Barion Pixel

Kipróbáltuk: Lurkónaptár

Kipróbáltuk: Lurkónaptár

Kipróbáltuk: Lurkónaptár szimplán.

Sokan már hallhattátok tőlem, hogy a kedvenc témám az Egyszerűbb gyermekkor négy alappillére közül a ritmus. Maga az író, Kim John Payne is ezt tartja a módszer legfontosabb, legalapvetőbb pontjának, ugyanis hatalmas változást hozhat a hétköznapokba már néhány apró szokás is, ha növeli a kiszámíthatóságot. A gyerekek kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak lesznek az ismétlődő rituáléktól, attól, hogy előre látják a nap „vázlatát”. Ezért örültem meg nagyon, amikor tudomást szereztem a Lurkónaptár létezéséről, hiszen pont ebben segít a szülőknek: több kiszámíthatóságot hoz a család napjaiba.

A kiszámíthatóság ereje

Képzeljük csak el, milyen érzés lenne, ha a reggeli ébredéskor semmit nem tudnánk az előttünk álló napról, fogalmunk sem lenne arról, hogy mi várható aznapra. Nem arra a helyzetre gondolok, amikor nincs programunk és azt csináljuk, amit csak akarunk – ennek nyilván sokan örülnénk. 🙂 Gyermekeink gyakran úgy kezdenek neki a napnak, hogy nem tudják, mi vár rájuk – vajon a játszótérre megyünk vagy a gyerekorvoshoz oltásért? Ha nem beszéljük át az előttünk álló napot, és ha nincs a napoknak egy többé-kevésbé kiszámítható ritmusa, akkor a gyerek állandó készenlétben van, mert nem tudhatja, mi következik. Ezért fontos, hogy növeljük a kiszámíthatóságot a hétköznapokban, hiszen így gyermekeink sokkal nagyobb biztonságban érezhetik magukat és nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek. (Ha szeretnél a kiszámíthatóbb és nyugodtabb családi hétköznapokról többet megtudni, ajánlom Lassítás gyerekkel című mini-kurzusomat, ami egy nyáresti vacsora áráért a Tiéd lehet. ;))

A rituáléknak hihetetlen ereje van és mindenkinek azt szoktam javasolni a szülőcsoportjaimon is, hogy próbálják ki. Nagyon kevés energiabefektetéssel nagy változást hoznak, főleg akkor, ha a tipikusan nyűgös időszakokba illesztjük be őket. Ráadásul egészen kicsi gyerekeknél is nagyon jól működnek: mi Lenke egyéves kora óta alkalmazzuk őket, és rengeteget segítettek már. Szuper rituálé lehet, ha bevezetjük, hogy minden este vagy reggel átbeszéljük az előttünk álló napot. Ebben segítenek a Lurkónaptár ovisoknak és iskolásoknak szóló képes heti tervezői, amelyek közül mi az ovisoknak szólót kaptuk meg tesztelésre.

Milyen egy képes tervező?

Aki követi a blogot, tudhatja, hogy Lenke, a kislányom még csak két éves lesz. Ugyanakkor Egyszerűbb gyermekkor tanácsadóként is nagyon érdekelt, hogy milyen ez a tervező, ezért úgy döntöttem, nem várok még egy évet, míg eléri az óvodás kort, hanem kipróbáljuk így, és megpróbáljuk a jelenlegi igényeinkre szabni. Jelentem, ez sikerült: egy-két hét után Lenke már kérte reggelente, hogy nézzük meg a mágneseket. De nézzük részletesen, hogy mit tud ez a tervező és hogyan érdemes használni!

Minden tervező alapja egy tábla, amire a mágnesek kerülnek. Ez vagy egy mágnestábla fa keretben, vagy egy hűtőre tehető mágneses lap – mi az utóbbit próbáltuk ki. A csomagban tevékenységmágneseket is kapunk, ezekkel tudjuk jelezni, hogy mit tervezünk egy adott napra. A mágnesek között van anya, apa, ovi, játszótér, orvos, bevásárlás, kirándulás, torna és még rengeteg lehetőség. Ezeken kívül még kiegészítő tevékenység-mágneseket is lehet vásárolni a csomaghoz. Azért is tetszik nagyon ez a képes tervező, mert a gyerekek képekben gondolkodnak, így sokkal jobban átmegy nekik az üzenet, ha maguk előtt látják. (Az Egyszerűbb gyermekkor könyvben is van egy példa egy anyáról, aki egy benti homokozóban játszotta végig minden nap a lányának kis házakkal meg autókkal, hogy mi fog történni másnap. Így sokkal érthetőbb lett a kislány számára, hogy mi vár rá, és megnyugtatta, hogy láthatta, ahogy az anyja autója közeledik az óvodához.)

Hogyan használjuk kisgyerekeknél?

