Ez a sütőtök-krémleves olyan egyszerű, hogy gondolkodtam, egyáltalán érdemel-e külön bejegyzést. De végül úgy döntöttem, érdemel. 🙂 Fűszeres, átmelegítő, szezonális finomság.
Hozzávalók:
- Egy nagy sütőtök
- 200 ml tejszín vagy kókusztejszín
- 3-4 gerezd fokhagyma
- Só, bors, chili, gyömbér ízlés szerint
- A díszítéshez tökmag, esetleg parmezán
A sütőtököt felkockázzuk – ez a legnagyobb munka az egész receptben. Feltesszük főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, illetve a fokhagymával, fűszerekkel. Ha megpuhult, lehúzzuk a tűzről, ha kell, kicsit hűlni hagyjuk és belekeverjük a (kókusz)tejszínt, majd botmixerrel pürésítjük. Még egyszer felforraljuk, és kész is. Tálaláskor tökmaggal vagy parmezánnal díszíthetjük, tönkölykenyérrel akár egy teljes főétkezést is kitesz. Céklából is el lehet készíteni ugyanezt a receptet, akkor a gyömbér helyett inkább kakukkfüvet érdemes beletenni.
Jó étvágyat hozzá!