Barion Pixel

Egyszerűbb gyermekkor nagycsaládban

Egyszerűbb gyermekkor nagycsaládban

Egyszerűbb gyermekkor nagycsaládban 2048 1150 szimplán.

Zsuzsi négygyermekes édesanya, az online szülőcsoportot bő fél éve végezte el. Fiai Waldorf óvodába, iskolába járnak, két éves ikerlányai pedig a csoport idején még nem jártak közösségbe. Négy gyermek mellett az ember sokat tapasztal, sok helyzetet megtanul kezelni, így mindig kérdés, mit tud még az ilyen gyakorlott szülőknek nyújtani a szülőcsoport. Erről kérdeztem Zsuzsit ebben az interjúban.

Miért jelentkeztél a szülőcsoportra?

Az Egyszerűbb gyermekkor című könyvet már régóta ismertem, de nem volt időm még elolvasni. Viszont nagyon szerettem volna ezeket az elveket beépíteni a hétköznapokba, ezért nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy a szülőcsoporton élőben foglalkozhatunk ezzel.

Két nagyobb gyermeked Waldorf intézményekbe jár, ahonnan sok mindent ismerhetsz az Egyszerűbb gyermekkor elvei közül is. Mit adott ehhez képest a csoport?

A Waldorf miatt is, és az ismerősi körömből is valószínű, hogy már sok minden megvolt ebből a szemléletből, de nem volt rendszerben a fejemben, nem volt annyira mélyen belém ivódva. Itthon is igyekszünk egyszerű, természetközeli módon berendezkedni, a képernyőket minimalizálni és a napirendet, hetirendet is ahhoz igazítani, hogy a gyerekeknek is legyen lehetőségük itthon hatékonyan lazítani, pihenni, ami tévénézés vagy sűrű programok, találkozások közben például csak látszólag történik meg. De ehhez tudatosság kell minden szinten, ami lehet, hogy elvész néha. Nekem a szülőcsoport, hogy hétről hétre volt egy-egy témánk, ebben segített: a tudatosságot emelte azokon a területeken, amikkel éppen foglalkoztunk. Rá tudtam nézni az életünkre, hogy hogy állunk és hétről hétre meg tudtam valósítani egy-egy kis változást.

Mi volt a legnagyobb eredmény, amit a szülőcsoport hatására elértél?

A csoport során a nagyobb gyerekekkel a saját szobájukat közösen kipakoltuk, selejteztünk, átnéztük az összes könyvet, játékot. Nekem ez egy nagy élmény volt, mert teljesen más oldalukról ismertem meg őket. Nagy meglepetéseket okoztak, mert a nagyobb fiam teljesen kiborult attól, hogy szelektálunk, így tőled ehhez kaptam külön tippeket, hogy hogyan lehet ezt felvezetni finoman, óvatosan. A kisebb fiam, akit érzékenyebbnek, nehezebb esetnek tartottam viszont egy perc alatt eldöntötte mi maradjon, a többi mehetett dobozokba. Azóta is tudjuk tartani az elnyert állapotot. A lányoknak is megcsináltuk, nekik gyorsabban odagyűlnek a dolgok a játékaik közé, ezért nyilván többször ismételni kell, és fenntartani a játékok forgását, de így már sokkal egyszerűbb. Nagyon lehetett érzékelni, hogy mennyire másként viselkednek főleg a kicsik, de egyébként a nagyok is. Sokat hozzátesz az ő nyugalmukhoz, hogy mi veszi őket körül. Ez volt a leglátványosabb.

Az egyik kommunikációs készséget azóta is tudatosan használom. Még most is rácsodálkozom, hogy mennyire hasznos. Amiket a csoporton csináltunk és tanultunk, még most is mélyül. Nem lehet hétről hétre mindent egyből megtanulni, hanem akkor amire fogékony voltam, az egyből beépült, de vannak olyan részek, amik felett elsiklottam. Ilyen szempontból hasznos lenne nekem az ismétlés – szeretném tovább mélyíteni azokat a témákat, amikben még nem mélyültem el. (Az „alap” csoportot akárhányszor lehet ingyenesen ismételni, a „plusz” csoportban a jelentkezők létszámától függően egyszer, hiszen ide egyszerre legfeljebb 10 főt fogadok. De a videós, pdf-es anyag folyamatosan elérhető mindenki számára.)

A „plusz” csoportban igénybe vehető egyéni tanácsadásnak milyen eredményei voltak a számotokra?

Időben pont a nyári szünet elejére jött ki az egyéni tanácsadás. Én nagyon tartottam a nyári szünettől, hogy a négy gyerekkel egyedül leszek. Nagy kihívásnak éltem meg, hogy ezt a három különböző korosztályt (2, 5, 9 évesek) hogyan tudom egyedül vinni úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Ebben nagyon sokat segített az egyéni tanácsadás. Addigra már eltelt pár hét a szünetből, láttam, hogy káoszban voltunk. Mindenki úgy érezte, főleg a nagyok, hogy nem jó nekik, nem kapnak semmit, nem foglalkozunk velük. Sokat akartak tévézni, Nintendóval játszani, nem akartak kimenni a szabadba.

