Barion Pixel

Márciusban online szülőcsoport indul!

Márciusban online szülőcsoport indul!

Márciusban online szülőcsoport indul! szimplán.

Március 18-án indul a következő online szülőcsoport, már megnyílt a jelentkezés – március 8-ig koránkelő kedvezménnyel. 😉

Bő egy éve tartok Egyszerűbb gyermekkor szülőcsoportokat, workshopokat, előadásokat és egyéni tanácsadást. Ez idő tapasztalatai szerint az online szülőcsoport az, amivel a legtöbbet tudok segíteni a hozzám fordulóknak. Egyrészt azért, mert a szülőcsoporton az Egyszerűbb gyermekkor összes területével foglalkozunk, egy átfogó képet kaphatunk a módszerről. Másrészt azért, mert azáltal, hogy hét héten keresztül közösen dolgozunk, egy támogató közösség alakul ki, és motiváljuk, inspiráljuk is egymást. Harmadrészt nagyon erős motiváció főleg a „PLUSZ” csoportnál, hogy minden héten van egy online találkozó. Erre készülünk mindannyian, egyfajta határidőt jelent ahhoz, hogy végére érjünk a feladatainknak.

Az online szülőcsoport 7 hétig tart, minden héten videós és írásos tananyagot kapnak a résztvevők az Egyszerűbb gyermekkor egy-egy területéről, majd ennek kapcsán gyakorlati változásokat hozunk létre a saját életünkre szabva. Ezekre a változásokra egymást is inspirálják a résztvevők, de én is segítek a tapasztalataimmal, ötletekkel.

Kétféle módon dolgozunk:
„PLUSZ” csoport: a tananyag megnézése után a kapcsolódó feladatok egy részét egy zárt facebook csoportban, egy másik részét online találkozón oldjuk meg. Ez azt jelenti, hogy heti egyszer, fix időpontban „találkozunk” mindannyian, és közös, illetve páros beszélgetésben építjük be az életünkbe a tananyagot. Azért, hogy az online találkozó kezelhető maradjon, itt a létszámkorlát 10 fő.

„ALAP” csoport: a tananyag megnézése után a kapcsolódó feladatokat egy zárt facebook csoportban oldjuk meg, írásban. Ezt a lehetőséget azok igényei alapján hoztam létre, akik nem tudják vállalni, hogy heti fix időpontban egy órát az online találkozóra szánjanak. Mivel itt nincs online találkozó, nincs létszámkorlát sem.

Éppen ezért azt szoktam javasolni, hogy hacsak nem lehetetlen, hogy a megadott időpontok nagy részén ott legyünk (online), válasszuk inkább a „PLUSZ” csoportot. (A 2019. márciusában induló csoportban az online találkozók keddenként este 6 órakor vannak.) Az „ALAP” csoportot azoknak ajánlom, akiknek semmiképp sem fér bele az időbeosztásukba a heti fix online találkozó, és bíznak abban, hogy tudják önmagukat motiválni, hogy folyamatosan haladjanak a csoport anyagával. Én az „ALAP” csoportban is hetente kiírom a feladatokat, próbálom motiválni a résztvevőket, de azért ott úgy látom, valahogy könnyebb nem reagálni a bejegyzésekre. Természetesen a csoport résztvevői számára a tananyag a csoport lezárulása után is elérhető, és az „ALAP” csoportban bármikor lehet ismételni is. (A „PLUSZ” csoport az online találkozók miatt létszámkorlátos, így itt az ismétlés csak akkor lehetséges, ha esetleg marad egy-két szabad hely.)

Mindenesetre azoktól, akik akár önmaguk, akár az online találkozó által motiválva elkezdik végezni a feladatokat, nagyon pozitív visszajelzéseket kapok. Az egyik legerősebb hatása annak a pár perces gyakorlatnak van, ami által már néhány napnyi gyakorlás után türelmesebbek leszünk gyermekeinkkel. A fizikai környezet rendbetétele sokszor nem megy egyik napról a másikra, de a legtöbben rendet tesznek a játékok közt a csoport hatására, és általában arról számolnak be, hogy a gyerekeik játéka megváltozik: önállóbbak, kitartóbbak lesznek, vagy például elkezdenek jobban érdeklődni a könyvek felé. A ritmus-, időrend-beli változások talán picit több tervezést igényelnek, de a megvalósításuk már viszonylag könnyű, és hatásuk meglepően erős, a gyerekek ezekre nagyon jól reagálnak. Mire a 6. héten eljutunk a felnőtt világ kiszűréséhez, már gyakorlottak vagyunk a heti változások bevezetésében, és még a képernyők és az információk témájában is tudunk olyasmit vállalni, ami pozitívan hat a családunk életére.

„Mellékhatásként” sokan magabiztosabbak lesznek, elkezdenek jobban figyelni, vigyázni önmagukra is, értékelik az anyaként végzett munkájukat, örülnek, hogy hasonló gondolkodású szülőkre találnak. Amennyire csak tudok, a „kötött” tananyag mellett próbálok úgy segíteni a résztvevőknek, hogy közelebb kerüljenek önmagukhoz, nyugodtabbak legyenek, érezzék, hogy elfogadjuk őket. Sokan ilyenkor ismerkednek meg a szuperérzékenység fogalmával is mélyebben (bár ez nem a tananyag része), hiszen egyrészt én és a családom is szuperérzékenyek vagyunk, másrészt érdekes módon, bár a teljes népesség kb. egyötöde tartozik ebbe a személyiségtípusba, az én csoportjaimon és workshopjaimon általában a résztvevők majdnem fele érintett. Valószínűleg bennünk eleve erősebb az igény az egyszerűsítésre. 🙂 Sokaknak felszabadító élmény, amikor rájönnek, hogy ők és/vagy gyerekeik szuperérzékenyek, mert magyarázatot kapnak nagyon sok jelenségre, amit a környezetük furcsáll, esetleg kritizál. Nagyon jó érzés ilyen szempontból is támogató közegben lenni, megismerni azokat, akik hasonló problémákkal küzdenek.

A csoportot végzetteknek egy zárt közösséget is biztosítok, akikkel havonta élőben is találkozunk Budapesten, így a kapcsolat megmarad köztünk, továbbra is támogatjuk egymást az egyszerűsítésben.

Ha érdekel a csoport, mindenképp olvasd el a hosszabb leírást is, itt remélhetőleg minden kérdésedre választ kapsz. Ha mégsem, akkor írj nekem nyugodtan! Szeretettel várom az érdeklődésed!

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!