Barion Pixel

Ezért imádok szülőcsoportot tartani

Ezért imádok szülőcsoportot tartani

Ezért imádok szülőcsoportot tartani szimplán.

Nem is olyan régen, amikor döntenem kellett, beiratkozom-e az Egyszerűbb gyermekkor tanácsadói képzésre, egy kedves és bölcs barátnőm tanácsát kértem. Tele voltam kétségekkel: mi van, ha nem olyan lesz, mint amilyenre számítok? Mi lesz, ha kidobom a pénzem az ablakon? Mi lesz, ha nem leszek sikeres abban, amit csinálok? A barátnőm rávilágított: a kétségeim a félelemben gyökereznek, míg a vágyam, hogy „bárcsak ez lenne a munkám”, a szívemből jött, egy sorsszerű pillanatban. Számomra ez eldöntötte a kérdést: megyek a szívem után, és meglátom, hová visz.

Persze mondanom sem kell, a képzés nem olyan volt, amilyennek képzeltem – hanem ezerszer jobb. 🙂 Valóban bölcs és mélyen elfogadó emberektől tanulhattam, hatalmas élmény volt. És ami azóta történt… Már rengetegszer hálát mondtam azért, hogy a képzés mellett döntöttem. Bár még csak az időm töredékében tudok tanácsadóként tevékenykedni, így is rengeteg pozitív élmény ért. Egyszerűen érzem, hogy ez az én világom, ez az én témám, ez az én területem. Valódi ajándék, amikor egy csoportot vezethetek, megismerhetem a résztvevőket, kicsit beleláthatok az életükbe, a nehézségeikbe, és segíthetek abban, hogy könnyebb legyen az életük. Időt és helyet biztosíthatok arra, hogy foglalkozzanak a nehézségeik megoldásával. Átadhatok (vagy megerősíthetek bennük) egy szemléletmódot, mely által a családon belüli kapcsolódás kerülhet előtérbe, amely segít, hogy a gyerekeik nyugodtabbak, ők pedig türelmesebbek legyenek. És megteremthetek egy olyan elfogadó közeget, amelyben megnyílhatnak, és amely segít nekik elhinni, hogy jó szülők, és hogy minden tőlük telhetőt megtesznek.

Nagyon jó érzés volt látni, hogy az első szülőcsoportokban milyen erős közösségek alakultak ki. A résztvevők folyamatosan támogatták egymást még két találkozó között is, a facebookon keresztül. Hálás vagyok az őszinte és támogató pillanatokért, és a nagy nevetésekért is, amiket együtt megélhettünk. És talán a legnagyobb ajándék a szívemnek az volt, amikor valaki arról számolt be, hogy a csoportban vállalt egyszerűbb gyermekkoros változása hatására gyermeke kiegyensúlyozottabb lett, vagy amikor sikerült olyan új szokásokat bevezetni, amelyek erősítik a családon belüli kapcsolódást. Mindenki apró sikereinek nagyon örültem.

És amikor az utolsó csoporttalálkozón megkértem őket, hogy név nélkül és kritikusan értékeljék a csoportot, hogy tanulhassak belőle, hálás voltam, hogy kaptam építő kritikát is, ugyanakkor annak is örültem, hogy minden résztvevő hasznosnak találta a csoportot. A gyakorlati tanácsokat és a személyemre vonatkozó visszajelzéseket kiszűrve íme néhány a mondatuk arról, hogy miben segített nekik a szülőcsoport.

„Rengeteg gyakorlatban alkalmazható tanácsot adott, amelyeket sikerült integrálni a mindennapokban. A kezdeti elvárásaimat messze meghaladta tanfolyam, és kihatott életem más színtereire is.”

„Jó volt új embereket megismerni. Nagyon hasznosak az alkalmankénti változás-vállalások. A könyv jó, de a személyes és személyre szabott segítség teljesen más szintre emeli az egyszerűsítést.”

„Segít a tudatosság szintjére eljutni, amiről már nem nehéz a változásokat kivitelezni.”

„A változások mellett az önbizalom is észrevétlenül megnő.”

„Jól felépített a szülőcsoport, nagyon jó, hogy hétről hétre saját vállalásainkról be kell számolnunk, ösztönző.”

„Minőségi javulást hozhatunk a család életébe. Szülői magabiztosságunk javulhat.”

„Gyakorlati alapú, használható mindennapi információk, amik könnyebbé, egyszerűbbé, átláthatóvá teszik a napokat.”

A fentiekből kiindulva gondolhatjátok, hogy már alig várom, hogy szeptemberben elinduljanak az őszi szülőcsoportok. Ha szeretnél részt venni, itt találod a részleteket a Zuglói Pagonyban induló csoportról. Ha az időpont vagy a helyszín nem felel meg Neked, jelentkezz a szintén szeptembertől induló online szülőcsoportra! Remélem, hamarosan találkozhatunk!

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!