Barion Pixel

Kim John Payne: Koronavírus-sorozat 2. – Biztonság a rend által

Kim John Payne: Koronavírus-sorozat 2. – Biztonság a rend által

Kim John Payne: Koronavírus-sorozat 2. – Biztonság a rend által 1920 1280 szimplán.

A koronavírus kapcsán kialakult helyzetben Kim John Payne, az Egyszerűbb gyermekkor írója egy podcast-sorozatot adott közre honlapján. Nagyon hasznosnak találtam ezt a sorozatot, mert szokása szerint olyan dolgokra koncentrál és segít nekünk is fókuszálni, mint a kapcsolódás és a gyerekek lelki nyugalma. Bár nyilván nem a magyar helyzetre szabott ez a szöveg – nálunk az otthoni oktatás és a munka mellett nem biztos, hogy minden ötlete megvalósítható, mégis úgy döntöttem, hogy közreadom magyarul is ezeket az anyagokat. Ebben a bejegyzésben a második hangfelvétel anyagát találjátok tömörítve. Olvassátok nyitott szívvel, remélem, valamiben segít Nektek a mostani helyzetben!

(Dőlt betűvel az én megjegyzéseimet olvashatjátok a szövegben.)

Ebben a kialakult helyzetben az egész világon elkezdődtek az iskolabezárások – várható, hogy több időt töltünk a majd gyerekeinkkel. Hogyan tehetjük ezt az időszakot pozitívvá, jól eltöltött idővé?

Ha ezt hallgatod, valószínűleg már elindultál az Egyszerűbb gyermekkor útján, elkezdted a gyermekeid életét, a családi életet egyensúlyba hozni. Ha ez így van, jól felkészültél erre az időszakra, amikor a gyerekek többet lesznek otthon. Könnyebben fog működni, természetesebb lesz ez az időszak. Ha a gyermeked nincs hozzászokva a nagyon pörgős napokhoz, ha már sikerült az időrendeteket kicsit megnyugtatni, ha nincs minden nap valamilyen program iskola után, akkor valószínűleg már megadtad a gyermekeidnek az unalom ajándékát. Ha így van, megszokták, hogy az unalmat kreativitásba fordítsák át. Ha nem akartad minden pillanatban szórakoztatni, tanítani őket, nem próbáltál minden kis szünetet kitölteni valamilyen programmal, órával, baráti találkozókkal, sporttal, akkor a gyerekek kicsit jobban hozzászoktak ahhoz, hogy csak úgy legyenek, alkossanak, motiválják önmagukat. Hogy ne érezzék azt, hogy ha unatkoznak, akkor szükségük van külső beavatkozásra. Ha kicsit is az Egyszerűbb gyermekkor útját követed, a gyerekek már hozzászoktak, hogy otthon legyenek, alkossanak, ne pörögjenek annyira, mint amennyire sok más gyerek pörög. Valójában megépítetted a családod bárkáját a társadalmi özönvíz előtt.

Sajnos más családok most nagyon nehéz helyzetben vannak így, hogy a gyerekek otthon vannak. Volt olyan anya, aki azt mesélte, hogy a gyerekek teljesen megőrültek, a falra másznak. Nagyon együttéreztem vele, mert a nulláról kezdte – nagyon pörgős élete volt a gyerekeinek, így a mostani változás az ő életükben hatalmas volt.

Ezért hihetetlen hasznos, amit eddig csináltál az Egyszerűbb gyermekkor útján, amikor ilyesmi söpör végig a világon. Ez most egy nagyobb dolog, de akár kisebb, egyénibb, családi krízisek esetén is ugyanez a helyzet. Ha a gyermeknek egyszerű, kiegyensúlyozott életet biztosítunk, hagyunk neki időt, hogy kieressze a gőzt, akkor nemcsak motiválni tudja önmagát, hanem ami nagyon fontos, kevésbé fog szorongani. Így, ha ilyesmi történik, az nem borítja meg őt. Hogy úgy mondjam, a kis poharában még van hely, akár az ijesztő dolgoknak is. Nincsen tele ez a pohár a nagyon pörgős, „túl sok, túl hamar” életstílussal, amikor a bármilyen apróságtól megtelhet, túlcsordulhat a pohár, és ez a túlcsordulás szorongássá, viselkedési problémává alakul.