Óvodás gyerekeknél lehet úgy alkalmazni a tervezőt, hogy az egész heti tervet feltesszük előre a táblára. Ilyenkor naponta lépdelünk a készlethez kapható kisfiú vagy kislány mágnessel az adott nap fölé, jelezve, hogy ma éppen szerda vagy csütörtök van. Amikor az egész hetet látjuk egyszerre, az a szülőktől is igényel egyfajta tudatosságot, hiszen sokan nem látjuk előre a heti programunkat. Ugyanakkor nagyon jót teszünk a gyerekeinknek azzal, ha legalább törekszünk arra, hogy előre megtervezzük a heti programot és tartsuk is magunkat a tervhez. Persze ezer dolog közbejöhet, ilyen az élet: esik az eső, valaki lemond egy találkozót, vagy gyermekünk megbetegszik és pár napig nem megy óvodába. Ilyenkor akár soron kívül, akár a következő esti vagy reggeli átbeszélésnél együtt átrakhatjuk a mágneseket, megbeszélhetjük gyermekünkkel, hogy miért alakult így, hogy ez előfordul, és hogy mi jót fogunk csinálni helyette.

Kétéves gyereknél viszont nem ajánlom, hogy egyszerre kint legyen az egész heti program – neki még megterhelő és átláthatatlan ennyi minden egy helyen, csak hozzáadódik a felesleges vizuális ingerekhez. Nálunk az működik jól, hogy minden reggel az adott nap fölé lép a kislány mágnes (elmondom, hogy milyen nap van, mert már mondogatja ő is, bár szerintem még nem fogja érteni egy ideig) és egyesével a helyükre teszem az aznapi tevékenység-mágneseket. Ezalatt elmondom, hogy milyen program várható, kivel megyünk a játszótérre, vagy hogy én hová megyek, amíg Apával lesz este. Ahogy írtam, Lenke már igényli, hogy erről beszéljünk minden reggel, és van, hogy nap közben is ránézünk. Amikor látom majd rajta, hogy szeretne hosszabban előre látni, akkor majd szépen fokozatosan két-három napi mágnest is kiteszek előre, és így jutunk majd el a teljes heti programhoz, ha idősebb lesz. De az is lehet, hogy eleinte csak a nagyobb programokat fogom neki előre mutatni – például hogy a hétvégén a Nagymamához megyünk. Már szokta kérdezni, hogy „mikor” – mikor megyünk a Nagymamához, mikor jönnek a féltestvérei, így lehet, hogy ezekkel érdemesebb lesz kezdeni.

Családra szabva

Ami kétévesen nekünk még nehézséget okoz, az az, hogy elvonatkoztassunk attól, hogy a rajzok nem feltétlen hasonlítanak az életünk valódi szereplőire. Ez elkerülhetetlen, hiszen minden család más, ennyiféle rajzot nem lehet előre elkészíteni. A tapasztalatok szerint a nagyobb gyerekek ezt már értik, és Lenke is például Anyának hívja az anya-mágnest, ami abszolút nem hasonlít rám. 🙂 És pont a napokban kezdett rájönni, hogy a tevékenység-mágneseken levő kislány is őt jelenti. Azért általában eddig is össze tudta rakni, hogy miről lesz szó aznap, mert nem a kislányt figyelte rajta, hanem a játszóteret vagy az autót.

Szerencsére egyébként Korinna, a Lurkónaptár alapítója egyedi (akár fényképes) mágneseket is készít ugyanazon az áron, mint amennyiért a többi kiegészítő mágnest adja. Én például fogok tőle még rendelni olyan mágneseket, amik Lenke féltestvéreit ábrázolják, hiszen nálunk nagyon meghatározó, amikor kéthetente hétvégén még itt vannak ketten-hárman, vagy amikor a legidősebb hazajön az egyetemről és nálunk van pár napig. Ilyenkor Lenke nagyon izgatott és boldog, ugyanakkor rosszabbul is alszik – én bízom benne, hogy a kiszámíthatóság növelésével ez is javul majd. 🙂

Még egy Egyszerűbb gyermekkoros tipp a végére: az éppen nem használt tevékenység-mágneseket tartsátok egy dobozban, ne legyenek szem előtt, mert különben nagyon sok felesleges ingert okoznak!

Jó szívvel ajánlom Nektek a képes heti tervezőt, mert könnyen kezelhető, mert a gyerekek számára megfelelően, képekben jeleníti meg a várható programot, és persze főleg azért, mert napi szintű használata rengeteget segít a kiszámíthatóbb hétköznapok megteremtésében, ami a biztonságos, nyugodt gyermekkor egyik alappillére. Kíváncsi vagyok a Ti tapasztalataitokra is! Írjátok meg, ha már próbáltátok! 🙂

 

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!