Barion Pixel

Végre valami, ami még engem is karácsonyra hangol!

Végre valami, ami még engem is karácsonyra hangol!

Végre valami, ami még engem is karácsonyra hangol! szimplán.

Nem vagyok az a típus, aki már november elején a karácsonyra készül. Sőt, felnőtt életem nagy részében december elején kezdtem észbe kapni, és őrült stressz volt mindig az ajándékok beszerzése, elkészítése. Rendszeres volt, hogy 23-án késő éjszakáig varrogattam, ragasztgattam, csomagoltam az ajándékokat. Aztán ez megváltozott, ahogy anya lettem – szükség volt a tervezésre, különben esélyem sem lett volna. 🙂 Ráadásul ahogy Lenke nő, egyre inkább kezdek ráérezni az ünnep varázsára, az ő szemén keresztül nézni az egészet. De azon azért én is meglepődtem, hogy idén november elején teljes karácsonyi lázban égek. Bár tudom az okát: a JaMese zenekar Zenés adventi kalendárium című albuma hozott ilyen jó hangulatba.

Az album dalai Szabó T. Anna tavaly megjelent, Adventi kalendárium című kötetének verseit zenésítik meg. Ebben a könyvben az adventi időszak minden napjára jut egy gyerekvers (bár szerintem ezek a versek a felnőttek számára is élvezhetők). Tavaly nagyon szemeztem ezzel a verseskötettel, de végül nem szereztük be az adventi időszakra, pedig voltak ötleteim, hogy milyen rituálékat lehetne általa kialakítani. Azt hiszem, részben az én hiányosságom is, hogy a versekkel nehezebben tudok mit kezdeni. Na de a zene…!

Számomra magával ragadó ez az album,

amit a JaMese zenekar (és a közreműködő más művészek, akik között ott van Palya Bea és Ferenczi György is!) alkottak ezekből a versekből. Még nincs egy hete, hogy először hallottam a dalait, de azóta folyamatosan ezeket dudorászom. Sőt, Lenke is már jó néhány dalrészletet megtanult, ugyanis folyamatosan ezeket a dalokat szeretné hallgatni, már megvannak a saját (pillanatnyi?) kedvencei. Annyira jól sikerült megragadni ennek az időszaknak a hangulatát a zene által is, hogy én már alig várom, hogy karácsony legyen. 🙂

Amikor először hallgattam végig az albumot, itthon takarítgattam Lenkével. Nem gondoltam volna, hogy így takarítás közben, különösebb ráhangolódás nélkül is annyira magával ragadnak a dalok, hogy lesz, amin el is sírom magam.

Van benne mélység, meghittség, kuckózás, bolondosság, boszorkányosság, mese és igazi bulizós dalok is.

A versek számomra sokkal inkább életre keltek, most tudom igazán csodálni az írónő játékait a szavakkal – ehhez biztosan hozzájárul, hogy a JaMese már jó ideje kísérletezik a halandzsa-énekléssel, és a szavak hangzásának játékát szerintem nagyon jól ki tudták emelni. Na, de nem vagyok zenekritikus, csak laikus dúdolgató. És Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. 🙂 Úgyhogy inkább arról írok, miért jó ez az album azoknak a családoknak, akik szeretnének kicsit lassítani adventkor (is).

Az Egyszerűbb gyermekkor című könyvből tudjuk, hogy mennyire fontos a gyerekek számára rituálékat kialakítani. Biztonságot, kiszámíthatóságot ad nekik, amiből a mai rohanó, folyton változó világunkban egyre kevesebb van. A napi szintű rituálék mellett, amelyek a mindennapi kiszámíthatóságot adják,

a hosszabb távú, akár évente visszatérő rituálék a családi összetartozást erősítik meg: „Ez a mi családunk, ezek a mi szokásaink.”

