Barion Pixel

Rendteremtés az otthonomban – utoljára?

Rendteremtés az otthonomban – utoljára?

Rendteremtés az otthonomban – utoljára? szimplán.

Sokat írtam már itt a blogon arról, hogy hogyan haladtam a saját (felnőtt) egyszerűsítési utamon. Idén januártól újabb kört futottam: a Kívül Belül Boldogsággal közös online kurzusunk, a Rendezett Otthon és Lélek tanfolyam mentén tettem rendet az otthonunkban – és valamennyire az életünkben is, bár azt hiszem, ott kevésbé volt erre szükség. Szerettem volna saját tapasztalatot a kurzusról, és persze el is kelt egy-két területen az újabb rendrakás (selejtezni már elég keveset kellett szerencsére). Leírom, én hogyan haladtam, mert nekem sokat segített a kurzus, és így talán Nektek is könnyebb eldöntenetek, érdemes-e csatlakozni.

A minimalista utamon sajnos eddig nem tapasztaltam, hogy csak egyszer kell rendet tenni, a gyerek mellett állandóan változó élet kapcsán hozzánk folyton újfajta dolgok kerülnek be, amiknek helyet kell találni, és ha ezt nem oldom meg akkor és ott, akkor elkezdődik a rendetlenség, a halmozódás. Illetve van még egy fontos szempont, ami miatt én több körben selejteztem: az első selejtezés után elkezdtem élvezni, hogy kevesebb tárgyunk van, és egyre kevesebbre vágytam, egyre több mindenről gondoltam, hogy felesleges, egyre könnyebbé vált az elengedés. Egyre jobban zavart a sok cucc. Ezért nekifutottam még egyszer, és még egyszer. Érdekes és nagyon motiváló volt most mindezt egy tanfolyam mentén, egy csoport tagjaként csinálni.

Az első hét a tervezésről, célok kitűzéséről szólt, és arról is, hogy hogyan legyünk türelmesek magunkkal, ha valami nem sikerül elsőre – ezekben a témákban Csontos Timi tréner és coach segített minket. Január lévén én nemrég csináltam éves célkitűzést, de még így is hasznos volt, új szempontokat hozott be és nagyon praktikus ötleteket kaptam. Fontos tanács volt, hogy azt is tervezzük meg előre, mikor foglalkozunk a tanfolyammal. Én ezt csak heti bontásban tudtam megcsinálni, de így is működött, viszont mindenképp szükségem volt erre, hogy ne maradjak le. Ugyanezt szoktam javasolni a szülőcsoport résztvevőinek, hogy el ne veszítsék a fonalat menet közben. Persze betegség közbejöhet (és jött is), de akkor is könnyebb visszatérni az anyaghoz, ha tudjuk, hogy mit kell átütemezni. Nagyon tetszett, hogy a mindfulness fontosságáról is beszélt Timi, mivel szerintem manapság kulcsfontosságú az, hogy megtanuljunk valamilyen módon kikapcsolni.

A második héttől megkezdtük az otthonunk rendbetételét, témakörök, illetve helyiségek szerint, Cserta Szandra otthonszervezési tanácsadó segítségével. A ruhákkal kezdtük, hiszen ez a legegyszerűbb terület az induláshoz: a legtöbb embernek sok van, és viszonylag egyszerű megállapítani, mi az, ami örömet okoz nekünk. Itt nekem elég könnyű dolgom volt, a ruhákat már sokszor átszelektáltam, de megint kikerült jó néhány darab, ami nem volt tökéletes. Itt látszik, hogy az egyszerűsítésben mindig (de legalábbis sokáig) van hova fejlődni. 🙂

A ruhák után következett a konyha, majd a nappali és a közös terek, illetve a fürdőszoba. Itt a legnagyobb eredményt a konyhában értem el, ahol továbbra is probléma nálunk, hogy nincs meg mindennek a helye. Jó ideje készülünk elköltözni, így sokáig halogattam a rendbetételét, mert „majd az új helyen már jó lesz”. De meglepődtem, mennyi változást tudtam még ebben a viszonylag kicsi konyhában is létrehozni. Üres lett a konyhapult, és a konyhaszekrények tetejéről is eltűnt a rumli. Ezt fenntartani még kihívás, de még így is jobb helyzetből indulunk, és tudom, mihez kell visszatérni. (Egyébként a kurzushoz ajándékba kapjuk Szandra e-könyvét a rendezett konyháról, azt még el sem kezdtem, de az új otthonunk kialakításához mindenképp elolvasom!)

