Barion Pixel

Karácsonyi ajándékozás, egyszerűen

Karácsonyi ajándékozás, egyszerűen

Karácsonyi ajándékozás, egyszerűen szimplán.

Ebben a bejegyzésben azokhoz szeretnék szólni, akik tanácstalanul állnak a karácsonyi listázás jelensége előtt, akik nem értik, miért akarják a szülők kézben tartani még azt is, hogy milyen játékot kap a gyermekük, miért nem választhat az ajándékozó szabadon. Az alábbiakban leírom az Egyszerűbb gyermekkor legfontosabb szempontjait az ajándékvásárláshoz, amely talán segít azt is megérteni, miért tartja sok szülő (köztük én is) ilyen szorosan a gyeplőt, ha ajándékokról van szó.

A gyerek legfőbb feladata a játék

Ma már egyre több kutatás is bizonyítja, hogy a gyerekek leginkább a szabad játék által fejlődnek. A játék elengedhetetlen számukra ahhoz, hogy a különböző fizikai és lelki, szociális készségeket kifejlesszék, hogy agyuk egészségesen fejlődjön. De mit is jelent a szabad játék?

A szabad játék során a gyermek játékába nem avatkozik be felnőtt, vagy külső eszközök.

A gyerekek ilyenkor maguk találják ki, mit fognak játszani, és a szabályokat is maguk alakítják. A több gyerek közti szabad játék is nagyon értékes, de amikor egy felnőtt beavatkozik, akkor már valamelyest útjába álltunk a gyermeki kreativitásnak. Ez nem jelenti azt, hogy a szülő ne játsszon a gyermekével, ennek is fontos szerepe van a gyermek életében, de a nap döntő részében olyan játékot kellene játszania, amit ő talál ki és ő irányít. Természetesen ennek a játéknak lehet kereteket szabni, hiszen vannak biztonsági és egyéb szempontjaink is. (Például – bár szabadnak szabad játék -, ha gyermekünk a kisöcsi fejére lapátolja a hamut a kandallóból, mint nálunk egy családi legendában, annak nem fogunk örülni…)

Hogyan lehet támogatni a szabad játékot?

Szerencsére a szabad játékhoz nem kell túl sok minden – csak idő, tér, és minél egyszerűbb eszközök.

Az időről és a térről már írtam korábbi bejegyzésekben is, de tömören összefoglalva a lényeget: az idő tekintetében az irányított foglalkozások és az olyan aktív időszakok, amikor a gyermekünk másra figyel (koncert, bábszínház, stb.), azaz nem szabadon játszik, még óvodás korban is ideális esetben maximum az időnk egyharmadát teheti ki. A tér szempontjából pedig arra kell figyelni, hogy a túl sok választási lehetőség megterhelő, és emiatt akadályozhatja a gyerekeket a szabad játékban.

Ha gyermekünk folyton unatkozik, pedig ott a sok játék, a legjobb, ha a játékok 90%-át eltesszük szem elől.

Érdemes kipróbálni, tanúsíthatom, hogy rengeteg szülőnek bevált már!

Karácsony közeledtével ezért a szülőknek érdemes arra is odafigyelni, hogy hány játékot kap a gyermekük, hiszen semmiképp sem szeretnénk, ha a jó szívvel adott ajándékok épp a szándékunkkal ellentétes hatást érnék el és akadályoznák a gyermeket a szabad játékban és ezáltal az optimális fejlődésében. Sok szülő ezért kér egy nagy közös ajándékot a családtól, amelynek a gyermek is igazán örül, hiszen nem kaphatja meg bármikor, ugyanakkor nem terheli túl őt az, hogy rengeteg csomagot várja a fa alatt, amelynek kezdetben örül, azonban hamar túlterhelődik általa. Az is jó ötlet, ha a szülő listát állít össze, amelyben olyan ajándékötletek vannak, amiről tudja, hogy hasznos lenne a gyermekének. Ezek között lehet használati tárgy is (mi például idén kulacsot, kötényt, kissámlit és biciklit is felírtunk a listára), amelynek ugyanúgy örül a gyermek és sokáig használja, mégsem adódik hozzá a gyerekszobában lévő játékhalomhoz.

Milyen a jó játékszer?

A minél egyszerűbb eszközökre pedig a kedvenc példám, amikor egy család kiment az erdőszélre, egy tisztásra (ez is szuper „kirándulás”!), és a szülők kicsit aggódtak, hogy mit csinál majd itt a két (2 és 5 éves) gyerek ennyi ideig. Azonban

a gyerekek találtak egy botot, és azzal játszottak órákig: doboltak, főztek, kardoztak, talán varázspálcának is használták…

A természetben töltött idő és az egyszerű, sokoldalúan használható „játékszerek” csodát tesznek a gyerekekkel. Talán fel tudunk idézni ilyen pillanatokat a saját családi életünkből is, amikor a gyerekeket gyönyörűen lekötötte valami egészen egyszerű dolog: egy doboz, egy takaró, néhány építőkocka, aminek rengeteg funkciót adtak szárnyaló képzeletük segítségével.