Amikor a szülőcsoportjaimon arról kérdezem a résztvevőket, gyerekkorukból milyen rituálékra emlékeznek, szinte mindannyian említenek karácsonyi szokásokat. Mikor sütötték meg a bejglit, mi volt a karácsonyi menü, hogyan került a karácsonyfa a lakásba, mit énekeltek a fa alatt. Az adventi időszakból kevesebben emlékeznek ilyen rituálékra – talán a várakozás időszaka az utóbbi években hangsúlyosabbá vált, mint gyerekkorunkban volt.

Emese, a zenekar énekesnője tökéletesen megfogalmazta, hogy miért válik egyre fontosabbá az adventi időszak az egyre jobban rohanó világban – ahol végre egyre többen fedezik fel a lassítás fontosságát: „Régen október végén november elején még bőven a kinti munkák bevégzésén volt a fókusz. Az emberek a hosszabb, hideg időszakokra készültek. Nyilván 2019-ben egy városi létben ez már nem releváns, bekapcsoljuk a termosztátot és meleg van, elmegyünk a boltba és van ennivalónk. Ezért sokkal nehezebbé vált megtalálnunk az ünnepi hangulatot. Nincsenek rituáléink és a reklámok tömkelege csak fokozza ezt az üres érzést. Azt hiszem hát, hogy a mai kor emberének ugyanúgy sokat kell küzdenie, hogy végül rátaláljon a szenteste békéje csak más úton. Az ingerek áradatában úgy elfáradunk, hogy semmi kedvünk karácsonykor már mosolyogni, vagyis

az adventi időszak legfontosabb és legnehezebb feladata az elcsendesedésés a befelé figyelés.”

Szerencsére egyre több családban ismerik fel ennek az időszaknak a fontosságát és azt is, hogy nem feltétlen ajándékokkal kell elhalmozni a gyerekeket adventi kalendárium címén. Sok családban a gyerekek karácsonyra már telítődnek az ajándékokkal, programokkal, annyi minden éri el őket advent idején. Így a legjobb, amit tehetünk, az, hogy elkezdjük felfedezni ennek az időszaknak a valódi értelmét, amely a várakozás, a készülődés az ünnepre. (Tudtátok, hogy eredetileg az advent is böjtii időszak volt?) A közös lecsendesedést, hangolódást az is segíti, ha az adventi naptárba élmény, mese vagy más hasonló, kevéssé kézzelfogható dolog kerül.

És ugye itt jön képbe a Zenés adventi kalendárium, amely egy újabb lehetőség a közös családi hangolódásra. Természetesen lehet ezt az albumot adventi naptárként is használni, és minden nap egy újabb dalt hallgatni meg belőle. Mi ezt már ugye elszúrtuk, hiszen teljes a rajongás a családban az album felé, ezért lehetetlen lenne naponta csak egy dalt hallgatni meg róla. 🙂 De azt gondolom, picit idősebb gyerekeknél működhet ez, akik már képesek több türelmet gyakorolni, átérezve a várakozás örömét. Akár a verseskötetet lapozgatva is lehet hallgatni ezeket a dalokat, esténként egyet-egyet, vagy minden nap eggyel többet – bár akkor december 24-ére ez lassan egyórás programmá növi ki magát. Ami nem feltétlen baj, hiszen így az adventi időszakban minden nap egy kicsit több időt szánunk a családunkkal való kapcsolódásra.

De azt hiszem, nálunk a legegyszerűbb rituálé fog működni ezzel a lemezzel kapcsolatban: ezentúl minden év december elsején elővesszük, és rongyosra hallgatjuk karácsonyig – vacsora után, ajándékkészítéskor, kreatívkodáskor, közös táncoláskor és amikor csak kedvünk tartja. 🙂 Ha Ti is szeretnétek ezt megtenni, akkor keressétek a lemezt CD formátumban vagy streamelve és találkozzunk december 8-án a lemezbemutatón. 😉

Ha pedig tovább hangolódnál az adventre és az ünnepekre az Egyszerűbb gyermekkorral, gyere el az Egyszerűbb ünnepek workshopra, amelyet novemberben Budapesten és Vácon is megtartok.

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!