Barion Pixel

Interjú egy „Egyszerűbb gyermekkor függővel”

Interjú egy „Egyszerűbb gyermekkor függővel”

Interjú egy „Egyszerűbb gyermekkor függővel” szimplán.
Az első online szülőcsoportom a végéhez közeledik. Az egyik résztvevőt, Bogit kértem meg, hogy meséljen a tapasztalatairól egy interjú keretében. Bogi két kisfiú édesanyja, Dani 4 éves, Barnabás 15 hónapos. A csoportban egyrészt a testvérek közti konfliktusok enyhülésére kereste a megoldást, másrészt a jövő évi lakásfelújításra készült. 
Milyen érzések voltak Benned, amikor belevágtál a szülőcsoportba?
Augusztus elején már érződött itthon, hogy változások lesznek, pedig még csak szó volt róla, hogy hamarosan újra kezdődik az ovi. Dani viszont egyre nehezebben kezelhető lett – sokat ellenkezett -, nehezen aludt el délutánonként és ami a legnehezebb volt, hogy a feszültségét az öccsén vezette le. Gondolkoztam rajta, hogy a zuglói szülőcsoportba járjak-e de nehezebbnek éreztem megoldani ezeket a fix időpontokat hétköznap délelőtt. Így inkább az online csoportot választottam. Ismertem a könyvet, voltam workshopon is, nagy reményeim voltak a csoporttal kapcsolatosan. Fejben, úgy éreztem, tudom a problémáinkra a megoldást de kellett valami ami segít megvalósítani, mert valamin mindig elcsúsztunk és nem jutottunk egyről a kettőre. Szerettem volna békességet itthon és könnyebbé tenni valahogy az ovikezdést.
Mennyiben volt más a szülőcsoport, mint amit az Egyszerűbb gyermekkor című könyvben már elolvashattál?
2,5 évvel ezelőtt olvastam a könyvet – ki is kopott már sok minden a fejemből, jó volt felfrissíteni – de akkor nagyon csak a fizikai környezet rendbetétele maradt meg bennem és az elmúlt években ezt meg is oldottam. Leredukáltam a felhalmozott játékokat és igyekeztem koordinálni a játék özönöket. A szülőcsoport viszont rávilágított arra, hogy a ritmus és a rituálék éppen olyan fontosak, mint a fizikai környezet rendbetétele. Sokat segített, hogy a videókat, összefoglalókat többször megtudtam hallgatni. De a kedvenceim a „képzeld el…” részek voltak, sok erőt merítettem belőlük. A könyv is nagy hatással volt rám, de a szülőport és a gyakorlatok által sokkal jobban beleivódott a mindennapjainkba. Az elmúlt 7 hétben szinte folyamatosan eszembe jutott valami belőle, a csoportban meg is jegyeztem, hogy „egyszerűbb gyermekkor függő” lettem. 🙂
Mi volt az első fontosabb eredmény, amit a csoport hatására elértél?
Nagyon zavar(t), hogy sokat nyomkodom a telefonomat, bár ez már a gyerekek előtti időkhöz képest kevesebb időmet rabolja el, de így is soknak éreztem. Így az első vállalásom az volt, hogy ezt mindenképpen csökkenteni fogom és több időt töltök kettesben a nagyobbik fiammal. Dani szemmel láthatóan lenyugodott, nagyon élvezte a kettesben töltött időket, hogy újra övé a figyelmem.
Hogyan haladtál a továbbiakban? Milyen változásokat vezettél be a családi életetekben?
Több új rituálénk is lett a régiek mellett. Például, a délutáni sziesztákon halk meditációs zenét hallgatunk mese után. Ha nem is aludt el rajta Dani, de megpróbált lazítani. (Azért szerencsére több lett az alvás). Péntek esténként pedig pizza est van – férjem nagy örömére 🙂 – ezzel jelezve, hogy kezdődik a hétvége és az egész család együtt lesz. Reggelente mindig van egy kis összebújás még, egy mese és csak utána kezdjük el a készülődést. (Ezt nagyon szeretik a srácok.) Ami nekem nagy feladat, hogy amikor mind a két fiú velem van, kikapcsolom a mobilon a netet és csak velük foglalkozom, vagy teszem a dolgom, de semmikép se telefonozok.
Mi volt a legnehezebb számodra a hét hét során?
A telefonhasználat nagy feladat, néha vannak „visszaesések”, de igyekeztem kijelölni netezős időket magamnak, hogy azért a fontos dolgokkal haladni tudjak (lakásfelújítással kapcsolatban például). De a kommunikációs készségek közül is volt egy-kettő amihez nagy tudatosság kell a részemről, hogy ne csak eszembe jusson, hanem használjam is az adott szituációban. De az már biztosan megy, hogy ég a fejemben a piros lámpa, hogy mit kell/kellene csinálnom. 🙂
Hogyan oldottad meg, hogy a két gyerek mellett jusson időd a tananyagra, az online találkozóra és a heti feladataidra is?
Szerencsére a férjem meg tudta oldani, hogy időbe hazaérjen szerda esténként és egy órát kapjak az élő beszélgetésekhez.  A videókat pedig többnyire ovi időben hallgattam, vagy a lopott szabad perceimben, „én időkben.” A videós anyagok sokat segítettek a férjemnek is, aki a könyvet nem olvasta. Így könnyebb volt átadni a lényegét a szemléletnek és sokat beszéltünk utána róla.
Mennyire felelt meg a csoport a kezdeti elvárásaidnak? 
Jó volt megismerni másokat akik hasonlóan látják a gyerekes napokat és több jó ötlet is jött amit én is tudtam hasznosítani itthon, annak ellenére, hogy minden család más felépítésű volt.
Mi volt a legnagyobb dolog, amit a csoporttól kaptál? 
Azt hiszem sokkal nyugodtabban és tudatosabban tudtam viselkedni az év egyik legnehezebb hónapjában és meg tudtam könnyíteni a gyerekeknek az ovikezdést. Sokkal jobban vettük a változással járó nehézségeket. Az idejét sem tudom, mikor emeltem fel igazán a hangomat itthon. És bár azt nem mondanám, hogy teljesen megoldódott a testvérkonfliktus – olyan nincs is szerintem 😉 – de nagyon jól el tudnak játszani együtt a szabad játékos időben. Több időt töltünk négyesben is, amit ténylegesen egymásra figyelve teszünk. Összességében a  szemlélet a minden napjaink része lett minden téren. <3 Még látok magam előtt megoldandó feladatokat, de a munkafüzeteket használva már könnyebben meg fogom oldani őket szerintem.
Ha szeretnél Bogihoz hasonlóan részt venni egy online szülőcsoporton, itt megtalálod az aktuális információkat! Szeretettel várlak!

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!