Ahogy beszéltünk a napirendről, hetirendről, nagyon jó ötletet adtál, hogy hogyan lehet hozzáfogni ahhoz, hogy egy családnak az életét időben rendbe tegyük. Ez alapján készítettem egy heti táblázatot, amit a nagyobb gyerekekkel is megbeszéltünk. Szinte azonnal megvolt a hatása. El tudták magukat helyezni a héten, hogy kinek mikor van Viktorral ideje, mikor játszik velük valaki, mikor mit csinálunk, mikor van tévés nap – ez két nap volt, és elég lett nekik. Teljesen megnyugodtak és elkezdtek közösen, ketten játszani. Pedig előtte képtelenek voltak erre, mert állandóan azon gondolkodtak, hogy mit akarnak csinálni egyénileg, nem tudtak kapcsolódni egymáshoz. Egy csapásra megoldódott az egész, és végigment az egész nyári szüneten, mert követtük a hetirendet. Meglepődtem, hogy egy ilyen egyszerű dolog mennyire sokat tud javítani a helyzeten. Most is létre fogunk hozni egy új táblázatot, hiszen mindig újabb és újabb élethelyzetekbe kerülünk, így az időrendet is újra kell gondolni. Ez egy nagyon jó eszköz arra, hogy egy nagyobb, sokemberes családban mindenki úgy érezze, hogy van tere, ideje, megkap mindent, amire szüksége van. És azóta is kérik, hetente többször elmondják, hogy csináljunk ilyen táblázatot, hogy lássák, mikor mit csinálunk. Szerintem ez nekik nagyon nagy biztonságot ad az életben.

Mi volt számodra a legnehezebb a közös munka során?

A videókat előre meg kellett volna néznünk, ez nekem nem sikerült akkor, így csak az online találkozókon vettem részt („plusz” csoport). Még azóta sem pótoltam, pedig jó lenne utólag megnézni – talán majd az ismétléskor sikerül. A csoportnak ez is a nagy ereje, hogy ösztönzi az embert, hogy gyakoroljon, foglalkozzon az adott témával.  Szerintem most már nem lenne ezzel problémám, hogy kicsit nagyobbak a gyerekek és nincsenek folyamatosan velem.

Hogy tudtad megoldani a részvételt az online találkozókon a gyerekek mellett?

Volt, hogy közben főztem. Nem tudtam volna megoldani, ha nem online, mert tényleg annyira sok dolgom van itthon. Ez egy előnye az online csoportnak, hogy nem veszi el az embertől az időt, nem is kell elmenni sehová. Így nem akadály akár többgyerekeseknek, vagy ha valaki más miatt elfoglalt, hogy telefonon kapcsolódjon, akár főzés közben is.

Kinek ajánlanád az Egyszerűbb gyermekkor szülőcsoportot? 

Szerintem bármilyen családos szituációban jó lehet, már egy gyerek mellett is. Nekem hiába van négy gyerekem, minden élethelyzet új annak, aki abban éppen benne van, mert soha nem csinálta még korábban. Az Egyszerűbb gyermekkor olyan eszközöket és szemléletet tud adni, ami a tudatosságot emeli olyan szintre a gyereknevelés és a családi élet tervezéséhez, hogy harmonikusabbá tudjuk tenni a gyerekek életét.

A mai világban mindenki érzi szerintem ezt az igényt. Amikor még nem volt gyerekem, már láttam a környezetemben születő gyerekeket, hogy hogyan árasztja el őket a sok játék, hogyan zizeg, villog körülöttük az egész világ, nem csak a játékok, hanem az utcán is, vagy a tévé, ha megy, akár a gyerekszobában is. Én is elterveztem, hogy én ezt nem fogom csinálni, én kívül akarom tartani a rengeteg felesleges műanyag játékot majd amikor nekem lesz gyerekem, és nem sikerült! Ott találtam magam, hogy nekünk is elárasztotta a lakásunkat a rengeteg felesleges cucc. És ilyenkor már belekerülünk és visz magával az ár… Ebben a szülőknek most kell egy extra segítség, hogy tudatosan tudják szemlélni a világot. Én minden szülőnek ajánlanám ezt a csoportot, aki még nem olvasta az Egyszerűbb gyermekkor könyvet, vagy ha már olvasta, lehet, hogy nem tudta beépíteni az életébe. Itt a csoportban praktikusan össze vannak szedve az információk és az, hogy beszélgetünk róla heti egy órát, nagyon ösztönzi az embert arra, hogy a gyakorlatba átültesse ezeket. Szerintem ez nagyon hasznos.

Ha szeretnéd Zsuzsihoz hasonlóan tudatosabban szervezni a családi életedet, harmóniát teremteni a gyermekeid számára, csatlakozhatsz a hamarosan induló online szülőcsoporthoz, vagy a Vácott induló csoporthoz. Szeretettel várlak!

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!