Ez alapján a legegyszerűbb játékok a legjobbak: építőjáték, baba, autó, labda, stb. Ezzel szemben ha olyan játékokat veszünk a gyermekeinknek, amelyek nagyon egyértelműek, kidolgozottak, azzal megint nem kívánt hatást érhetünk el: a gyerek játékát korlátozhatjuk, vagy meg is akadályozhatjuk. Például

ha csak egy gombot kell megnyomni, és a játék „működik” magától, azt nem tekinthetjük valódi játéknak,

hiszen a gyerek a gomb megnyomásán kívül nem tesz mást a folyamatban. Az a játék, amivel csak egyféleképpen lehet játszani, leszűkíti a gyermek lehetőségeit és korlátozza a fantáziáját. Én egyébként a piacon jelenlévő „kreatív” játékokon is elcsodálkoztam idén, amikor a hároméves kislányunk karácsonyi listáját próbáltam összeállítani. Az ilyen „kreatív” játékok között a legtöbb esetében egy meglévő képet kell kirakni, feldíszíteni, pecsételni, matricázni – valójában minimális teret engedve a kreativitásnak. Tény, hogy a valódi alkotást szolgáló eszközök nagyon egyszerűek, ezáltal nem lehet sok pénzt elkérni értük (legfeljebb a nagyon jó minőségűekért): rajzeszközök, gyurma, papír, olló, esetleg gyöngy, fonal, a természetben fellelhető termések, stb.

Ezért ne lepődjünk meg, ha a rokon vagy ismerős szülő ilyen egyszerű kreatív eszközöket kér a gyermekének, vagy olyan fa játékokat, amik szerintünk egyáltalán nem tűnnek izgalmasnak, és ahhoz képest még elég drágák is. Ilyenkor valószínűleg az történik, hogy a szülő szeretne több rokontól egy, közös, jó minőségű játékot a gyermekének, amelyet ő sokoldalúan és kreatívan tud majd használni. Ugyanígy egy természetes anyagokból készült, tehát drágább babát is érdemes lehet feltenni a listára, hiszen sok-sok évig játszhat vele a gyermek olyan játékokat, amelyek segítenek neki megismerni a világot és feldolgozni az őt ért eseményeket a szerepjátékon keresztül.

Ami mindenképp fontos: a zenélő, villogó játékokat próbáljuk meg kerülni, mivel ezek rengeteg felesleges ingert jelentenek a gyerekek számára, emellett pedig szintén nem adnak sok lehetőséget a szabad játékra. A felesleges ingerekkel nagyon is könnyű telítődni, ez az Egyszerűbb gyermekkor egyik nagy felismerése. Az így felhalmozódott stressz többek között viselkedésbeli problémákat, túlzott éberséget és kontroll iránti vágyat okozhat.

De hová lesz így az ajándékozás öröme?

Sok ajándékozónak nehéz lehet az, hogy nem érzi személyesnek, ha más mondja meg neki, hogy mit ajándékozzon, ha nagy, közös ajándékba száll be, esetleg csak pénzt ad és a szülők megveszik maguk a legjobbnak tartott ajándékot. Bár sokaknak az ajándékozás a szeretetnyelve,

vannak még más módok is, amelyekkel kifejezhetjük a szeretetünket: a szavainkkal, az együtt töltött idővel, az öleléssel, érintéssel (ha erre a gyermek nyitott!), szívességekkel.

Ezek is rengeteget jelentenek, sok gyermeknek többet, mint egy ajándék. Más részről, ha valóban jó ajándékot szeretnénk adni, arra is oda kell figyelnünk, hogy sajnos a játékok között is van olyan, ami (még ha fejlesztőnek is kiáltják ki) inkább csak árt a gyerekeknek, ahogy egyébként a képernyők használata is. Lehet, hogy a karácsonyfa alatt nagyon örül neki a gyermek, de az adott játék hosszú távú hatásait nem tudja felmérni, ez a felnőttek feladata – ahogy nem adunk nekik csokitortát sem reggelire, ebédre és vacsorára, hiába örülnének neki nagyon… 🙂

Ha úgy érezzük, mindenképp szeretnénk valami személyes apróságot is adni a gyermeknek, legyen ez tényleg apróság: egy kis aszalt gyümölcs, egy csomag színes ceruza vagy hasonló. De erről is mindenképp beszéljünk a szülőkkel! Ne állítsunk be a kért ajándékkal és még eggyel karácsonykor, mert így könnyen hozzájárulhatunk a gyermek túlterhelődéséhez, ráadásul a szülő is nagyon bántónak érezheti, hogy nem tartják tiszteletben a kérését. Inkább kommunikáljunk, egyeztessünk, beszélgessünk karácsony előtt (is)! Mondjuk el, mi mit szeretnénk megvalósítani az ajándékozás által (örömet szerezni, erősíteni a kapcsolatot, stb.), és hallgassuk meg a szülőt is, aki mindenkinél jobban ismeri a gyermekét! Lehet, hogy tud egy jobb módot is ennek a célnak a megvalósítására, például egy közös program által.

Legyen a karácsony valóban a szeretet ünnepe, ahol tiszteljük és meghallgatjuk egymást, mindkét oldalról! Mindenkinek boldog, békés karácsonyi készülődést kívánok!

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!