Így csak az, hogy hallgatod ezt a podcastot, hogy tudatos szülő vagy, hogy érdekel, hogyan biztosíts a gyermekeidnek egyszerű és kiegyensúlyozott életet, nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy képesek lesznek kezelni ezt az időszakot otthon, és az őket érintő újdonságokat.

Nem szeretném, ha közülünk, az Egyszerűbb gyermekkor mozgalomban bárki önelégült lenne amiatt, amit mondok – ez szörnyű lenne. Csak azt akarom mondani, hogy fel vagyunk készülve, még ha csak az első lépéseket is tetted meg ebben az előkészületben az utóbbi években. Ez a helyzet akár egy jel is lehet a számodra, hogy jobban ásd bele magad, és tégy további lépéseket. Dönts úgy: többet selejtezünk, több ritmus lesz az életünkben, visszaveszünk a programokból, kevesebbet képernyőzünk, a gyerekek kevesebb felnőtt információt kapnak, mélyebben fogunk kapcsolódni családként (a felsoroltak az Egyszerűbb gyermekkor fő területei, a linkeken egy-egy összefoglaló cikket találsz az adott témában). Még ha most jól is működik minden, fel kell készülnünk a hasonló helyzetekre, „rendbe kell tennünk a hajónkat”.

Sok szülő használja ezt az időszakot a selejtezésre – pincét, garázst, konyhát, kamrát, a gyerekszobát. Ha esélyes, hogy a ti iskolátokat is bezárják, ez lehet a tökéletes pillanat a selejtezésre a gyermekeid játékai, könyvei, ruhái közt, hogy teret csinálj nekik. Mert ha hazajönnek, és ott lesznek 1-2-3 (ki tudja hány?) hétig – itt az északi féltekén már arról is szó van, hogy akár az iskolaév végéig zárva lehetnek az iskolák -, milyen nagyszerű lenne, ha egy tágas térbe érkezhetnének. Mert a kis lényük, kis poharuk eléggé tele lesz. Tele lesz információval, furcsa lesz, hogy nincs iskola… Nem lenne csodálatos, ha olyan környezetbe érkeznének, ami teret ad nekik, miközben odakint nem ez veszi őket körül? A világ összenyom minket, túl sok, ami történik. Míg a világ rendetlennek, kaotikusnak tűnik, milyen nagyszerű lehet, ha a gyerekszoba, játszószoba, konyha rendben van.

Ez nem semmiség, ez nagyon nagy dolog. Azt jelzi a gyerek felé neurológiai, érzelmi szinten, az idegrenszerük alapkövénél, hogy minden rendben van. „Rend van. A szüleim rendbe tették a házat.” És ez azt is jelenti, hogy bizonyos értelemben átvették az irányítást. „Vigyáznak rám.” Semmi sem segíti jobban a gyerekeket abban, hogy megtapasztalják – ne csak hallják -, hogy minden oké, mint egy egyszerű környezet. Így érezhetik és láthatják is, hogy minden rendben.

Plusz, ha több hétig otthon lesznek, a játékok egyszerűsítése, a selejtezés, az Egyszerűbb gyermekkor világában jól ismert játékkölcsönző kialakítása segíteni fogja gyermekedet, hogy jobban tudjon játszani. A világszerte több mint ezer Egyszerűbb gyermekkor tanácsadótól és csoportvezetőtől is olyan visszajelzések érkeznek, hogy ha kevesebb a játék, a gyerekek egymással is jobban eljátszanak. Sokan csodálkoztak ezen, nem gondolták volna – de valójában ezt nem olyan bonyolult megérteni. Mert ha kevesebb játék van elöl és a játékok egyszerűek – nem elemesek, bonyolultak, a gyereket passzivitásra késztetők, hanem egyszerűek, építőjátékok, nagy kartondobozok, takarók, kendők, amikből kuckót építhetnek – csúcsra járatódik a kreativitásuk. Van terük ezt megélni. Amikor egy gyerek kreatív, és mindenfélét alkot a játékában, az agyának az a része aktív, ami az együttműködésért is felelős. Így ha kevesebb játékot adunk a gyerekeknek és engedjük nekik, hogy kreatívabbak legyenek, ezáltal együttműködőbbek is lesznek, könnyebb lesz megoldani a testvérek közötti problémákat. Ez fontos lesz a következő hetekben, amikor a gyerekek olyan sokat lesznek együtt.

Most van itt az ideális lehetőség az egyszerűsítésre, selejtezésre, hogy gyermekeink lássák és érezzék, hogy minden rendben.