A konyha után részben egy betegség miatt kicsit lemaradtam, illetve azért is, mert azt gondoltam, a nappalink „veszett fejsze nyele”. Végül itt egy amúgy is tervezett bútorcsere hozott megoldást, illetve adott új lendületet. Nálunk sajnos a nappaliban lakik minden kacat, tárolóhely szempontjából elég szerencsétlen kialakítású a lakásunk, úgyhogy nagy kihívásnak tűnt ez, és bevallom, a papírok még mindig nincsenek rendben. De azért itt is lett egy minőségi változás, illetve még folyamatosan alakul. A fürdőszoba megfelelő (zárt) tárolók hiányában szintén kemény dió. (De majd az új helyen…!) Azért ehhez is kaptam inspirációt, és dolgozom azon, hogy egyre inkább a kikapcsolódás és a feltöltődés tere lehessen, ne pedig egy háztartási helyiség, teledobálva fürdőjátékokkal…

Ezután következett a gyerekekhez kapcsolódó négy hét, ami nálunk szakmai ártalomként rendben, illetve folyamatos kezelés alatt van. (Egyre inkább próbálom hangsúlyozni azoknak, akik hozzám fordulnak, hogy szerintem nincs olyan, hogy egy család tökéletesen megfeleljen az Egyszerűbb gyermekkor elveinek. Az élet folyamatos változás, főleg gyerekek mellett. Mindig új helyzeteket kell kezelni, hol ez megy jobban, hol az. Tehát én is csak „folyamatosan kezelem” az újonnan adódó helyzeteket, sosem valósul meg minden tökéletesen.) Az első héten én adtam egy kis elméleti hátteret a rendrakáshoz, illetve az Egyszerűbb gyermekkorhoz. Ezután Szandra következett a gyakorlati rendrakással, majd a kicsi kori emlékek kezelésével – tudom, ez sokaknak kihívás, úgyhogy nagyon hasznos szerintem, hogy ezt is tartalmazza a kurzus. A gyerekekről szóló utolsó hét megint Egyszerűbb gyermekkoros, itt arról beszélek, miről szól még ez a módszer a tárgyakon túl: a ritmusról, időrendről, a felnőtt világ kiszűréséről.

Az utolsó három hétben ismét Timié lett a főszerep, aki nagyon sok hasznos információt adott át arról, hogyan tudunk fókuszálni a számunkra fontos kapcsolatokra, hogyan tehetjük azokat jobbá, hogyan tudunk úgy kommunikálni, hogy valódi megértés szülessen köztünk. Az Egyszerűbb gyermekkor szülőcsoportokban is külön hangsúlyt fektetünk erre, de Timi más szempontokból közelíti meg a kérdést – beszél együttérzésről, aktív hallgatásról, a másik támogatásáról, énüzenetekről. Sokan jelezték már vissza a csoportban, hogy mennyire hasznos volt nekik ez az utolsó pár hét, ami a kapcsolatainkról szólt. Végül, az utolsó héten ahhoz kaptunk segítséget, hogy hogyan tartsuk fent a rendet, hogyan alakítsunk ki olyan szokásokat, amik segítenek ebben. Azt hiszem, nekem mostanáig ez maradt el, ezért kell újra és újra rendet tennem és szelektálnom. Erre az utolsó hétre még mindenképpen fogok időt szánni, bár azt hiszem, ezt is apránként oldom meg, hiszen a tapasztalataim szerint egyszerre csak egy-két új szokást érdemes bevezetni.

Összességében azt gondolom, hogy ez a tanfolyam nagyon kerek lett, és örülök neki, hogy most én is végigcsináltam, tanulhattam Szandrától és Timitől. Egy dologra érdemes figyelni: hogy tényleg ütemezzük be előre, mikor foglalkozunk a kurzussal. Teremtsünk rá időt, mert nagyon megéri, komoly változásokat hozhat az életünkbe.

Ha Ti is kipróbálnátok ezt a kurzust, itt tudtok jelentkezni.

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!