A coleslaw egy angolszász saláta, aminek az alapja a káposzta és a sárgarépa. Legutóbb, néhány éve tél végén voltam Angliában, akkor kattantam rá teljesen. Nem véletlenül, hiszen ezek a zöldségek ilyenkor, télen szezonálisak. (Mindenkitől elnézést kérek, aki most úgy felszisszent az „ilyenkor, télen” kifejezésen, mint én magamban… De ma 11 után még befagyott pocsolyát láttunk, szóval igazából hiába november, már tél van…) Tehát ezek a zöldségek tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amikre ilyenkor, télen 🙂 szükségünk van. Számomra mindig fájdalmas az a pont, amikor már nem lehet finom paradicsomot kapni, esetleg csak aranyárban. Akkor milyen zöldséget egyek…? Így jutott eszembe a coleslaw, és néhányszor már össze is dobtam, legutóbb a mennyiségeket is lemérve. Íme:
3 db répa
10 dkg (lila)káposzta (én a fagyasztóból vettem ki egy adagot)
1 tk mustár
12 tk majonéz
só ízlés szerint
A répát és a káposztát aprítóban feldaraboljuk vagy kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd összekeverjük a majonézzel és a mustárral, esetleg még sózzuk, ha szükséges. Voilá! 🙂
Nem utolsó sorban ez a saláta tejmentes, mert a majonézben a legtöbb esetben nincs tejtermék a címke szerint. (Bár laktózérzékeny barátnőm szerint sokszor mégis kerül bele valamennyi, úgyhogy az allergiások azért vigyázzanak vele…) Jó étvágyat hozzá! 🙂