A magyarországi helyzetet figyelembe véve, ahol rengetegen kényszerülnek akár több gyermek otthoni oktatására, sajnos csak egy viszonylag szűk réteg teheti meg, hogy most álljon neki a játékok szelektálásának. Ha nincs ilyesmire időd, ne ess kétségbe! Kim is arról beszélt, hogy azelőtt szelektálj, mielőtt bezárják a sulikat… A ritmus, időrend területén sokkal könnyebben hozhatsz majd megnyugtató változást a gyerekeid életébe – erről is jön nemsokára a podcast-fordítás. Azért én most átmeneti jelleggel egy gyors „kísérletet” javaslok, hátha ez belefér az időtökbe. Ez nem az az alapos, sok szempontot figyelembe vevő játék szelektálás, amit az Egyszerűbb gyermekkor könyv javasol, de hallottam már, hogy valaki így oldotta meg a gyerekszoba helyzetét, és ez is jól működött.

Próbáljátok meg félretenni szinte az összes játékot – Amerikában például elterjedt a „20 játék szabály”, amely szerint ennyi maradhat elöl a gyerekszoba polcain. Hogy egyszerűbb legyen most a dolgod, ne kelljen annyit gondolkodni, indíts kevesebbel, akár 5-10 darabbal (a lego, a vonatsín-készlet és más készletek egynek számítanak). Érdemes az olyan típusú játékokban gondolkodni, amikről Kim beszélt fentebb: építőjátékok, dobozok, kuckóépítő alapanyag, illetve én még a szerepjátékhoz szükséges babák és autók közül hagynék elöl néhányat. A kreatív eszközök közül is csak a legegyszerűbbet, legnyitottabbat: ceruza, festék, ecset, papír, gyurma. A pecsét, matrica, színező, formák már sokkal kevesebb teret hagynak a valódi kreativitásnak. Esélyes, hogy mindenféle hétköznapi tárgyat is be fognak vonni a játékukba (nagyon kreatív módon) – ezt engedd meg nekik, hacsak nem veszélyes persze.

Az abszolút kedvenceket hagyd elöl. A többit tedd el egy dobozba és/vagy szekrény tetejére, ahol nem érik el a gyerekek. Akár nekik is mondhatod, hogy ez most egy játék, egy kísérlet, aminek a célja, hogy több hely legyen a szobájukban játszani. Nem vesztek el a játékaik, csak nincsenek szem előtt. Ha valami nagyon hiányzik nekik, odaadhatod a játékkölcsönzőből, de érdemes azt a szabályt követni (legalábbis egy idő után, ha kezd túl sok minden előkerülni), hogy akkor tegyenek is be valamit helyette. Nézd meg, mi történik – az eddigi visszajelzések alapján sokkal könnyebben és kreatívabban fognak játszani a gyerekeid. Ha nagyon tanácstalannak látok őket, adhatsz ötleteket például a kuckóépítésre.

Még egy ötlet: akkor tudod a legkönnyebben elpakolni a játékokat, ha a gyermekeid távollétében vagy alvásidőben teszed meg. (Kiskamaszok esetében viszont már csak velük vagy a beleegyezésükkel pakolj!) Ne úgy gondolj erre, mint egy merényletre a gyerek ellen, hiszen bármit visszakérhet, amit félreraktál. Ez egy rendrakás, elsősorban nem elveszel, hanem teret adsz, de ők ezt a folyamat közben általában nem értik és tiltakoznak. Az eredmény láttán viszont nagyon boldogok szoktak lenni és élvezettel, elmélyülten játszanak az új terükben. 🙂

Fontos: „félig” ne csináld meg a rendrakást, mert úgy nem fog működni. Ha csak néhány játékot pakolsz el, hiányolni fogja azokat, hiszen nem kapott cserébe semmit, nem lett sokkal több tér. Ráadásul minél több dolgot hagysz elöl, annál többet kell gondolkodni. Tekints erre úgy, mint egy átmeneti időszakra, mintha nyaralni mennétek, és ahhoz pakolnád össze a játékokat. Aztán meglátjátok, egyáltalán hiányzik-e valami, és hogy mennyi idő után. 😉 Sok sikert és kitartást kívánok Nektek az otthoni léthez, és persze nagyon örülök, ha kipróbálod ezt az ötletet és megírod a tapasztalataidat!

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!