Kinek szól ez a kurzus?

Nagy változás a család életében, amikor gyermekünk először kezd óvodába járni. Az új élethelyzet közeledtével mi, szülők talán jobban izgulunk, mint ők, hiszen több fogalmunk van arról, mennyire mások lesznek a hétköznapjaink a közeljövőben. Szeretnénk számukra megkönnyíteni az átlépést ebbe az új helyzetbe, hogy minél simábban vegyék ezt az akadályt, ne sérüljenek attól, hogy már nincsenek folyamatosan a közelünkben. Vannak olyan gyerekek, akik könnyedén és magabiztosan vágnak neki az óvodának, és vannak érzékenyebb gyerekek, akik miatt talán jobban aggódunk (bár sokszor ők is meglephetnek bennünket). Mindenesetre van jó pár olyan ötlet, amelyet végiggondolva, alkalmazva egyfajta biztos hátteret teremthetünk csemetéinknek, amelyből nyugodtabban vághatnak neki az ovis világ felfedezésének.

Ezt az öthetes online kurzust azért állítottuk össze, hogy segítsünk a családoknak tudatosan készülni az óvodakezdésre – elsősorban lelki szempontból. Kövesdi Eszter pszichológus, coach, a szuperérzékenység hazai szakértője írásos anyagaiban pszichológiai összefoglalót ad a témához kapcsolódóan: a kötődésről, óvodáskori fejlődési szakaszokról tudhatunk meg többet általa, gyakorlati ötleteket kapunk a beszoktatáshoz és megtudhatjuk azt is, hogy egy szuperérzékeny gyermek esetében mire kell különösen figyelni ilyenkor. Saját félelmeink oldásával is foglalkozunk, hiszen valóban nagyban meghatározza a beszoktatás menetét, hogy a szülő mennyire nyugodt és magabiztos a folyamat során.

Faragó Ági, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó és life coach pedig videóiban az Egyszerűbb gyermekkor ötleteivel támogatja a beszoktatást: minden héten közelebb kerülünk egy nyugodtabb, ritmusosabb családi élethez, amelyben a gyerekek is elengedhetik magukat, mert tudják, mire számíthatnak. Az óvodakezdést megelőző bő hónapjában olyan hétköznapokat alakítunk ki családunk számára, amely megkíméli gyermekeinket a felesleges stressztől, így is készülünk a nagy változásra. Megismerkedünk a lelki láz fogalmával is és egy hasznos gyakorlatot kapunk ahhoz, hogy megőrizzük a türelmünket, amikor gyermekünk éppen nehéz helyzetet él át.

Az online kurzus öt héten át tart majd, és az alábbiakat tartalmazza:

– minden héten egy Egyszerűbb gyermekkor témájú videós anyag és feladat Ágitól (kb. 20 perc)
– minden héten egy gyakorlati útmutató és egy pszichológiai és/vagy szuperérzékenységgel kapcsolatos írásos anyag, valamint egy feladat Esztertől (kb. 10 oldal)
– zárt facebook csoport, amelyben megoszthatjátok tapasztalataitokat, kérdéseiteket, és amelyben folyamatosan válaszolunk kérdéseitekere.

Tematika

1. hét:
Bevezetés az Egyszerűbb gyermekkorba
Felkészülés a beszoktatásra, tervezés, ovikezdős könyvek, diafilmek, társasjátékok gyűjteménye

2. hét:
Ritmus
Félelmeink oldása, szuperérzékenység

3. hét:
Időrend
Higgyünk abban, hogy jó lesz! A fejlődés pszichoszociális jellemzői, Óvodaválasztás szempontjai (szuperérzékenyek esetében is)

4. hét:
A felnőtt világ kiszűrése
Beszoktatás a gyakorlatban (szuperérzékenyek esetében is), Óvodáskor jellemzői

5. hét:
Lelki láz és kezelése
Engedd el! A kötődés és a beszoktatás kapcsolata