Barion Pixel

AnaLog konzultáció

Az anyaság önismereti folyamat.

Körülbelül 23 éves korom óta foglalkozom önismerettel, de semmi nem vitt annyira előre ezen az úton, mint az, amikor anyává váltam. Anyaként olyan kihívásokkal nézünk szembe, amelyekről korábban nem is álmodtunk. Kezdve az alváshiánnyal, a folyamatos készenléttel, az aggodalommal, hogy vajon egészséges-e a gyermekünk, eleget eszik-e, megfelelően fejlődik-e a mozgása. Aztán, ahogy egyre jobban kommunikál, és már nem az egészsége miatt aggódunk, egyre több nevelési kérdés, konfliktus kerül elő. És mintha gyermekünk pontosan érezné, hogy mire vagyunk érzékenyek, vannak olyan rendszeres szokásai, amik teljesen kiborítanak bennünket. Érdekes módon a szomszéd anyuka tök jól kezelné ezeket a szokásokat, viszont az ő gyereke meg olyasmiket csinál, amik őt borítják ki, és bennünket esetleg hidegen hagynának.

Ez nem véletlen.

Nem arról van szó, hogy a gyerekeink szántszándékkal idegesítenének bennünket. Sőt. Létezik több teória arra, hogy miért nyomkodják olyan jó érzékkel a gombjainkat. Talán egy könnyebben érthető és elfogadható magyarázat az, hogy mivel a gyerekek roppant érzékenyek a szüleik hangulatára, megérzik, amikor egy adott helyzet feszültséget okoz bennünk. Mivel ez zavarja őket, keresik a biztonságot, keresik azt, amikor ugyanilyen helyzetben nyugodtan reagálunk, ezért ismétlik meg újra és újra azt, ami minket kiborít. Csakhogy nem olyan egyszerű ezeken a „gombjainkon” pusztán tudatossággal felülemelkedni. Egyrészt mert anyaként általában nem vagyunk olyan helyzetben, hogy egyébként mindent megadjunk a testünknek (elegendő alvás, mozgás, megfelelő ételek, szex, stb.) és a lelkünknek (kikapcsolódás, jó beszélgetések, idő a párunkkal, önmegvalósítás) ahhoz, hogy könnyű legyen tudatosnak lenni. Másrészt sokszor mi magunk sem értjük, miért borít ki minket, ha gyermekünk nem hajlandó fogat mosni, egészségesen enni vagy hallgatni ránk, amikor már huszadszorra kérjük ugyanazt.

A saját utamon rendszeresen beleütköztem azokba a helyzetekbe, ahol egyszerűen képtelen voltam tudatos maradni, bármennyire is igyekeztem. Bármennyire is tudtam az eszemmel, hogy mit kellene tennem, az érzelmeim magukkal ragadtak és nem voltam képes változtatni a tetteimen. Ez persze hatalmas bűntudattal is járt. Szerencsémre elég hamar találkoztam az AnaLog módszerrel, amelynek segítségével elkezdhettük kioldani a gátló gyerekkori mintáimat, amik a fentebb említett „gombjaimat” létrehozták. Ugyanis gyermekkorunkban rengeteg minden belénk ég: a másoknak való megfelelés (hiszen a túlélésünk kulcsa kisbabaként a szüleinknek való megfelelés volt), az, hogy hogyan is néz ki egy szülő-gyerek viszony, hogy kell a gyereknek viselkednie, mi az, ami teljességgel elfogadhatatlan. Ezen túl egyébként az is, hogy milyen egy nő, milyen egy férfi, milyen a viszonyunk a párkapcsolathoz, az anyagi világhoz, a munkához, a halálhoz, és úgy általában az élethez is – tehát nem csak a gyereknevelésben találkozhatunk akadályozó mintáinkkal, hanem életünk bármely területén.

Tapasztalatom szerint azonban a gyereknevelésben (a tudatos anyák számára mindenképpen) nagyon intenzív a találkozás ezekkel a mintákkal. Tudjuk, hogy hogyan szeretnénk nevelni a gyerekeinket, a legjobbat akarjuk nekik, mégsem tudjuk ezt megadni, mert időről időre elszakad a cérna és olyat teszünk vagy mondunk, amellyel valójában nem tudunk azonosulni. Könnyen lehet, hogy szüleink szavait halljuk vissza a saját szánkból, és nem értjük, hogy történhetett ez. Mivel mérhetetlenül szeretjük a gyerekeinket, sokszor mérhetetlen a szomorúság és a bűntudat is bennünk az ilyen helyzetek után. Ezt viszont akár motiváló erőként is használhatjuk a változásra. Itt érdemes arról is beszélni, hogy mi lehet még a magyarázat arra, hogy gyermekeink előszeretettel „nyomkodják a gombjainkat”. Ugyanis ha belegondolunk, a gyerekeink viselkedésükkel valójában felhívják a figyelmünket arra, hogy egy adott területtel problémánk van, és ezzel lehetőséget adnak nekünk a változásra. A gyerekeink tanítanak bennünket.

