, hogy a lelki fejlődésemmel együtt egyre kisebbek lesznek a kilengések a súlyomban is. Mindenesetre most még tartogatok néhány ruhát, adok még magamnak pár hónapot, hogy kialakuljon az új, szülés utáni versenysúlyom (főleg, hogy az utóbbi hónapokban sokat fogytam). De az biztos, hogy ha már minden évszak kapszulagardróbja elkészül, akkor elég komolyan át fogom szelektálni azokat a darabokat, amik egyikbe sem kerültek be.

A néhány kedvenc kiválasztása

Abból indultam ki, hogy KonMarizás után minden ruhadarabomat szeretem. 🙂 De nem mondanám, hogy mindegyik jól áll, valamelyikhez még fogyni kell. És nyilván nem mind szezonális. Azzal kezdtem, hogy a téli és a nyári darabokat félretettem, illetve azokat, amik nem állnak jól vagy még nem jók rám. (De ha Te még nem szelektáltál a ruháid közt az örömelv alapján, akkor először tedd meg!) A maradékból kiválasztottam azokat a ruhákat, amiket semmiképp sem szeretnék kihagyni a tavaszi gardróbból. Na, itt vettem észre, hogy kitört rajtam a flower power, mert míg télen csak kilenc kedvencet választottam, addig most tizenkilencet. Például télen egyáltalán nem is volt sem nadrág, sem szoknya a kedvencek között, most pedig nagyjából hasonló arányban voltak a pulóverek/kardigánok, a pólók/blúzok és a nadrágok/szoknyák.

A kombinációk

A „shortlist” kiválasztása után a következő lépés, hogy a felsőktől indulva egyesével megnézek minden darabot, hogy mivel lehet felvenni. (Milyen alsóval, kardigánnal, pulcsival, anélkül? Esetleg aláöltözettel?) A téli gardróbnál még papírra írtam, hogy hány kombináció lehetséges egy-egy ruhadarabbal. Most ezt lazábbra vettem és fejben számolgattam, egy idő után abba is hagytam, amikor már megvolt a mágikus szám. A módszert leíró amerikai blogger szerint ugyanis legyen legalább 20 ruhadarabunk és abból legalább 65 kombináció – lehetőleg ne legyen a szelekciónkban olyan ruha, amit legalább négyféleképpen ne tudnánk hordani.

Mi történik, ha a kedvenceim nem jól kombinálhatók?

Most a fenti utolsó kitétel volt a legnehezebb a számomra, hiszen a különféle színes, mintás, különböző stílusú, más-más hosszúságú darabok nem mindig kombinálhatóak könnyen. Ekkor jött a sötétkék, szürke és fekete felmentősereg, akik kiegészítették a tizenkilenc kedvencemet még nyolc újabb darabbal – és rengeteg kombinációs lehetőséggel. (Ugye ők is olyan ruhák közül kerültek ki, amiket szeretek, amik szezonálisak, és amik jól állnak, csak éppen nem tartoznak az abszolút kedvencek közé.)

Így 27 darabnál álltam meg. Ez még mindig egy kezelhető mennyiség, és valahol 60 és 80 közötti kombinációt ad ki.

(Ha a Te problémád nem a túl kevés kombináció, hanem a túl sok ruhadarab, akkor nézd meg a téli kapszulagardróbról szóló bejegyzést!)

A végeredmény pedig színes és vidám! 🙂 Szeretek ránézni!

Ha szeretnél a gardróbomhoz hasonló rendezett otthont létrehozni önmagad és a családod számára, amelyben jól érzed magad és lazíthatsz, nézd meg az április 9-én, hétfőn induló online tanfolyamunkat!

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!