Szülőként a gyermekeinkkel való konfliktusainkban gyermekkori mintáinkkal találkozunk, amikre lehet, hogy egyáltalán nem vagyunk tudatosak – ezért lehet, hogy nem értjük, miért „robbanunk” bizonyos helyzetekben. Elképzelhető, hogy annyira kicsi korunkban kaptuk az adott információt (például hogy a sírás elfogadhatatlan), hogy nincs is róla tudatos emlékünk. Ilyenkor hiába igyekszünk a jelenlegi tudásunk alapján úgy cselekedni, ahogyan a gyermekünknek a legjobb, a feszültség egyre nő bennünk, mert legbelül ez a réges-régi minta dolgozik. (Például hiába próbáljuk elfogadni gyermekünk sírását és szeretettel ott lenni vele, belül megy fel a pumpa, ami aztán vagy kitör belőlünk egy ponton, vagy „csak” gyermekünk érzi meg rajtunk, hogy valami nincs rendjén.)

Éppen ezért elképesztően hasznos, hogy létezik egy módszer, amelynek segítségével ezek a minták lépésről lépésre kioldhatók. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az adott probléma ugyanebben a formában már nem fog visszatérni. Ráadásul a konfliktus, amit a jelenlegi életünkben megélünk, az AnaLog konzultáció során elvezet bennünket a probléma gyökeréhez, (tudattalan) gátló mintánkhoz.

Mi történik az AnaLog konzultáció során?

A konzultáció első felében beszélgetünk. Te mesélsz a problémádról, én pedig beazonosítom azokat a fontos információkat, amik mentén el tudunk indulni.

Én is elmondom Neked, hogy pontosan mi fog történni, hogyan fogunk haladni a konzultáció során.

A konzultáció második felében relaxált állapotban leszel. Ehhez – ha szeretnéd – segítséget tudok nyújtani egy bevált ellazító szöveggel, ami segít ráállni arra, ami a továbbiakban következik.

Ebben a relaxált állapotban belső képekkel (emlékekkel vagy fiktív képekkel) dolgozunk tovább. Ehhez a részedről nem szükséges semmilyen különleges tudás, elég, ha arra figyelsz, amit kérek tőled a beszélgetésünk során. Ahogy azt kérem, hogy idézz fel egy jelenetet, ami egy bizonyos érzést kiváltott benned, a képek be fognak ugrani. Az én feladatom, hogy segítsek úgy kibontani őket, hogy megtaláljuk az adott emlékképben vagy jelenetben a probléma gyökerét, amivel továbbmehetünk a következő képbe, egészen addig, amíg meg nem találjuk a legmélyebben fekvő okokat, mintákat.

Amikor megtaláljuk a végső gyökérokot, a segítségemmel kijavítod azt. Ezáltal kvázi „átíródik” benned az adott emlékkép, ezzel együtt a minta is, ami a jelen életedben a konfliktusodat okozta.

Ekkor elindulunk „visszafelé”, megnézzük a korábbi képeket, amelyek szintén változni fognak.

Végül visszatérünk a hétköznapi tudatossághoz és lezárjuk a konzultációt. Ezt követően a hétköznapjaidban is változni fog valami: könnyebben kezeled a korábban konfliktust okozó helyzetet, de az is lehet, hogy az teljesen eltűnik az életedből.

Mikor érdemes AnaLog konzultációt végeznünk?

ha ismétlődő konfliktus van jelen az életedben (gyereknevelési, párkapcsolati, családi, anyagi vagy munkahelyi);

ha néha annyira elragadnak az érzelmeid, hogy nem tudsz úgy beszélni, viselkedni a gyermekeiddel, ahogyan szeretnél;

ha szeretnéd, hogy gyermekeid Tőled már kevesebb gátló mintát kapjanak;

ha szeretnél gyors és tartós megoldást a problémádra.

Mit kell még tudnod a módszerről?

Fontos: nem vagyok pszichológus, sem pszichoterapeuta. Az AnaLog módszer segítségével mentálisan egészséges emberek hétköznapi problémáit, konfliktusait oldjuk meg. Amennyiben pszichés problémád, betegséged van, kérlek, fordulj szakemberhez!

Jelenleg nem vállalok AnaLog konzultációt. Szeretettel ajánlom AnaLog konzultáns társaimat!

Érdemes két órát szánni a beszélgetésre, hogy ne zavarhasson meg senki, ha esetleg hosszabb lenne az oldás. Olyan időpontot válassz, amikor csend és nyugalom vesz körül – ne csöngessen be a futár és a gyerekeket se halld ilyenkor, mert ki tudnak zökkenteni.


Szeretettel várom a jelentkezésed!

    Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

    Itt is megtalálsz:

    Írj nekem!